Wycinanie profili w twardym drewnie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Wycinanie profili w twardym drewnie
Witam
Frezuje profile schody w buku lub debie czyli twardym materiale. Mam pytanie frezuje je 10 frezem ale nie mam podanych żadnych parametrów skrawania i nie wiem jakie ustawienia dobrac do niego najlepsze ( grubość do wycięcia 4 cm ), aby to wszystko szybko wycinało bez palenia i łamania frezu ? Dzieki ewentualnie za pomoc . Frezy mam dwu i czteropiórowe.
Frezuje profile schody w buku lub debie czyli twardym materiale. Mam pytanie frezuje je 10 frezem ale nie mam podanych żadnych parametrów skrawania i nie wiem jakie ustawienia dobrac do niego najlepsze ( grubość do wycięcia 4 cm ), aby to wszystko szybko wycinało bez palenia i łamania frezu ? Dzieki ewentualnie za pomoc . Frezy mam dwu i czteropiórowe.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Witam
Kiedys mój kolega wpadł na pomysł robienia woblerów z drewna. A że żaden z nas nie wiedział z jakiego to zaczeliśmy frezować z tego co było pod ręką. A były to odpady dąbu. Do frezowania w dębie użyłem frezów dwupiórowych z rybim ogonem. Już o doświadczeniach jaki wykonałem nie bedę pisał. Ale dobry efekt i nie po przypalone kręwędzie uzyskałem przy obrotach wrzeciona 17000tyś ale posów był ustawiony na 350mm na minute. Kąt wejścia w materiał to 15stopni. A przejścia robiłem co 0.3mm ze względu na to, że drewno twarde ale i owalne kształty. Tylko ja to robiłem frezem 3mm dwupiórowym. Frezy czteropiórowe służą do frezowania obwodów i w przpadku cięcia moge się zbyt grzać a jednocześnie łamać.
robert
Kiedys mój kolega wpadł na pomysł robienia woblerów z drewna. A że żaden z nas nie wiedział z jakiego to zaczeliśmy frezować z tego co było pod ręką. A były to odpady dąbu. Do frezowania w dębie użyłem frezów dwupiórowych z rybim ogonem. Już o doświadczeniach jaki wykonałem nie bedę pisał. Ale dobry efekt i nie po przypalone kręwędzie uzyskałem przy obrotach wrzeciona 17000tyś ale posów był ustawiony na 350mm na minute. Kąt wejścia w materiał to 15stopni. A przejścia robiłem co 0.3mm ze względu na to, że drewno twarde ale i owalne kształty. Tylko ja to robiłem frezem 3mm dwupiórowym. Frezy czteropiórowe służą do frezowania obwodów i w przpadku cięcia moge się zbyt grzać a jednocześnie łamać.
robert
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
max obroto to zazwyczaj 24 k
ja zazwyczaj frezuje 1/3 wysokości obrabianej jeżeli chodzi o drewno z prędkością 18 k
i wychodzi dobrze
odnośnie prędkości to są frezy nawet 40 m / min sam musisz to dopasować
płyta to co innego tam przy grupszym frezie jedzie się na raz 18 mm
ja zazwyczaj frezuje 1/3 wysokości obrabianej jeżeli chodzi o drewno z prędkością 18 k
i wychodzi dobrze
odnośnie prędkości to są frezy nawet 40 m / min sam musisz to dopasować
płyta to co innego tam przy grupszym frezie jedzie się na raz 18 mm
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki
-
- Znawca tematu (min. 80)
ja sobie chwalę i to bardzo frezy 3 piórowe zgrubne z CMT. idą w sklejce, dębie, buku itd jak w maśle. ustaw w dębie jakieś 60mm/s 8-10mm na raz obroty 18k.
tu masz pokazane jak ja robię w sklejce takim frezem
ewentualnie gdy potrzebujesz idealnej powierzchni ustaw offset około 0.5mm i zjedź na głębokość 35mm frezem zgrubnym i popraw frezem wykańczającym 3 piórowym.
ewentualnie gdy potrzebujesz idealnej powierzchni ustaw offset około 0.5mm i zjedź na głębokość 35mm frezem zgrubnym i popraw frezem wykańczającym 3 piórowym.
-
Ty znowu zaczynasz swoje z tym samym filmem. Juz Ci raz tłumaczyłem. Według tego co piszesz frez w trakcie obróbki musi "przejechać" w ciągu 1 sekundu odległość 60 milimetrów czyli 6 centymetrów. Po tym filmie widać, że tak nie jest - tym bardziej, że Ci to udowodniłem. Więc po co piszesz 60 milimetrów na sekunde?DejaVu pisze:60mm/s 8-10mm na raz obroty 18k.
robert
-
Wykonywane przez Ciebie działania nie mają większego sensu. Dla mnie wiarygodny jest stoper i czas, tym bardziej na prostym odcinku mierzony po zagłebieniu freza w materiał.DejaVu pisze:nic mi nie udowodniłeś tylko usiłowałeś wcisnąć swoją teorię. I nigdy się z Tobą pod tym względem nie zgodzę ponieważ dzieląc drogę przez czas uzyskujemy prędkość a dla mnie realnym czasem jest fizyczny czas frezowania czyli w jakim czasie frez po zagłębieniu się w materiał pokonał dany odcinek.
A na filmie też można zmierzyć jaką odległość pokonuje frez w ciągu jednej sekundy i to jest wiarygodne.
robert
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Działąm na infotecu 1500 i jak wycinam wangi do schodów to jak optymalna grubość na przejazd ustawić bo sam już się gubię. Czy sam mam to wyczaić jak frezarka będzie szła ? frez 10 mm średnica takim wycinam. Czy to ma skrawać po 3 mm przy najszybszym posuwie ? Ustawiłem tak i śmigała dość szybko bez zbędnych hałasów.