wykonanie ślimaka
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: wykonanie ślimaka
Tylko aby otrzymać odpowiedz to pytanie musi być zadane konkretnie.brykiet pisze:Jak wykonać ślimaka z blachy nawijając go na rdzeń z wykorzystaniem konwencjonalnej tokarki?
Choćby o wymiar ślimaka z blachy, wymiar rdzenia.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
sprawa dość prosta , tylko więcej szczegółów chociażby wymiary blachy "płaskownika" bo jest coś takiego jak wskaźnik zginania jeśli chcesz to nawijać na rdzeń ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Ślimak cd.
Fi rdzenia 28 mm,fi zewnętrzne 78 mm,grubość płaskownika 4 mm,skok 40 mm.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-12-26, 17:47 ]
Moje hobby to brykietowanie słomy i siana.Posiadam brykieciarkę i chciałbym ją trochę zmodyfikować.Dziękuję za rady i proszę o więcej.Ponieważ jestem bardziej frezerem niż tokarzem dlatego też nie pogardzę wskazówkami jak wykonać ślimak w całości z jednolitego wałka a w szczególności jakim nożem ;składak czy jednolity z HSSCo.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-12-26, 17:47 ]
Moje hobby to brykietowanie słomy i siana.Posiadam brykieciarkę i chciałbym ją trochę zmodyfikować.Dziękuję za rady i proszę o więcej.Ponieważ jestem bardziej frezerem niż tokarzem dlatego też nie pogardzę wskazówkami jak wykonać ślimak w całości z jednolitego wałka a w szczególności jakim nożem ;składak czy jednolity z HSSCo.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kolego do tego zadania będzie ci potrzebne więcej jak jeden nóż . Zgrubnie polecałbym jakiś przecinak z lutowana płytka , szerokości ok 5-7mm odpowiednio zeszlifowany . Chodzi o to żeby nie tarl dupkabrykiet pisze:Ponieważ jestem bardziej frezerem niż tokarzem dlatego też nie pogardzę wskazówkami jak wykonać ślimak w całości z jednolitego wałka a w szczególności jakim nożem ;składak czy jednolity z HSSCo.

U mnie w pracy robimy podobne ślimaki tyle ze z POM-u i są frezowane a nie toczone . Tokarka jest odpowiednio przystosowana do tego zadania . Tzn na czas tej roboty jest za pomocą sprzęgła podpięty do napędu motoreduktor który napędza tokarkę zamiast standardowego silnika chodzi o uzyskanie bardzo małych obrotów. W imak jest zapięty silnik z założonym na wale frezem , można to nazwać wrzecionem

Tobie radziłbym jeżeli masz takie możliwości frezować ten ślimak na frezarce przy użyciu podzielnicy . Zdaje sobie sprawę ze malo kto posiada odpowiedni osprzęt do podzielnicy ale być może ty masz takie możliwości .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Ślimak cd.
Dzięki.Gdybym miał oś napędzaną w podzielnicy nie byłoby pytania.Nadal szukam odpowiedzi jak nawinąć płaskownik na rdzeń i wykonać ślimak?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-03-28, 20:11 ]
Jest rok 2009 i wreszcie powstał ślimak,jeśli mi się uda to załączę filmik lub zdjęcie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-03-28, 20:11 ]
Jest rok 2009 i wreszcie powstał ślimak,jeśli mi się uda to załączę filmik lub zdjęcie.
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
sam jestem ciekawy jak by to wyglądało i jak powstało możę podeślij jakieś materiały na [email protected]
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]