woda w ukladzie sprezonego powietrza mimo osuszacza
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
woda w ukladzie sprezonego powietrza mimo osuszacza
Witam wszystkich.
Mam taki problem, w mojej firmie znajduja sie 4 sprezarki srubowe
W zbiornikach zbiera się ogroma ilość wody powstającej w wyniku kondensacji, nie moge poradzic sobie z tym problemem mimo osuszacza dosc wydajnego oraz filtrow cyklonowych i wielu spustow kondensatu przyz biornikach i w sieci. woda caly czas jest przez co czesto ulegaja uszkodzenia podzespoly pneumatyczne na maszynach. kolejnosc ukladu pneumatycznego to kompresory osuszacz i na koniec zbiornik i jak wczesniej wspomnialem caly asortymenty filtrow i spustow oczywiscie z odwodniaczami przy kazdej maszynie ktore nie nadazaja.
Mam taki problem, w mojej firmie znajduja sie 4 sprezarki srubowe
W zbiornikach zbiera się ogroma ilość wody powstającej w wyniku kondensacji, nie moge poradzic sobie z tym problemem mimo osuszacza dosc wydajnego oraz filtrow cyklonowych i wielu spustow kondensatu przyz biornikach i w sieci. woda caly czas jest przez co czesto ulegaja uszkodzenia podzespoly pneumatyczne na maszynach. kolejnosc ukladu pneumatycznego to kompresory osuszacz i na koniec zbiornik i jak wczesniej wspomnialem caly asortymenty filtrow i spustow oczywiscie z odwodniaczami przy kazdej maszynie ktore nie nadazaja.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Może warto zbadać skąd te sprężarki pobierają powietrze do sprężania.
Jeśli ciepłe z wnętrza budynku to pewnie zawiera ono sporo wody.
Powietrze z zewnątrz jest o wiele bardziej suche, zwłaszcza teraz zimą.
Dlatego warto pobierać powietrze z zewnątrz.
Przyczyną może być również zepsuty osuszacz w twoim systemie.
Walczyłem z wilgotnością powietrza przez kilka lat, to co pomagało
najlepiej to kilka dużych zbiorników połączonych szeregowo, w każdym
zbierało się coraz mniej wody na dnie. Zwykłe odstojniki ze szklanym zbiorniczkiem
nie pomagają wcale w osuszaniu powietrza, zatrzymają najwyżej trochę
wody która zdążyła się skroplić w przewodach.
U mnie pomogło radykalnie wyrzucenie sprężarki tłokowej na złom
a następnie kupno śrubowego Kaesera ze zintegrowaną wymrażarką
i dokładnym filtrem cząsteczek stałych. Od tej pory nie widziałem
ani jednej kropelki wody w układzie.
Pozdrawiam, AndrzejJS.
Jeśli ciepłe z wnętrza budynku to pewnie zawiera ono sporo wody.
Powietrze z zewnątrz jest o wiele bardziej suche, zwłaszcza teraz zimą.
Dlatego warto pobierać powietrze z zewnątrz.
Przyczyną może być również zepsuty osuszacz w twoim systemie.
Walczyłem z wilgotnością powietrza przez kilka lat, to co pomagało
najlepiej to kilka dużych zbiorników połączonych szeregowo, w każdym
zbierało się coraz mniej wody na dnie. Zwykłe odstojniki ze szklanym zbiorniczkiem
nie pomagają wcale w osuszaniu powietrza, zatrzymają najwyżej trochę
wody która zdążyła się skroplić w przewodach.
U mnie pomogło radykalnie wyrzucenie sprężarki tłokowej na złom
a następnie kupno śrubowego Kaesera ze zintegrowaną wymrażarką
i dokładnym filtrem cząsteczek stałych. Od tej pory nie widziałem
ani jednej kropelki wody w układzie.
Pozdrawiam, AndrzejJS.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Mam ten sam problem. Kompresor śrubowy.
Osuszacz i odolejacz jest na wyjściu ze zbiornika i na wejściu do maszyny. Powietrze pobierane jest z hali.
I właśnie zimą jest mniej wody w zbiorniku niż latem (zimą opróżniam z wody raz na dwa tygodnie, latem raz na tydzień).
Dlatego też sądzę, że wystawienie go na zewnątrz rozwiązałoby problem wody w zbiorniku.
W
Osuszacz i odolejacz jest na wyjściu ze zbiornika i na wejściu do maszyny. Powietrze pobierane jest z hali.
I właśnie zimą jest mniej wody w zbiorniku niż latem (zimą opróżniam z wody raz na dwa tygodnie, latem raz na tydzień).
Dlatego też sądzę, że wystawienie go na zewnątrz rozwiązałoby problem wody w zbiorniku.
W
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nie radze wystawiać kompresora na zewnątrz.
W pomieszczeniu masz zwykle najbardziej wyrównane warunki temp i wilgotność, a nzewnątrz latem od 8 do 10 wilgotność bardzo duża -spowpdowana rosą , nie mówie już o dniach w których pada - a w Polsce jest to co 2 dzień.
O zimie juz nie wspomne jak dostanie agregat po dup.... od mrozu .
Próbowałem i po tygodniu kompresor wrócił na swoje miejsce.
Sprwadz sobie inny odstojnik bo u mnie kompresor tlokowy -agregat ABAC 2800B chodzi codziennie 8 godz. a odstojnik w lakierni czyszczę co 2 tygodnie.
W pomieszczeniu masz zwykle najbardziej wyrównane warunki temp i wilgotność, a nzewnątrz latem od 8 do 10 wilgotność bardzo duża -spowpdowana rosą , nie mówie już o dniach w których pada - a w Polsce jest to co 2 dzień.
O zimie juz nie wspomne jak dostanie agregat po dup.... od mrozu .
Próbowałem i po tygodniu kompresor wrócił na swoje miejsce.
Sprwadz sobie inny odstojnik bo u mnie kompresor tlokowy -agregat ABAC 2800B chodzi codziennie 8 godz. a odstojnik w lakierni czyszczę co 2 tygodnie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Przypomniałem sobie teraz (nie wiem, dlaczego dopiero teraz), że kiedyś byłem w pewnej firmie na rozmowie i majster oprowadzał mnie po zakładzie...
I tam zestaw kompresorów mieli w zupełnie innym pomieszczeniu, niż hala produkcyjna (wejście nie od hali, ale z zewnątrz).
Może to rozwiązałoby problem z wodą w zbiorniku?
W
I tam zestaw kompresorów mieli w zupełnie innym pomieszczeniu, niż hala produkcyjna (wejście nie od hali, ale z zewnątrz).
Może to rozwiązałoby problem z wodą w zbiorniku?
W