wycinanie za pomocą LASERA MAZAK typ....
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam. Od miesiąca pracuję na Mazaku ST-510 MKII. Nie zajmuję się programowaniem, wszystkie programy są przesyłane przez programistę do lasera prosto na HDD i są w rozszerzeniu .CNC .
Interesuje mnie wgranie programu do lasera z pendriva przez port USB. Zrobiłem próbę wkładając pendrive z programem w rozszerzeniu .PRG (taki dostałem) i Mazatrol nie zareagował.
Co muszę zrobić żeby laser widział zewnętrzny nośnik i czy program który mam jest odpowiedni?
Piotr
Interesuje mnie wgranie programu do lasera z pendriva przez port USB. Zrobiłem próbę wkładając pendrive z programem w rozszerzeniu .PRG (taki dostałem) i Mazatrol nie zareagował.
Co muszę zrobić żeby laser widział zewnętrzny nośnik i czy program który mam jest odpowiedni?
Piotr
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
Program powinien być wgrany do odpowiedniego folderu, stworzysz go sobie w kilku prostych krokach:
1. Wkładamy pamięć USB do odpowiedniego portu i sprawdzamy czy "zielony kwadracik" poinformuje nas o wykrytym nośniku.
2. Wybieramy obojętnie jaki przykładowy plik z folderu Eia files i zapisujemy go na pendrive co spowoduje utworzenie odpowiedniej struktury katalogów (Najprawdopodobniej PreviewData\MazakCuttingParts\EiaFiles)
3. Każdy nowy program wgrywamy do folderu EiaFiles na pamięci usb i tak zgrywamy na maszynę.
powodzenia
1. Wkładamy pamięć USB do odpowiedniego portu i sprawdzamy czy "zielony kwadracik" poinformuje nas o wykrytym nośniku.
2. Wybieramy obojętnie jaki przykładowy plik z folderu Eia files i zapisujemy go na pendrive co spowoduje utworzenie odpowiedniej struktury katalogów (Najprawdopodobniej PreviewData\MazakCuttingParts\EiaFiles)
3. Każdy nowy program wgrywamy do folderu EiaFiles na pamięci usb i tak zgrywamy na maszynę.
powodzenia
Oprogramowanie, szkolenia: SiCam, AutoCAD, Inventor, Mechanical, 3DMax...
-
Po włożeniu pamięci do portu USB miga przez chwilę dioda na pendrivie, zielony kwadracik o którym wspomniałeś, chodzi o przycisk "cycle start" czy inny na pulpicie bądź na monitorze ??Emergency_Stop pisze:1. Wkładamy pamięć USB do odpowiedniego portu i sprawdzamy czy "zielony kwadracik" poinformuje nas o wykrytym nośniku.
Wszystkie dalsze kroki które opisałeś zrozumiałem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
Na maszynie, w zakładce do kopiowania programów w jednym z narożników na ekranie (jeśli jeszcze dobrze pamiętam
) powinna być informacja w postaci zamalowanego zielonego kwadracika w momencie włożenia pamięci do maszyny.
Jeszcze taka jedna uwaga, nie zwracaj uwagi na to, czy plik ma rozszerzenie *.prg, *.cnc, *.nc , maszynę interesuje tylko zawartość pliku.
Cycle start nie ma tutaj nic do rzeczy.
Czy miałeś szkolenie z obsługi tej maszyny?
pozdrawiam

Jeszcze taka jedna uwaga, nie zwracaj uwagi na to, czy plik ma rozszerzenie *.prg, *.cnc, *.nc , maszynę interesuje tylko zawartość pliku.
Cycle start nie ma tutaj nic do rzeczy.
Czy miałeś szkolenie z obsługi tej maszyny?
pozdrawiam
Oprogramowanie, szkolenia: SiCam, AutoCAD, Inventor, Mechanical, 3DMax...
-
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
A czy ktoś podpowie jak wykonać mikropołączenia w programie SiCUBE?
Obróbka rury okrągłej, otwory fi20 - odcięty element często się obraca powodując zatrzymanie pracy maszyny [gap] a nie kiedy i większe problemy. Mikropołączenie na tym elemencie rozwiązałoby wszelkie problemy.
Obróbka rury okrągłej, otwory fi20 - odcięty element często się obraca powodując zatrzymanie pracy maszyny [gap] a nie kiedy i większe problemy. Mikropołączenie na tym elemencie rozwiązałoby wszelkie problemy.
Mazak Space Gear 48 (2kW)
-
Witam od kilku dni pracuję na laserach mazak super turbo-X 48 Mk II jeden z 2008r ( sterowanie mazarol preview) drugi z 2004r ( sterowanie mazarol) i mam do was kilka pytań odnośnie palenia na owych maszynach. Produkcja jaka ma głównie iść na nich to blacha FE 8 i 10 mm. Z blachą 8mm nie mam większych problemów idzie jak na leży nie ma żadnego gradu/zędry. Schody zaczynają się na blachach o grubości 10mm. Jak dobrze ustawić żeby dobrze się w palały w blachę bo często jest tak że dużo materiału wychodzi na wierzch przez co dysze dostają po $%#$. Odrazu dopowiem że maszyny nie w palają się na fast pirsing tylko na 3 razy tzn slow proszę o pomoc bo już mnie maszyny te irytują
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
Witam.
Materiał wyrzuca bo pewnie nie przepala się do końca. Wstaw dłuższy czas przepalenia i daj mniejsze ciśnienie gazu. Może też być focus za wysoko, jest sporo czynników, które mają wpływ. Wklej plik wpalenia to każdy zobaczy. A i jeszcze jedno pytanie jaką dysze zakładasz? Mam nadzieje, że nie "2".
Materiał wyrzuca bo pewnie nie przepala się do końca. Wstaw dłuższy czas przepalenia i daj mniejsze ciśnienie gazu. Może też być focus za wysoko, jest sporo czynników, które mają wpływ. Wklej plik wpalenia to każdy zobaczy. A i jeszcze jedno pytanie jaką dysze zakładasz? Mam nadzieje, że nie "2".
MAZAK STX-48 HP/SC 2,5kW
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
-
postaram się jutro dać program wpalenia. Dysze która stosuje to jest 1,5 fast pierce double nozzle
EDIT : przepalenie opanowane
przepala się idealnie i nie wyrzuca materiału. Teraz pozostała kwestia palenia samego otworu. Mianowicie pali go lekko od spodu go zakleja materiałem.
Programu na palenie całego nie pamiętam ale chyba najważniejsze informacje podam
#3=1100
P5
P1500Q100R100F1000
którymi parametrami mieszać żeby "wytłoka" wypadała i nie lepił się tam materiał
EDIT : przepalenie opanowane

Programu na palenie całego nie pamiętam ale chyba najważniejsze informacje podam
#3=1100
P5
P1500Q100R100F1000
którymi parametrami mieszać żeby "wytłoka" wypadała i nie lepił się tam materiał
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
otwory w #10 palę mniej więcej takimi parametrami:
(Mazak SG48, dysza 2mm)
O8012
G13 P2000
G32 P1 T7 R10
G24 S1600 P500 Q100 R0.5
G01 S1600 P500 Q100 F800
M99
A teraz kilka pytań ode mnie:
1. Szukam opisu klawiszy na panelu Mazak SG48 (Mazak&Fanuc L-64).
Chodzi mi o klawisze Auto Condition (do czego służą i kiedy można ich użyć):
Single Block
Block Delete
Optional Stop
Beam off (wiązka lasera wyłączona)
M code lock
Program restart
Nearest Point Search
Function 1
Function 2
Wybaczcie, jestem początkującym i niestety bez szkolenia i instrukcji...
2. Co jakiś czas (raz na miesiąc powiedzmy) maszyna staje i podaje następujące błędy:
1043: LAL 03
1046: LAL 06 M/B OCR INVERTER TRIP
1102: MOP02 NOT LASER READY
Maszyna (Mazak SG48) wyłącza laser power i high voltage. Zdarza się to podczas cięcia materiału, alarmy da się usunąć poprzez ALARM RESET (maszyna zatrzymuje się na feed hold)
3. Mamy problem z gapem.
Czujnik działa, maszyna dojeżdża do materiału i trzyma wysokość. Nie zawsze... Zdarza się jej podczas cięcia odjeżdżać do góry z włączoną wiązką, tak jakby detal był pochyły, a to zwykła blacha... Zdarza się to zarówno przy stali czarnej i nierdzewnej, grubość również nie ma znaczenia. Dodam, że dziób jest wyczyszczony wewnątrz i zewnątrz, wszystko poprawnie i solidnie skręcone, dysza nowa 2mm, gniazdo gapu również nowe.
(Mazak SG48, dysza 2mm)
O8012
G13 P2000
G32 P1 T7 R10
G24 S1600 P500 Q100 R0.5
G01 S1600 P500 Q100 F800
M99
A teraz kilka pytań ode mnie:
1. Szukam opisu klawiszy na panelu Mazak SG48 (Mazak&Fanuc L-64).
Chodzi mi o klawisze Auto Condition (do czego służą i kiedy można ich użyć):
Single Block
Block Delete
Optional Stop
Beam off (wiązka lasera wyłączona)
M code lock
Program restart
Nearest Point Search
Function 1
Function 2
Wybaczcie, jestem początkującym i niestety bez szkolenia i instrukcji...
2. Co jakiś czas (raz na miesiąc powiedzmy) maszyna staje i podaje następujące błędy:
1043: LAL 03
1046: LAL 06 M/B OCR INVERTER TRIP
1102: MOP02 NOT LASER READY
Maszyna (Mazak SG48) wyłącza laser power i high voltage. Zdarza się to podczas cięcia materiału, alarmy da się usunąć poprzez ALARM RESET (maszyna zatrzymuje się na feed hold)
3. Mamy problem z gapem.
Czujnik działa, maszyna dojeżdża do materiału i trzyma wysokość. Nie zawsze... Zdarza się jej podczas cięcia odjeżdżać do góry z włączoną wiązką, tak jakby detal był pochyły, a to zwykła blacha... Zdarza się to zarówno przy stali czarnej i nierdzewnej, grubość również nie ma znaczenia. Dodam, że dziób jest wyczyszczony wewnątrz i zewnątrz, wszystko poprawnie i solidnie skręcone, dysza nowa 2mm, gniazdo gapu również nowe.
Mazak Space Gear 48 (2kW)