Dd pewnego czasu posiadam wiertarkę WS 13 jednak futerko (uchwyt wiertarski) założony na wrzeciono nie chwyta wierteł poniżej fi 6 więc chcę go zmienić. Wiertarka posiada obroty prawo / lewo. Starałem się odkręcić uchwyt zakładając, że jest osadzony na gwincie jednak pomimo użytej przedłużki (odkręcałem zgodnie z zasadą gwintu lewego) uchwyt ani drgnie - nie chcę przesadzić i czegoś uszkodzić więc dałem sobie spokój.
Moje pytanie brzmi, czy uchwyt w mojej wiertarce jest osadzony na stożku czy na gwincie (z uwagi na obroty prawo / lewo, ta opcja wydaje mi się mniej prawdopodobna - jednak nie znam historii tej maszyny)
Dodam, że zaglądając wewnątrz uchwytu widzę nagwintowany otwór w którym jednak brak jest jakiejkolwiek śruby zabezpieczającej jak to bywa w mniejszych uchwytach "zwykłych" wiertarek.poprzez otwór widać, jak zakładam, czubek wrzeciona na który uchwyt jest nałożony. Czy ten otwór może pełnić rolę ściągacza poprzez wkręcenie śruby i zepchnięcie uchwytu ze stożka?
W załączeniu podsyłam kilka zdjęć, wygląda na nich że koniec wrzeciona jest nagwintowany a na gwint nakręcona została nakrętka chyba 20 albo 22 mm, można ją przekręcić o kilka zwojów góra / dół aż do zblokowania i to wszystko. Jeżeli to stożek to po co ta nakrętka?
Proszę o podpowiedź jak zdemontować uchwyt co by czegoś nie sp.... - nie zepsuć;)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Oto fotki: