Wybór szlifierki do wałków/otworów.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Wybór szlifierki do wałków/otworów.
Witam.
Proszę o pomoc w wyborze szlifierki, która będzie miała przede wszystkim za zadanie szlifować cylindry silników spalinowych.
Przykład:
Przewidywalny fundusz na ten cel to ok 10 tys. zł.
Przykładowa szlifierka:
http://allegro.pl/szlifierka-do-walkow- ... 81931.html
Maksymalna średnica szlifowania ok 110 mm
Maksymalna długość szlifowania do 200 mm
Proszę o wskazówki pozwalające mi wybrać odpowiednią szlifierkę.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc w wyborze szlifierki, która będzie miała przede wszystkim za zadanie szlifować cylindry silników spalinowych.
Przykład:
Przewidywalny fundusz na ten cel to ok 10 tys. zł.
Przykładowa szlifierka:
http://allegro.pl/szlifierka-do-walkow- ... 81931.html
Maksymalna średnica szlifowania ok 110 mm
Maksymalna długość szlifowania do 200 mm
Proszę o wskazówki pozwalające mi wybrać odpowiednią szlifierkę.
Pozdrawiam
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam.
mam na myśli prawdziwą honownicę a nie te dziwne osełki na wąsikach z allegro.
poza tym a honownicy jest odpowiednia powierzchnia .
no i szlif w bloku a nie osobnym cylindrze może być " utrudniony " na takiej szlifierce poziomej .
ale skoro masz taki plan to powodzenia.
pozdrawiam.
mam na myśli prawdziwą honownicę a nie te dziwne osełki na wąsikach z allegro.
poza tym a honownicy jest odpowiednia powierzchnia .
no i szlif w bloku a nie osobnym cylindrze może być " utrudniony " na takiej szlifierce poziomej .
ale skoro masz taki plan to powodzenia.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 1
-
Nie zajmuję się silnikami wielocylindrowymi tylko motocyklami Cross, Enduro i Supermoto.
Z cylindrami do silników czterosuwowych, gdzie nie ma kanałów mogę uzyskać przez honowanie wystarczająco dobrą geomerię bez stożka, beczki itp.
Problem zaczyna się w cylindrach dwusuwowych, gdzie kanały i występny na dole cylindra:

utrudniają uzyskanie zadowalającej geometrii. Uzyskanie tutaj dobrego kształtu wymaga dużo czasu (chwila honowania i pomiary w kilku miejscach). Chciałbym zaoszczędzić czas.
Są też przystawki do tokarek, ale tam nie mogę ustawić stożka (prowadnic), ani cyklicznych ruchów posuwisto zwrotnych.
Także jeśli to możliwe to prosiłbym o propozycję modeli szlifierek. Ewentualnie jakich unikać.
Z cylindrami do silników czterosuwowych, gdzie nie ma kanałów mogę uzyskać przez honowanie wystarczająco dobrą geomerię bez stożka, beczki itp.
Problem zaczyna się w cylindrach dwusuwowych, gdzie kanały i występny na dole cylindra:

utrudniają uzyskanie zadowalającej geometrii. Uzyskanie tutaj dobrego kształtu wymaga dużo czasu (chwila honowania i pomiary w kilku miejscach). Chciałbym zaoszczędzić czas.
Są też przystawki do tokarek, ale tam nie mogę ustawić stożka (prowadnic), ani cyklicznych ruchów posuwisto zwrotnych.
Także jeśli to możliwe to prosiłbym o propozycję modeli szlifierek. Ewentualnie jakich unikać.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
znam problem.. a próbowałeś na poziomej honownicy? My tak honujemy cylinderki motocyklowe. Mam na zakładzie 2 honownice CNC ( sunnen ck-21 i sv20) i zadna z nich nie radzi sobie z dwusuwami,poprostu maszyna głupieje. Jak operator kumaty to ogarnie ale trzeba zostawić min 0,1 do honowania zanim ogarnie sie wybiegi i i siłe docisku.
U mnie wyglada to tak ze roztaczamy na bardzo gładko Ra 0.8, i potem honujemy 2-3 setki na Ra 0,6.
Wg mnie szlifierka niewiele tu pomoze jesli zamierzasz honować po takim zabiegu. co innego gdy chcesz wszystko ogarnac ze szlifierki.
U mnie wyglada to tak ze roztaczamy na bardzo gładko Ra 0.8, i potem honujemy 2-3 setki na Ra 0,6.
Wg mnie szlifierka niewiele tu pomoze jesli zamierzasz honować po takim zabiegu. co innego gdy chcesz wszystko ogarnac ze szlifierki.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Z naszych to tylko Jotes ale budżet stanowczo za malutki. Ew. szukać dobrej używki. 200 mm po małej adaptacji zrobi.
http://jotes.pl/index.php/pl/szlifierki-do-otworow.html
Zawsze tez można się pobawić
www.cnc.info.pl/topics30/szlifierka-jot ... t39890.htm
http://jotes.pl/index.php/pl/szlifierki-do-otworow.html
Zawsze tez można się pobawić

www.cnc.info.pl/topics30/szlifierka-jot ... t39890.htm