Wylewka wyrównująca w garażu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wylewka wyrównująca w garażu
Witam, chcę wykonać wylewkę wyrównującą w garażu 65 m2. Teraz jest zrobiona posadzka z betonu o grubości ok. 20cm ale nie jest zbyt równy. Myślę nad wylewką cementową samopoziomującą np Atlas, Kreisel itp. o grubości do 10mm. Na to będzie położona posadzka epoksydowa. Czy posadzka nie popęka pod maszynami (frezarki) o masie do 5 ton. Np. przy ich transporcie na rolkach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wylewka wyrównująca w garażu
Może popekać, epoksyd jest kruchy. Ale to też zależy co to za posadzka epoksydowa. U sprzedawcy powinieneś uzyskac informacje na temat dopuszczalnych obciążeń na 1 cm2.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja obawiał bym się o to jak ta obecna posadzka grubości 20cm zachowa się po naniesieniu na nią wyrównującej i epoksydowej jak postawisz tam 5 tonową frezarkę.. przez chwilę może wszystko będzie ok ale po paru miesiącach wszystko popęka..
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nie dopowiedziałem wszystkiego. Frezarka już stoi na tej posadzce od 6 lat, waży 3900kg (FWA 32) i nic się nie dzieje. Za jakiś czas ma by wyciągnięta z garażu, aby zrobić nową posadzkę wyrównującą. Wtedy była transportowana na rurach i posadzka nie pękła, ale teraz będzie na rolkach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
20cm betonu ma popękać od maszyny 5 ton? Chyba tylko wtedy gdy maszyna będzie skakać pod sufit albo beton robił mój ojciec i wujek
Jakby oni robili to i metr byłoby mało.

czilałt...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Podepnę się do tematu. Planuję zrobić wylewkę ale tylko pod maszynę. Wymiar ok 1x3m lub dwie mniejsze stopy. Grubość ok 2-3cm. Posadzka w garażu jest betonowa, solidna ale nie równa.
Czy ktoś wykonywał coś takiego? Czego użyć do wylewki aby nie popękało? Czy zwykła wylewka z worka wytrzyma? Czy są jakieś inne wynalazki?
Czy ktoś wykonywał coś takiego? Czego użyć do wylewki aby nie popękało? Czy zwykła wylewka z worka wytrzyma? Czy są jakieś inne wynalazki?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Szlifowanie tez wchodzi w grę ale chyba ciężko było by uzyskać równą powierzchnię.
A może wylewka z kleju do płytek? Po wyschnięciu jest bardzo mocny. Jak będzie chwila to zrobię jakąś próbkę.
A może wylewka z kleju do płytek? Po wyschnięciu jest bardzo mocny. Jak będzie chwila to zrobię jakąś próbkę.