przymierzam się do zakupu frezarki posiadając dość skromny budżet, ale od czegoś trzeba zacząć. Frezarkę chciałbym wykorzystywać głównie z użyciem 4tej osi do obróbki wałków. Chodzi tutaj o obróbkę estetyczną, czyli nie zależy mi na szybkości i wydajności, a raczej na powierzchni, która będzie po frezowaniu ładnie wyglądać. Obrabiany materiał to aluminium, przeważnie PA9 i inne dobrze obrabialne stopy. PA38 i jemu podobnych unikam jak tylko jest taka możliwość.
Dla przykładu coś takiego:

czyli rowki, otwory, grawer, fazki itd.
Gabaryty moich detali to około 300mm x fi40mm, do tego trzeba dodać jeszcze konik i uchwyt 4-tej osi, więc potrzebuję stół o rozmiarach 500-600mm ale jeśli samo pole robocze ma więcej, niż 300mm, a stół jest przelotowy to nie jest to wymiar krytyczny, bo uchwyt i konik mogą trochę wystawać, a i tak będę chciał je zrobić na płycie, żeby całość móc zdejmować i zakładać.
Czyli podsumowując wymagania:
- delikatna obróbka aluminium ze wskazaniem na estetykę a nie czas frezowania, dobrze jeśli dałoby się robić obróbkę kształtową frezem kulowym
- pole robocze o długości minimum 300mm (szerokość mniej istotna) i wysokości 150mm +
- sterowanie pozwalające na korzystanie z 4-tej osi
- dobrze, jeśli Zka będzie miała dużo miejsca, bo być może będę chciał zainstalować chińskie wrzeciono ATC, które jest ok. 2 razy dłuższe niż mokre chińczyki
Co rozważam:
1. CNC 444 - nowa

- pole robocze 400x440x200
- waga 350kg
- rama żeliwna
- powinno się zmieścić ATC
- komputer ze sterowaniem
- cena 26 000 brutto (21 100 netto) z pulpitem i 22 500 bez (ale nie ukrywam wersja z podstawą i pulpitem bardziej mi się podoba)
Wydaje się niezłym wyborem. Pole robocze dobre, rama żeliwna, cały osprzęt od razu, czyli praktycznie plug&play, a to też dla mnie ważne.
2. CNC profi 3040 - nowa chińska

- pole robocze 300x400x160
- waga 360kg
- rama żeliwna, wydaje się bardzo solidna
- bez komputera
- odwrócona zetka, nie ma miejsca na wrzeciono ATC raczej
- cena 23 345 brutto (19000 netto)
Pole robocze mniejsze, zetka jest w odwrotnej konfiguracji i to 160mm to też dość niewiele, ale wystarczająco. Bardzo solidnie wyglądająca rama.
3. CNC 500/400/200 - nowa

- pole robocze 550x400x200, ale stół tylko 430x350mm
- waga 210kg
- rama stalowa, sezonowana niewyżarzana
- bez komputera
- jest miejsce na wrzeciono ATC
- cena 15 000 brutto (faktura bez VAT)
Cena najmniejsza, ale też niestety gabaryty za małe. Stół w osi Y ma tylko 350mm więc moja płyta z 4tą osią i konikiem wystawałaby po 100-150mm z każdej strony
4. Frezarka 600 600 200 - używana

- pole robocze 600x600x200
- waga nieznana, ale raczej spora
- jest miejsce na wrzeciono ATC
- sterownik 4 osiowy DDCSV (taki mały komputerek)
- cena ? Na początku opisu 25 000 netto, na końcu opisu 20 000 netto a aukcja 15 000.
Frezarka autorstwa naszego Kolegi @@bartuss1 trochę sobie już wisi na tym allegro. Wydaje się solidna, zabudowana, najlepsze pole robocze, no ale używana i to już od dobrych paru lat.
Tyle mi się udało znaleźć w moim zakresie cenowym, jeśli są jeszcze jakieś inne to chętnie zobaczę. Bardzo proszę o Wasze opinie o tych frezarkach, może zauważycie coś, czego ja nie widzę. Wszystkie na śrubach kulowych i prowadnicach hiwin/hiwinopodobnych.
Z gry serdeczne dzięki!