wycinanie otworow w laminacie poliestrowo szklanym
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
wycinanie otworow w laminacie poliestrowo szklanym
Witam, poszukuję rozwiązania dla wycinania otworów w rurach kompozytowych. Zależy mi na jak najcienszym "strumieniu" cięcia (waterjet 0,8mm jest idealne). Element wycięty jest montowany w tym samym miejscu jako klapka stąd potrzeba jak najmniejszej szpary. Czy jest jakiś inny sposób wycinania np frezem 2mm? grubosc ścianki obrabianego materialu 5mm.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
To zmieniłoby moją sytuację. Próbowałem ręcznie przy użyciu freza 1,5mm dwupiórowego i szliferki prostej ale test trwał 1 minutę... frez złamałem.
Rozumiem że frezarka nie tnie na 1 raz ale pogłębia stopniowo wycinając?
Do moich zastosowan wystarczy mała frezarka , wycianane otwory 400x100mm, tyle tylko ze zamiast stołu powinien być uchwyt na rurę.
Doszedł jeszcze pomysł aby używać lasera, czy ma ktoś doświadczenie z laminatem poliestrowym?
Rozumiem że frezarka nie tnie na 1 raz ale pogłębia stopniowo wycinając?
Do moich zastosowan wystarczy mała frezarka , wycianane otwory 400x100mm, tyle tylko ze zamiast stołu powinien być uchwyt na rurę.
Doszedł jeszcze pomysł aby używać lasera, czy ma ktoś doświadczenie z laminatem poliestrowym?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Frezarka jest sztywna (powinna być) i porusza się z zadaną prędkością w sposób płynny/równy - ręcznie będziesz miał różne prędkości, skoki, odchyłki od pionu.
Ręcznie złamiesz narzędzie - maszynowo wytniesz bez problemu.
Można nawet zaryzykować mniejszym frezem jeżeli tylko ostrze będzie wystarczająco długie, a jechać powinno dać radę na jeden raz.
Ręcznie złamiesz narzędzie - maszynowo wytniesz bez problemu.
Można nawet zaryzykować mniejszym frezem jeżeli tylko ostrze będzie wystarczająco długie, a jechać powinno dać radę na jeden raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Watpie. Nie frezem ponizej 1mm. Zdecydowanie frezowalbym cienko i szybciej -Raven pisze:...Można nawet zaryzykować mniejszym frezem jeżeli tylko ostrze będzie wystarczająco długie, a jechać powinno dać radę na jeden raz.
frezy w laminacie mocno sie grzeja - to w koncu izolator i nie odbiera ciepla tak
jak metal...
Po 0.5mm, obroty ile fabryka dala i ze 1500mm/min
Zakladam frez powiedzmy 0.8mm - akurat takie mam

Wydmuchiwanie powietrzem urobku nie zaszkodzi.
No i krytyczne jest trzymanie laminatu podcisnieniem bo jak na samym
koncu wycinane kolko chocby drgnie to bedzie 1 frez na jeden element

AHA - no i oczywiscie frezy do laminatow nie zadke 2-piorowe...
q
-
Zacharus masz rację, tyle tylko że zależy nam na wykorzystaniu tego co było odcięte. Przy dużych ilościach dochodzą koszty związane z "drugimi rurami" itp.
Oprawca, kłopot polega na tym że powinienem mieć taką frezarkę u siebie żeby nie wozić, już to przerobiłem na waterjecie. Najpierw pewnie zlecę komuś żeby rozeznać jaki można uzyskać efekt.
Potrzebuje frezarkę która będzie obrabiała otwory 400x100, wysokość rury to 110 - 180mm.
Jakiego frezu powiniem szukać? do laminatu znalazlem tylko od 3mm srednicy.
Oprawca, kłopot polega na tym że powinienem mieć taką frezarkę u siebie żeby nie wozić, już to przerobiłem na waterjecie. Najpierw pewnie zlecę komuś żeby rozeznać jaki można uzyskać efekt.
Potrzebuje frezarkę która będzie obrabiała otwory 400x100, wysokość rury to 110 - 180mm.
Jakiego frezu powiniem szukać? do laminatu znalazlem tylko od 3mm srednicy.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Hej, przede wszystkim skupiłbym się na dobraniu odpowiedniego frezu. Poza odprowadzaniem ciepła, trudność jest taka, że laminat jest niejednorodnym materiałem, więc szarpania są i przy obróbce ręcznej i CNC (choć przy CNC oczywiście mniejsze). Jednak kluczem moim zdaniem jest dobranie odpowiedniego frezu.
Jeśli robisz to ręcznie, warto pomyśleć o szablonie, który wyeliminuje drgania i będzie prowadził frezarkę oraz będzie powodował cięcie na jednej wysokości frezu (stała odległość frezarki od materiału) Nie wiem tylko jakiej średnicy masz te rury
Jeśli chodzi o laser, to można ciąć bez problemu. Wyłączasz gazy osłonowe (bo nie są potrzebne), zmniejszasz moc. Jednak musiałbyś mieć laser również prowadzony na szablonie lub robocie, bo musisz trzymać materiał w ogniskowej. Możesz uzyskać cięcie o szerokości mniejszej niż 0,4 bez problemów. Ważne tylko testy, by nie zapalić laminatu i osłonić przeciwną ściankę rury.
Waterjet też świetnie sobie radzi ale to już sprawdziłeś.
Jeśli robisz to ręcznie, warto pomyśleć o szablonie, który wyeliminuje drgania i będzie prowadził frezarkę oraz będzie powodował cięcie na jednej wysokości frezu (stała odległość frezarki od materiału) Nie wiem tylko jakiej średnicy masz te rury
Jeśli chodzi o laser, to można ciąć bez problemu. Wyłączasz gazy osłonowe (bo nie są potrzebne), zmniejszasz moc. Jednak musiałbyś mieć laser również prowadzony na szablonie lub robocie, bo musisz trzymać materiał w ogniskowej. Możesz uzyskać cięcie o szerokości mniejszej niż 0,4 bez problemów. Ważne tylko testy, by nie zapalić laminatu i osłonić przeciwną ściankę rury.
Waterjet też świetnie sobie radzi ale to już sprawdziłeś.