Wycinanie otworów w szkle
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Wycinanie otworów w szkle
witam
Mam taflę szklaną o grubości ok 3 mm i chciałem zrobić w niej otwór o średnicy 120mm. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie są sposoby na wycięcie takiego otworu. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Mam taflę szklaną o grubości ok 3 mm i chciałem zrobić w niej otwór o średnicy 120mm. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie są sposoby na wycięcie takiego otworu. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
1. cięcie wodą (waterjet)
2. miałem kiedyś taki nożyk do szkła jak na filmach gangsterskich
:
przyssawka - oś obrotowa-ramię w postaci pręta-nóż jak do szkla zamocowany suwliwie na ramieniu. Regulowało sie promień cięcia i wio.
Uczciwie przyznam: nigdy tego nie próbowalem
2. miałem kiedyś taki nożyk do szkła jak na filmach gangsterskich

przyssawka - oś obrotowa-ramię w postaci pręta-nóż jak do szkla zamocowany suwliwie na ramieniu. Regulowało sie promień cięcia i wio.

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W Castoramie chyba koło 20 złupadły_mnich pisze:przyssawka - oś obrotowa-ramię w postaci pręta-nóż jak do szkla zamocowany suwliwie na ramieniu. Regulowało sie promień cięcia i wio.
Można tak
obojetnie jaka przyssawka
nożyk do szkła i kawałek sznurka masz cyrkiel jak się patrzy
tylko na przyssawkę zrób pętelkę - nie wiąż na sztywno
jeśli tafla mała to zanieś do szklarza

-
- Znawca tematu (min. 80)
Prawdę mówiąc trzeba mieć w tym dużą wprawę. Po pierwsze przy wycinaniu kółek nie możesz się zatrzymać nożem, ponieważ w tych miejscach możesz mieć wyszczerbienia lub po prostu szkło ci pęknie. Do tego trzeba mieć naprawdę ostry nóż, a nie byle co kupione w markecie.
Kiedyś potrzebowałem wyciąć kilka otworów w szkle i szklarz zażyczył sobie za to aż 30zł (6 otworów), więc zrezygnowałem ze szkła i wziąłem plekse na frezarkę i wyszło prawie, że to samo.
Kiedyś potrzebowałem wyciąć kilka otworów w szkle i szklarz zażyczył sobie za to aż 30zł (6 otworów), więc zrezygnowałem ze szkła i wziąłem plekse na frezarkę i wyszło prawie, że to samo.
-
-
- Kontakt:
hoho, faktycznie niezly krwiopijca z tego szklarza, pewnie juz planowal co kupi za te 3 dychy...nodnod pisze: Kiedyś potrzebowałem wyciąć kilka otworów w szkle i szklarz zażyczył sobie za to aż 30zł (6 otworów), więc zrezygnowałem ze szkła i wziąłem plekse na frezarkę i wyszło prawie, że to samo.
odrzutowiec? wlasne pole golfowe?
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W TV pokazywali naczynia ze szkła termoformowanego. Operator przetaczał (przygniatał) krawędź gumowego młotka po zrobionej rysie. Tafla miała grubość 5mm a kształt był nieregularny ale problemów nie było. Blat stołu musi mieć odpowiednią sprężystość i to trzeba dobrać doświadczalnie.
Inną metodą jest wykonanie obręczy o odpowiedniej średnicy z drutu stalowego np. 5mm. Następnie element należy rozgrzać nad palnikiem (kuchenką) i położyć na szkle.
Jeszcze inna metoda, to ułożenie sznurka nasączonego paliwem i zapalenie go. Po miejscowym nagrzaniu szkła, trzeba je schłodzić wodą.
Inną metodą jest wykonanie obręczy o odpowiedniej średnicy z drutu stalowego np. 5mm. Następnie element należy rozgrzać nad palnikiem (kuchenką) i położyć na szkle.
Jeszcze inna metoda, to ułożenie sznurka nasączonego paliwem i zapalenie go. Po miejscowym nagrzaniu szkła, trzeba je schłodzić wodą.