Wykonanie otworu i gwintu w wałkach.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Wykonanie otworu i gwintu w wałkach.
Witam,
proszę o radę, pod jakie śruby wywiercić i nagwintować otwory wałkach fi20 oraz fi16?
Oczywiście ma na myśli otwory w trzymające wałki.
Pozdrawiam.
proszę o radę, pod jakie śruby wywiercić i nagwintować otwory wałkach fi20 oraz fi16?
Oczywiście ma na myśli otwory w trzymające wałki.
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Pod żadne. W mojej ocenie tak " zakotwione wałki" dają wiotka konstrukcje. rozumiem, że od czoła chcesz dać otwór. Zrób dobre obsady wałków i przykręc je do ramy maszyny, potem umocuj w nich wąłki. W mojej powstającej konstrukcji wałki siedzą w stali 10mm a na tej stali są pierscienie duralowe 30mm grubości, srednica pierścienia 80mm, pod wąłek 30. Co 120 stopni robak M8 a sam pierścień do ramy maszyny na 3 śruby M8. Wałki siędzą jak przyspawane.Otwór w pierścieniu pod wałek w tolerancji suwliwej wałek 30h6 otwór H7
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
mike217 <- pewnie masz rację, ale moje możliwości są ograniczone (mam na myśli wiedzę i sprzęt), a takie mocowanie wałków jest dosyć proste. Druga sprawa, frezarka ma pracować w miękkich materiałach takich jak tworzywa sztuczne, laminat PCB, drewno itp., na dokładkę nie chcę na początek podnosić sobie poprzeczki za wysoko:).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
A w podporach aluminiowych do wałków na te rozmiary to są standardowo otwory fi 7 pod śruby 6. Można wiercić grubiej ale czy aby wałek w tym miejscu, z czasem nie dozna jakiegoś skrzywienia ? Głębokość to 10 mm. Trzeba mieć na uwadze, że może dojść do uszkodzenia gwintu przez złamany gwintownik i późniejsze jego usuwanie. To najlepiej przez EDM.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Łapałeś wałek w uchwyt tokarski tak? Jeśli masz miekkie szczęki to je zatocz na potrzeby tych odwiertów. W uchwycie, pewnie do tego już dośc uzywanym, zawsze łapiąc taki wałek będziesz miał bicie względem osi wrzeciona. Do łapania takich precyzyjnych detali stosuje się zaciski ale ciezko będzie takie średnice nimi lapać.