Wybór specjalizacji (mechanika i budowa maszyn)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
drunklemon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Wybór specjalizacji (mechanika i budowa maszyn)

Post napisał: drunklemon » 27 kwie 2015, 14:51

Witam, jestem studentem drugiego roku politechniki poznańskiej wydział: budowy maszyn i zarządzania, kierunek mechanika i budowa maszyn. Dzisiaj otrzymaliśmy wiadomość od dziekanatu o tym iż mamy już zadeklarować specjalizację jaka wybieramy.
Do wyboru są następujące:
Informatyzacja i robotyzacja wytwarzania
Robotyzacja procesów technologicznych 15w 15l
Programowanie robotów i obrabiarek CNC 15w 15l
Systemy CAD/CAM 15w 15l
Modelowanie w systemach CAD 30p

Inżynieria mechaniczna
Zaawansowane procesy wytwarzania 15w 15l
Automatyzacja i robotyzacja procesów technologicznych 15w 15l
Programowanie robotów i obrabiarek CNC 15w 15l
Oprzyrządowanie technologiczne 15w 15p

Konstrukcja maszyn i urządzeń
Oprzyrządowanie technologiczne 15w 15p
Projektowanie maszyn technologicznych 15w 15p
Wytrzymałość konstrukcji cienkościennych 15w 15ćw
Metody obliczeniowe mechaniki konstrukcji 15w 15ćw

Technologia przetwarzania materiałów
Projektowanie wyrobów odlewanych 15w 15p
Projektowanie wyrobów kształtowanych obróbką plastyczną 15w 15p
Projektowanie wyrobów z tworzyw sztucznych 15w 15p
Wspomaganie komputerowe w przetwarzaniu materiałów 15w 15pl

Myślałem o CNC i programowaniu urządzeń bo jednak to jest chyba najbardziej przyszłościowe i się rozwija. Z drugiej strony wydaje mi się , ze konstruktor tez niezła opcja, a z kolei technologia przetwarzania materiałów i tworzywa sztuczne które wszędzie są. Którą polecacie wybrać?

Tagi:

davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: davish88 » 27 kwie 2015, 15:08

Witam, najważniejsze jest to w czym ty się dobrze czujesz i w jakiej pracy się widzisz. Prawda jest taka , że może wybrana specjalizacja nijak się będzie miała do twojej przyszłej pracy. Myślę, że w obszarze CNC w Wielkopolsce z pracą problemu nie będzie. Nie wiem jakie masz doświadczenie z maszynami , ale dobrze by było na czas robienia specjalizacji już gdzieś pracować przy maszynach. Z własnego doświadczenia wiem , że takie połączenie jest bezcenne.

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: Wybór specjalizacji (mechanika i budowa maszyn)

Post napisał: lolo2 » 03 maja 2015, 13:17

Witam kolege po fachu ;)

Tez chodzilem do PP na mibm. Zrobilem tam dwie specjalizacje informatyzacje i robotyzacje oraz konstrukcje maszyn i urzadzen.

Ja moge ci polecic KMU najbardziej odpowiadala mi ta kadra. Porobisz projekt wrzeciona, skrzynki do tokarki, stol krzyzowy. Bardzo dobrzy i mili ludzie. Potem u normalnych ludzi bedziesz mogl pisac inzynierke i magisterke.

IRW fajnie brzmi ale ja mialem dosyc juz wiecznego stania w 15 osob przed jednym irp6 i wiecznie te same badania dokladnosci robienia. A jak juz je zrobisz po kilku zajeciach to nastepnie na fanuca i dalej badanie pozycjonowania. Panasonica nie wolno dotykac bo szkoda ;) ogolnie odradzam ten kierunek.

Tpm to koledzy glownie siedzieli na tworzywach sztucznych, moze i fajne jak ktos sie tym interesuje. Mnie to nie interesowalo. Troche meczyli sie z novaflow solid, odlewanie i robieniem form w komputerze (juz powinienes miec takie zajecia wprowadzajace), ogolnie odradzam duze rycie bani i slaba wizja na przyszlosc.

Inzynierii mechanicznej nam nie utworzyli bo chyba nikt na to nie poszedl.

Byla jeszcze specjalnosc systemy pomiarowe. Najlatwiejsza specjalizacja wszyscy na wszystko wylane. Najlatwiejsze prace sie tam pisalo.

U mnie najlepsi szli ma kmu ogolnie ze wzgledu na prowadzacych z jakimi beda zajecia. I nie zaluje wyboru. Zastanow sie nad KMU a IM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”