Trochę dramatyzujesz
Na haasie mamy wrzeciono do 6krpm i robi nawet frezami weglikowymi 1mm w Alu. Może to nie są optymalne parametry, ale się robi i frezy nie pękają.
Ta, nie zgadzają się z tymi wypisanymi na pudełku Przy mniejszych obrotach to węglik się tępi ?
Na ploterkach wrzeciona muszą mieć dziesiątki kilo obrotów aby nie zdążył zadygotać
Korzystając z okazji, uzupełnię temat dla potomnych
Mam takie wrzeciono, jest w ciągłym użytkowaniu i jestem zadowolony. Rzeczywiście kręci do 8k ale najczęściej nie pracuje na takich obrotach. Silnik użyty do niego to promotor 2.2kw 2750 obr.
Ostatnio pracowałem w tytanie frezem fi2 na obrotach 1100, bez zastrzeżeń, tak jak kamar mówi, niskie vc nie jest takie strasznie. Luzy na wrzecionie około 0.01mm da się na siłę złapać około 0.04mm łącznie w obie strony
Tutaj test i krótkie omówienie
Tutaj jakiś tam test możliwości, frezarka lekka FDA 16 około 400-500kg, frez hss. Na pewno może więcej i mocniej
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)