Wsad do polerki bębnowej

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Wsad do polerki bębnowej

Post napisał: Blady » 26 lut 2018, 19:53

Witajcie
Jestem w trakcie konstruowania polerki bębnowej konstrukcja bardzo uproszczona, plexa klejona bądź zagięta w sześciokoąt do tego doklejone po bokach dwa okręgi z miejscem do wsypu detali. To wszystko na podstawie z dwoma wałkami napędzane małym silniczkiem z falownikiem... O ile ze zrobieniem polerki nie będzie większego problemu to jaki wsad zastosować do detali jakie chciał bym polerować. W większości będą to elementy z mosiądzu oraz z tworzywa (poliacetal) zależy mi aby na elementach które wrzucę do polerki zniknęły wszelkie zadziory a powierzchnia była jednolicie wygładzona bez ostrych krawędzi. To nie musi być lustro i raczej nigdy nie będzie ale powierzchnię chciał bym osiągnąć przyjazną dla dotyku i dla oka. Proszę o rady jakie wypełnienie polerki zastosować ewentualnie jakieś myki jak zrobić to żeby wyszło fajnie ;)
Pozdrawiam

Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Wsad do polerki bębnowej

Post napisał: Bbuli » 26 lut 2018, 20:34

http://www.avalon-machines.pl/produkty/ ... /na-mokro/
Dawno temu,jak tego nie było stosowało się białe kamyki do lastryko.
Najpierw musisz zastosować proces ścierny-zacieranie wszelkich rys itp a po tym polerowanie.
Przy zacieraniu taki bęben obracasz około 30obr/min przez nawet 10godzin.Aż wszystko będzie gładkie i matowe.Dopiero potem
przejdziesz do polerowania.Jakieś kulki,satelitki itp.

Autor tematu
Blady
Posty w temacie: 2

Post napisał: Blady » 26 lut 2018, 21:04

Konkretnie, odcinam detal z tokarki bądź zdejmuje frezowany detal z frezarki, gratuje niektóre krawędzie, zostaje detal z ostrymi krawędziami ze śladami po frezie lub nożach. Jaki wsad zastosować żeby wyglądało to jednolicie bez ostrych krawędzi. To nie musi być lustro ma po prostu mieć jednolitą strukture i zatrzeć ślady po obróbce.
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

JerzyJeż
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: JerzyJeż » 27 lut 2018, 00:04

Witam, nie jestem ekspertem ale trochę obrabiałem. Na początek użyłbym kształtek żywicznych do gratowania a następnie ceramicznych lub stalowych do zrobienia finalnego efektu. Uzyskanie dobrego efektu nie jest proste, osobiście kupiłbym małą maszynę lub przetestował na własnej z możliwie małym wsadem i na drobnych elementach sprawdziłbym jakie kształtki sprawują się najlepiej. Potem dopiero bym dokonał ostatecznego zakupu, materiały polerskie szczególnie w dużych ilościach są drogie.

bh91

Post napisał: bh91 » 28 lut 2018, 03:56

Ja do usuwania rys i takich tam w polerce wibracyjnej (mam avalona wibracyjną) używam kształtek żywicznych + specjalny płyn do danego metalu zmieszany z wodą. Te kształtki masz dostępne w różnym stopniu agresywności. Do bardziej wykańczającego używa się zdaje wałeczków ceramicznych, a do miziania na lustro używa się drobnych kuleczek + pasty polerskie. Ale wszystko zależy od metalu tez.
Wałeczki i kulki mogę odsprzedać po 15 marca. Ja nie używam i mi zawala miejsce :D.
A jak w sklepie, to polecam ALCO - taki sklep z narzędziami dla jubilerów. Kupisz ilości detaliczne.
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”