Cześć!
Zarejestrowałem się na forum, ponieważ mam problem z budową blatu kuchennego. Nie jest to temat o którym traktuje to forum w sensie stricte, ale przeglądając posty zauważyłem, że macie olbrzymią wiedzę na temat żywic, a tego dotyczy mój problem.
Blat kuchenny który samodzielnie tworzę, ma składać się z następujących elementów:
dwie warstwy płyty OSB, pokrytej mikrocementem SikaDecor 803, doszczelnionym z wierzchu żywicą SikaFloor 304.
Taką konstrukcję blatu wykonuje m.in. firma, którą znalazłem w internecie.
Ponieważ nie ma informacji o dopuszczeniu żywicy SikaFloor 304 do kontaktu z żywnością, a SIKA uparcie milczy na moje zapytania, jako warstwę wierzchnią chciałbym zastosować żywicę Epidian 6011 + utwardzacz IDA.
Żywice to dla mnie zupełnie obcy temat, dlatego chciałbym poradzić się Was.
1. Czy taka konstrukcja (podstawa z OSB + mikrocement pokryty żywicą uszczelniającą) ma sens, będzie trwała, odporna na użytkowanie kuchenne?
2. Czy nałożenie 6011+IDA zmieni barwę/połysk blatu, czy będzie neutralne kolorystycznie?
3. Czy powłoka będzie stabilna kolorystycznie czy będzie z czasem żółknąć pod wpływem światła?
4. Epidian 6011 różni się od 624 głównie lepkością. Czy dobrze myślę, że przy nanoszeniu żywicy wałkiem na powierzchnię blatu, lepszym rozwiązaniem będzie żywica o mniejszej lepkości?
5. Będę wdzięczy za wszelkie rady, które pomogą w budowie blatu.
Wykończenie blatu kuchennego żywicą epoksydową
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
- Lokalizacja: Trójmiasto
Jeżeli mówimy o epidianie w stanie utwardzonym to jak najbardziej przy zastosowaniu odpowiedniego utwardzacza.
Utwardzacz IDA jest odpowiedni bo posiada atest PZH do kontaktu z żywnością.
Zamiast EP 6011 użyłbym EP 601, gdyż nie zawiera rozcieńczalników nieaktywnych tzn takich które nie wbudowują się w strukturę utwardzonej żywicy. EP 6011 jest rozcieńczoną alkoholem benzylowym wersją EP 601, który może później przechodzić do żywności.
Utwardzacz IDA jest odpowiedni bo posiada atest PZH do kontaktu z żywnością.
Zamiast EP 6011 użyłbym EP 601, gdyż nie zawiera rozcieńczalników nieaktywnych tzn takich które nie wbudowują się w strukturę utwardzonej żywicy. EP 6011 jest rozcieńczoną alkoholem benzylowym wersją EP 601, który może później przechodzić do żywności.