woda z mydłem czy może być chłodziwem?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
woda z mydłem czy może być chłodziwem?
Witam pytałem się zaprzyjaźnionego tokarza co można użyć za chłodziwo do tokarki. zadziwił mnie bo powiedział że mam wziąć szare mydło rozpuścić w wodzie i takim roztworem mozna chłodzić czy to prawda?? dodam ze toczę rzadko i hobbystycznie na małej tokarce, nie są to profesjonalne prace
Ostatnio zmieniony 05 lip 2009, 01:13 przez nelik1987, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
woda z mydem czy moodziwiem?
Niby można ale po krótkim czasie taka emulsja sie rozwarstwi i nie bedzie miała dobrych własciwości.Polecam stary sprawdzony koncentrat emulgol w proporcjach wg potrzeby w zalezności co sie obrabia.
Tomek
Tomek
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
tylko że ja nie używam tego płynu chodzącego ponownie tak jak to jest w profesjonalnych maszynach, polewam element obrabiany i to co spadnie na podstawkę czyszczę później, ale czy w ogóle to coś daje ta woda z bydłem, wydaje mi się że jak polewam chłodzony element to toczenie czy wiercenie idzie gładziej i łatwiej
-
woda z mydem czy może być chłodziwem?
Raczje mydłem a nie bydłem
Smarować to na pewno coś tam smaruje, ale kup sobie za pare złotych litr koncentratu przy hobbystycznym toczeniu wystarczy Ci na długi czas i będziesz mieć pewność chłodzenia i smarownia.
Tomek

Smarować to na pewno coś tam smaruje, ale kup sobie za pare złotych litr koncentratu przy hobbystycznym toczeniu wystarczy Ci na długi czas i będziesz mieć pewność chłodzenia i smarownia.
Tomek
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kup ten emulgol - jeśli polewasz ręcznie to i tak na długo ci baniak wystarczy, kosztuje trochę ponad 40 zł za 5 litrów i spokojnie do tego co mówisz możesz roźcieńczyć na prawie 100 litrów
. Ja oprócz tego że mam zalaną nim tokarkę to jeszcze polewam z pojemnika po ludwiku przy wierceniu na wiertarce, nawet nie staram się tego łapać bo robię bardzo lichy roztwór do tego i rzeczywiście jest znaczna różnica przy wierceniu też. Nie wiem jak to mydło, ale ono chyba odtłuszcza i może powodować korozję i maszyny i przedmiotu obrabianego. Napewno jak polewałem samą wodą to oprócz tego że było wiercenie jak bez polewania to jeszcze potem goła blacha rdzewieje. Po słabym emulgolu może trochę poleżeć i nic nie rdzewieje.
Są na pojemniku wypisane proporcje do różnych typów obróbek i możesz się do nich stosować. A wogóle to warto zrobic pojemnik przy maszynie i łapać chłodziwo, nie chodzi tu tylko o koszt chłodziwa, ale jak się skończy to trzeba robotę rzucić i jechać na zakupy a to straszna strata czasu.
Toczenie i wiercenie idzie łatwiej i do tego narzędzia nie cierpią, a swoje też kosztują.

Są na pojemniku wypisane proporcje do różnych typów obróbek i możesz się do nich stosować. A wogóle to warto zrobic pojemnik przy maszynie i łapać chłodziwo, nie chodzi tu tylko o koszt chłodziwa, ale jak się skończy to trzeba robotę rzucić i jechać na zakupy a to straszna strata czasu.
Toczenie i wiercenie idzie łatwiej i do tego narzędzia nie cierpią, a swoje też kosztują.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Re: woda z mydem czy może być chłodziwem?
To w takim razie jakiego koncentratu ? Mam wiertarko-frezarkę (podobną do Zosi) i chcę zrobić mały system z chłodziwem (jakaś pompka, zbiornik).Tomek155 pisze:kup sobie za pare złotych litr koncentratu przy hobbystycznym toczeniu wystarczy Ci na długi czas i będziesz mieć pewność chłodzenia i smarownia.
Tomek
Poczytałem trochę https://www.cnc.info.pl/topics66/jaka-e ... vt2821.htm
i jakoś się obawiam o kupno tego orlenowskiego...
-
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)