Wycianie w panelu podłogowym, jaki frez?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
viper82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Wycianie w panelu podłogowym, jaki frez?

Post napisał: viper82 » 28 sty 2014, 00:02

Witam!
Mam pytanie do Was, sporo wycinam w panelach podłogowych na frezarce CNC, ale bardzo szybko tępią się frezy. Panel jest pokryty z obu stron twardą powierzchnią, która podejrzewam tępi mi frezy. Próbowałem kilka różnych frezów z węglika o średnicy 3mm: dwupiórowe tępią się w momencie, diamentowe wytrzymują 2x tyle co dwupiórowe, ale też się tępią. Wystarczą 2-3 panele i frez już zaczyna strzępić brzegi materiału. Nie wiem jakiej jakości są te frezy, bo są po kilkanaście złotych. I teraz pytanie czy frezy z górnej półki cenowej wytrzymają dużo dłużej? Ewentualnie co kupić abym popracował dłużej niż teraz. Grubość panela jest ok 7mm, wycinam spiralnie z zagłębianiem stopniowym w materiał po 2-3mm. Próbowałem mniej ale bez efektu. Wycinanie od razu 7mm również jest kiepskie.
Dzięki za odp... :cool:

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 28 sty 2014, 02:36

Witam
Może to nie wina freza tylko zaprogramowanej obróbki? Kiedyś też bawiłem się panelami i nawet kupiłem frezy za 260zł też trójki i też nie długo popracowały. Stary fachowiec stolarz powiedział mi, że panele to materiał "zdradliwy" i dał mi frez. Powiedział jak mam ustawić obróbke a jeżeli u mnie zda egzamin to pojedziemy po wiekszą ilość frezów. Zrobiłem tak jak mówił. Z panela wyfrezowałem to co było potrzebne i to dwanaście sztuk. Po frezy pojechaliśmy do Warszawy na stadion "olimpijki" i zakupiśmy po 15 sztuk, za 3zł sztuka. A cała tajemnica polega na tym, że podczas obróbki trzeba ustawić ścieżke freza tak aby zbierał 40% swojej "grubości" w poziomie, czyli jeżeli frez ma grubość części roboczej 3mm to ścieżke ustawiamy co 1,4 milimetra w poziomie i każde przejście (w pionie) co pół milimtera. Tak, też byłem zdziwiony, ale jak zobaczyłem co z tego wyszło to pojechałem znowu do Warszawy i kupiłem jeszcze po 10 szt 3mm, 2mm, 1,5mm, 09mm. Najciekawsze jest to że one do dzisiaj frezują i nie pękają a co najważniejsze sa ostre. A frezuje nimi drewno i tworzywa sztuczne.

robert

Autor tematu
viper82

Post napisał: viper82 » 28 sty 2014, 08:31

Mogę spróbować ustawić przejście w pionie (zagłębianie) co pół milimetra, zobaczymy co z tego będzie. Długooo to się będzie wycinać ;) Właśnie u mnie frezy nie pękają, tylko się tępią.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 28 sty 2014, 21:40

Może i długo będzie trwała obróbka - ale jaki efekt. Może warto spróbować?

robert

K-ny
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: K-ny » 29 sty 2014, 18:11

Ja frezuje panele podłogowe (tzn. wycinam kształt) na jeden raz frezem diamentowym. Jak widzę, że już zaczyna strzępić to obniżam frez np. o 0.2 mm

Autor tematu
viper82

Post napisał: viper82 » 30 sty 2014, 19:17

A jaki posuw stosujesz przy pojedynczym przejściu? I jaki gruby panel frezujesz?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”