Wykrojnik, gilotyna do alu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Wykrojnik, gilotyna do alu
Witam
Chciałem zrobić wykrojnik czy też gilotynę, nie wiem jak to nazwać, do blaszek alu.
Detal o wymiarach 60x30 grubość 3mm z zaokrąglonymi rogami. Chciałem zrobić to ze stali miękkiej. Czy taka stal nadawała by się bez hartowania? Jeśli musiałbym hartować to do ilu HRC? Jaka siła jest potrzebna aby obciąć/wycisnąć taki detal, musiałbym stosować siłownik pneumatyczny, czy wystarczy długie ramię i ręczne naciskanie?
Chciałem zrobić wykrojnik czy też gilotynę, nie wiem jak to nazwać, do blaszek alu.
Detal o wymiarach 60x30 grubość 3mm z zaokrąglonymi rogami. Chciałem zrobić to ze stali miękkiej. Czy taka stal nadawała by się bez hartowania? Jeśli musiałbym hartować to do ilu HRC? Jaka siła jest potrzebna aby obciąć/wycisnąć taki detal, musiałbym stosować siłownik pneumatyczny, czy wystarczy długie ramię i ręczne naciskanie?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam,
siłę potrzebną do wykroju tego elementu można obliczyć tym wzorem:
(a+a+b+b) x (c) x (d) / 1000
gdzie:
a,b - długość boków elementu
c - grubość elementu
d - wartość materiału na rozciąganie (kg/mm2)
W pozycji d wpisujemy odpowiednią wartość dla danego materiału:
30 - dla aluminium
40 - dla stali zwykłej
60 - dla stali nierdzewnej.
Potem to już będziesz mógł sam dobrać maszynę lub urządzenie o odpowiedniej sile zdolnej wykroić element.
I nie bawiłbym się w dobieranie stali, tylko od razu zastosował stal narzędziową hartowaną - przyda się nie tylko do aluminium, ale i innych materiałów.
siłę potrzebną do wykroju tego elementu można obliczyć tym wzorem:
(a+a+b+b) x (c) x (d) / 1000
gdzie:
a,b - długość boków elementu
c - grubość elementu
d - wartość materiału na rozciąganie (kg/mm2)
W pozycji d wpisujemy odpowiednią wartość dla danego materiału:
30 - dla aluminium
40 - dla stali zwykłej
60 - dla stali nierdzewnej.
Potem to już będziesz mógł sam dobrać maszynę lub urządzenie o odpowiedniej sile zdolnej wykroić element.
I nie bawiłbym się w dobieranie stali, tylko od razu zastosował stal narzędziową hartowaną - przyda się nie tylko do aluminium, ale i innych materiałów.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2016, 17:53 przez clubber84, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wykrojnik, gilotyna do alu
Trzeba uwzględnić: wytrzymałość wykrawanego materiału na ścinanie, współczynnik na stępienie stempla i skorzystać z kalkulatora:majkel1987 pisze:Jaka siła jest potrzebna aby obciąć/wycisnąć taki detal
http://www.marow.pl/sila_wykr/sila_wykr.html
-
No tak, tylko chciałem to obrobić na swoim wysokoobrotowym wrzecionie na mojej maszynie, chodzi mi o "formę". Wcześniej coś tam w stali robiłem ale to chwile. Taka stal narzędziowa może mi je zatyrać o wiele szybciej chyba, co? Jeśli w ogóle pociągnie......clubber84 pisze:Potem to już będziesz mógł sam dobrać maszynę lub urządzenie o odpowiedniej sile zdolnej wykroić element.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
To zrób przyrząd z plastiku ...... , wtedy Swojej maszyny nie zajedziesz.majkel1987 pisze:No tak, tylko chciałem to obrobić na swoim wysokoobrotowym wrzecionie na mojej maszynie, chodzi mi o "formę". Wcześniej coś tam w stali robiłem ale to chwile. Taka stal narzędziowa może mi je zatyrać o wiele szybciej chyba, co? Jeśli w ogóle pociągnie......clubber84 pisze:Potem to już będziesz mógł sam dobrać maszynę lub urządzenie o odpowiedniej sile zdolnej wykroić element.

soory , ale widzę , że pojęcie masz żadne.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-