Witam, nie mogłem znaleźć bardziej pasującego działu.
Zastanawiam się czy gdybym zamówił w jakiejś firmie wykrojnik do tektury taki płaski na sklejce to czy dałbym radę robić wykroje w cienkiej tekturze bądź nawet w brystolu dociskając wykrojnik ręcznie ciężarem ciała. Wycięty element mieściłby się w obrysie formatu B1 czyli 700 na 1000 mm.
Zależy mi bardzo na precyzji jednak samo wycinanie odbywałoby się jednostkowo i okazyjnie.
Pozdrawiam forumowiczów i wybaczcie jeśli trafiłem do złego działu.
Wykrojnik do tektury obsługiwany ręcznie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wykrojnik do tektury obsługiwany ręcznie
Zasmucę cię bez jakiegokolwiek przyrządu, prasy niestety się nie uda, siła docisku wzrasta wraz z ilością noża i jeszcze przy takim formacie.TomZaw pisze: wykrojnik ręcznie ciężarem ciała. Wycięty element mieściłby się w obrysie formatu B1 czyli 700 na 1000 mm.
Pozdrawiam forumowiczów i wybaczcie jeśli trafiłem do złego działu.
Poniżej przykładowe dane maszyny nie sugeruj się siłą nacisku zależy od tego co będzie sztancowane, podana jest maksymalna. Jednak przy kilku sztukach może lepiej będzie zlecić wycięcie na ploterze.
Kategoria środka technicznego maszyna poligraficzna
Rodzaj środka technicznego maszyna sztancująca
Wytwórca Bobst S.A.
Model, Typ Autoplatine SP 1080-E
Parametry techniczne
Masa własna 13000 kg
Wymiary
- długość 5300 mm
- szerokość 1400 mm
- wysokość 2100 mm
Format arkusza, maks. 780 x 1080 mm
Format arkusza, min. 350 x 400 mm
Nacisk, maks. 220 t
Grubość materiału, maks. 2,2 mm
Wydajność 4500 ark./h
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
do takich jednostkowych wykrojów i w dodatku dosyć sporych rozmiarów nieoceniony jest laser CO2.
Też czasem potrzebuję wykonać jakieś prototypy w tekturze lub kartonie i korzystam z lasera.
Jeżeli nie posiadasz lasera, to zapewne w pierwszej lepszej pracowni reklamowej wytną gdy przyniesiesz rysunek i karton.
Korzystam z wielu wykrojników i powiem, że nie ma szansy na wycięcie naciskając ręcznie.
Możesz spróbować położyć karton na wykrojniku i delikatnie stukać gumowym młotkiem w materiał nad nożami
- można podłożyć przekładkę samogojącą.
Też czasem potrzebuję wykonać jakieś prototypy w tekturze lub kartonie i korzystam z lasera.
Jeżeli nie posiadasz lasera, to zapewne w pierwszej lepszej pracowni reklamowej wytną gdy przyniesiesz rysunek i karton.
Korzystam z wielu wykrojników i powiem, że nie ma szansy na wycięcie naciskając ręcznie.
Możesz spróbować położyć karton na wykrojniku i delikatnie stukać gumowym młotkiem w materiał nad nożami