wycena kosztów cięcia laserem fiber
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
wycena kosztów cięcia laserem fiber
Witam,
staliśmy się posiadaczem lasera fiber 4kW o polu roboczym 2000x4000 oraz obrotnika do cięcia rur i profili.
Laser kupiliśmy na własny użytek, ale już teraz widać, że będzie dużo czasu, aby wycinać elementy usługowo.
Teraz pojawia się pytanie: Jak wyceniać pracę? Niektórzy wyceniają po czasie cięcia, niektórzy po długości.
Czy ktoś może ma jakąś sprawdzoną metodę, żeby wycena nie zajmowała długo czasu, a była konkurencyjna cenowo.
Pozdrawiam
Olenek
staliśmy się posiadaczem lasera fiber 4kW o polu roboczym 2000x4000 oraz obrotnika do cięcia rur i profili.
Laser kupiliśmy na własny użytek, ale już teraz widać, że będzie dużo czasu, aby wycinać elementy usługowo.
Teraz pojawia się pytanie: Jak wyceniać pracę? Niektórzy wyceniają po czasie cięcia, niektórzy po długości.
Czy ktoś może ma jakąś sprawdzoną metodę, żeby wycena nie zajmowała długo czasu, a była konkurencyjna cenowo.
Pozdrawiam
Olenek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: wycena kosztów cięcia laserem fiber
Zapewne wcześniej zlecaliście rzeczy na zewnątrz.
Możesz zrobić benchmark i biorąc pod uwagę cenę materiału z momentu zlecenia pozostałą część kosztu elementu uznać za koszt pracy. Możesz zasymulować cięcie na aktualnej maszynie i z symulacji czasu dowiedzieć się jaki jest czas cięcia. W ten sposób masz taką zgrubną informację i tym jaką godzinówkę ktoś przyjął.
Możesz zrobić benchmark starych elementów w https://sendcutsend.com/ i porównać z tym, co płaciłeś.
Możesz policzyć czas pracy dla elementów które dostałeś do wyceny, policzyć 300-500-900 zł/rbh + materiał i zadzwonić do klienta, czy cenę jednostkową przy 900 zł/rbh uznaje za atrakcyjną, albo jakie są jego oczekiwania. I trochę zrobić taki mind-hacking, biały wywiad.
Kwoty 300-500-900 są umowne. Zależą od tego, jak bardzo Ci zależy na danym kliencie i jak bardzo temat jest upierdliwy i kosztogenny [ prąd + powierzchnia hali pod stanowisko cięcia laserowego + koszt ściągnięcia/magazynowania blachy + gaz (średnica dyszy * cena gazu)].
Wprowadź minimalną wartość zamówienia (100-200-300 zł? ). Bo czasem ktoś chce temat za 20 zł, gdzie technolog przez pół godziny będzie poprawiał rysunek, zanim trafi na stół i opłacalność takiego cięcia za 20 zł jest lekko rzecz ujmując - dyskusyjna.
Nie od razu Rzym zbudowano.
Powodzenia
Możesz zrobić benchmark i biorąc pod uwagę cenę materiału z momentu zlecenia pozostałą część kosztu elementu uznać za koszt pracy. Możesz zasymulować cięcie na aktualnej maszynie i z symulacji czasu dowiedzieć się jaki jest czas cięcia. W ten sposób masz taką zgrubną informację i tym jaką godzinówkę ktoś przyjął.
Możesz zrobić benchmark starych elementów w https://sendcutsend.com/ i porównać z tym, co płaciłeś.
Możesz policzyć czas pracy dla elementów które dostałeś do wyceny, policzyć 300-500-900 zł/rbh + materiał i zadzwonić do klienta, czy cenę jednostkową przy 900 zł/rbh uznaje za atrakcyjną, albo jakie są jego oczekiwania. I trochę zrobić taki mind-hacking, biały wywiad.
Kwoty 300-500-900 są umowne. Zależą od tego, jak bardzo Ci zależy na danym kliencie i jak bardzo temat jest upierdliwy i kosztogenny [ prąd + powierzchnia hali pod stanowisko cięcia laserowego + koszt ściągnięcia/magazynowania blachy + gaz (średnica dyszy * cena gazu)].
Wprowadź minimalną wartość zamówienia (100-200-300 zł? ). Bo czasem ktoś chce temat za 20 zł, gdzie technolog przez pół godziny będzie poprawiał rysunek, zanim trafi na stół i opłacalność takiego cięcia za 20 zł jest lekko rzecz ujmując - dyskusyjna.
Nie od razu Rzym zbudowano.
Powodzenia

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Bardzo dziękuję za odpowiedź, generalnie w programie jest moduł kalkulacji na podstawie czasu cięcia.
Rozmawiałem z firmami, które wykonywały kiedyś dla nas usługi i kwota za rbh jest w okolicach 500 zł netto.
Pytanie czy to jest dobra cena, czy nie
Czy ktoś może powiedzieć ile bierze za rbh cięcia na laserze fiber 4 kW?
Pozdrawiam
Olenek
Rozmawiałem z firmami, które wykonywały kiedyś dla nas usługi i kwota za rbh jest w okolicach 500 zł netto.
Pytanie czy to jest dobra cena, czy nie

Masz rację, wykonam kilka symulacji na podstawie ceny materiału i zobacze jak wygląda cena za robocizny.Zienek pisze: ↑05 sty 2022, 17:02Możesz zrobić benchmark i biorąc pod uwagę cenę materiału z momentu zlecenia pozostałą część kosztu elementu uznać za koszt pracy. Możesz zasymulować cięcie na aktualnej maszynie i z symulacji czasu dowiedzieć się jaki jest czas cięcia. W ten sposób masz taką zgrubną informację i tym jaką godzinówkę ktoś przyjął.
Czy ktoś może powiedzieć ile bierze za rbh cięcia na laserze fiber 4 kW?
Pozdrawiam
Olenek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Dodane 4 minuty 18 sekundy:
Poproś jeszcze o przysłanie bazy klientów z wszystkimi wycenami i marżami, najlepiej z podziałem na województwa.
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Od metra cięcia już chyba nikt nie liczy. Nie opłacalne dla wykonawcy przy grubszych blachach. Teraz wszyscy jadą na rbh. Dla wykonawcy żadnej różnicy niema czy przez 8h laser tłucze #20 czarną czy #1 nierdzewe. Duży kluczowy klient dla którego laser pali 2/3 czasu będzie mieć atrakcyjniejszą stawkę niż taki który tygodniowo zamawia 2h palenia.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Wycena, szczególnie w obecnych czasach bywa kłopotliwa. Zgadzam się z przedmówcą, czasami zlecenia są na tyle małe, że nie wiadomo nawet, czy jest sens odpalać laser
Wtedy zwykle daje się stawkę tzw. zaporową i szuka klientów na zasadzie stałej, większej współpracy. Tutaj działa magiczna zasada 80/20 według której lepiej mniej, a dobrze
Od jakiegoś czasu stosuję to u siebie - może i jestem bardziej wybredny, ale oszczędzony czas poświęcam na nawiązywanie relacji z klientami, którzy faktycznie mogą coś wnieść w mój biznes i co do których mam dużą pewność i z którymi chcę pracować.
Region też ma znaczenie, bo nie można za mocno wyjechać z cenami. W dobie internetu naprawdę łatwo to porównać i klient wyjątkowo szybko może sobie sprawdzić. Ja ostatnio robiłem mały research wg. którego na przykład w województwie łódzkim, stawki są wyższe aniżeli w mazowieckim (znalazłem tu dane na 2022).

Region też ma znaczenie, bo nie można za mocno wyjechać z cenami. W dobie internetu naprawdę łatwo to porównać i klient wyjątkowo szybko może sobie sprawdzić. Ja ostatnio robiłem mały research wg. którego na przykład w województwie łódzkim, stawki są wyższe aniżeli w mazowieckim (znalazłem tu dane na 2022).
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Typowe myślenie Janusza Biznesu.tomkowicz pisze: ↑12 lip 2022, 14:07Wycena, szczególnie w obecnych czasach bywa kłopotliwa. Zgadzam się z przedmówcą, czasami zlecenia są na tyle małe, że nie wiadomo nawet, czy jest sens odpalać laserWtedy zwykle daje się stawkę tzw. zaporową i szuka klientów na zasadzie stałej, większej współpracy. ....
.... , szanuj klienta takiego i takiego , bo przyjdą czasy , że nie będziesz miał żadnego.
P. s.
Przyjechał do mnie gość od żywic.
Chce nią balkon załatwić i mieć spokój na wsze czasy.
Katalogi dał , ale wyceny już nie wysłał .
To tylko 6m² ..... , jakby było 600m² pewnie biegałby koło mnie jak poparzony .
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Niektóre zlecenia generują straty, a nie zysk, dlatego tworzy się minimalną wartość zamówienia, która będzie odnotowana na fakturze bez względu na to jak małe jest to zlecenie i wtedy korzystniej wychodzi zamówienie większej ilości. Oczywiście najwygodniej byłoby wyciąć takie coś przy okazji jak będzie cięty taki materiał na własną produkcję, ale klient nie zawsze chce czekać albo poczeka 2 dni i co pół godziny telefon, bo nagle potrzebuje na już. Wtedy przerywa się ważny projekt, zakłada cały arkusz blachy (który wcześniej trzeba jeszcze wykopać), bo np. nie ma w tym momencie mniejszego odpadu i wycina 10 podkładek fi 30 mm z 3 kwaśnej, ale nic najważniejsze żeby było wykonane.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Co to znaczy ,,ważny projekt" ?
Dzielisz klientów na ,, lepszych" i ,, lepszejszych" ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki