wykonanie ślimaka

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
brykiet
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

wykonanie ślimaka

Post napisał: brykiet » 25 gru 2006, 20:30

Jak wykonać ślimaka z blachy nawijając go na rdzeń z wykorzystaniem konwencjonalnej tokarki?

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

metalex
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: metalex » 25 gru 2006, 20:57

nie wiem czy dobrze rozumiem koledze chodzi o wykonanie przenośnika ślimakowego?

Walter

Post napisał: Walter » 25 gru 2006, 22:18

Wycina się z blachy kółka z otworem oraz nacięciem. Otwór tym większy im większy skok ślimaka podobnie z nacięciem. Te kółka składa się pokolei razem i spawa. Dalej się je rozciąga i naciąga na trzpieniu i spawa do niego :smile:

Jak dam rade postaram się o zdjęcia.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: wykonanie ślimaka

Post napisał: Piotrjub » 26 gru 2006, 02:16

brykiet pisze:Jak wykonać ślimaka z blachy nawijając go na rdzeń z wykorzystaniem konwencjonalnej tokarki?
Tylko aby otrzymać odpowiedz to pytanie musi być zadane konkretnie.
Choćby o wymiar ślimaka z blachy, wymiar rdzenia.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 26 gru 2006, 07:26

sprawa dość prosta , tylko więcej szczegółów chociażby wymiary blachy "płaskownika" bo jest coś takiego jak wskaźnik zginania jeśli chcesz to nawijać na rdzeń ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
brykiet

Ślimak cd.

Post napisał: brykiet » 26 gru 2006, 17:34

Fi rdzenia 28 mm,fi zewnętrzne 78 mm,grubość płaskownika 4 mm,skok 40 mm.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-12-26, 17:47 ]
Moje hobby to brykietowanie słomy i siana.Posiadam brykieciarkę i chciałbym ją trochę zmodyfikować.Dziękuję za rady i proszę o więcej.Ponieważ jestem bardziej frezerem niż tokarzem dlatego też nie pogardzę wskazówkami jak wykonać ślimak w całości z jednolitego wałka a w szczególności jakim nożem ;składak czy jednolity z HSSCo.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 27 gru 2006, 00:15

brykiet pisze:Ponieważ jestem bardziej frezerem niż tokarzem dlatego też nie pogardzę wskazówkami jak wykonać ślimak w całości z jednolitego wałka a w szczególności jakim nożem ;składak czy jednolity z HSSCo.
Kolego do tego zadania będzie ci potrzebne więcej jak jeden nóż . Zgrubnie polecałbym jakiś przecinak z lutowana płytka , szerokości ok 5-7mm odpowiednio zeszlifowany . Chodzi o to żeby nie tarl dupka :) Po wykopaniu odpowiedniego rowu będziesz potrzebował noży kształtowych z SW żeby wykończyć boczne powierzchnie . Jeżeli ślimak ma być długi nie obejdzie sie bez podtrzymki ruchomej . Tak na oko mogę zaryzykować stwierdzenie ze bez podtrzymki nie zrobisz dłuższego niż 300mm przy tej grubości rdzenia .
U mnie w pracy robimy podobne ślimaki tyle ze z POM-u i są frezowane a nie toczone . Tokarka jest odpowiednio przystosowana do tego zadania . Tzn na czas tej roboty jest za pomocą sprzęgła podpięty do napędu motoreduktor który napędza tokarkę zamiast standardowego silnika chodzi o uzyskanie bardzo małych obrotów. W imak jest zapięty silnik z założonym na wale frezem , można to nazwać wrzecionem :) . No i tokarz sobie frezuje ślimaki :) Najdluzsze maja tyle ile rozstaw w kłach czyli ok 1000mm przy średnicy rdzenia ok 25mm .
Tobie radziłbym jeżeli masz takie możliwości frezować ten ślimak na frezarce przy użyciu podzielnicy . Zdaje sobie sprawę ze malo kto posiada odpowiedni osprzęt do podzielnicy ale być może ty masz takie możliwości .

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 27 gru 2006, 00:28

witam !! ale musi być rzeźnia !! pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
brykiet

Ślimak cd.

Post napisał: brykiet » 27 gru 2006, 10:28

Dzięki.Gdybym miał oś napędzaną w podzielnicy nie byłoby pytania.Nadal szukam odpowiedzi jak nawinąć płaskownik na rdzeń i wykonać ślimak?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-03-28, 20:11 ]
Jest rok 2009 i wreszcie powstał ślimak,jeśli mi się uda to załączę filmik lub zdjęcie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 23 kwie 2009, 14:39

sam jestem ciekawy jak by to wyglądało i jak powstało możę podeślij jakieś materiały na [email protected]
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”