Własny biznes w młodym wieku. Pytania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Re: Własny biznes w młodym wieku. Pytania
Najpierw sprawdził bym rynek w okolicach twojego miejsca zamieszkania i radzil bym Ci uderzać w usługi a z biegiem czasu będziesz widział i się rozwijał.MateuszBar pisze:Zacznijmy od początku.
Mieszkam na wsi pod dużym miastem, dokładnie pod Bydgoszczą.
Mam 21 lat i siedzi mi w głowie plan założenia własnej działalności.
Chodzi oczywiście o obróbkę metalu. Cięcie i w późniejszym etapie również frezowanie i toczenie. Ale rozwój firmy zależy od jednego najważniejszego - ZLECENIA.
I tu jest pies pogrzebany. Jak zapewnić sobie dostateczną ilość zleceń lub gdzie ich szukać? W dużych firmach? Za granicą ? W internecie?
Opcji jest wiele, jednak nigdy nie wiadomo czy zakup maszyny nam się zwróci i będziemy potrafili utrzymać się na rynku...
Jeśli chodzi o pieniądze z tym problemów nie mam bo już jestem rozeznany gdzie i jak można uderzyć po kase.
Chciałem rozpocząć otwartą dyskusje na temat właśnie rozkrecenia firmy w młodym wieku dla osób zainteresowanych lub bogatych w swoje doświadczenia z tym związane.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dodam coś od siebie.
W maju minie 3 lata jak otworzyłem swoją działalność gospodarczą i jakbym wiedział jak jest w PL bym otworzył za granicą albo wcale. Działająca wspólnie z firmą taty. Taty firma działa w branży wtryskarek i wtrysków. Nie masz swojego wyrobu to jak odbiorcy pół produktu nie dobierają to wtryskarka i formy to złom nic z tym nie zrobisz. Musisz mieć własną produkcje najlepiej.
Co do obróbki cnc/metali itd. to konkurencja jest olbrzymia. Małe cnc to ma prawie każdy w garażu.
A co do kredytów i dotacji. To żeby dotacje dostać trzeba najpierw swoje wyłożyć a przy leasingu maszyna musi pracować 24/7 :]
No ale nie mówię, że się nie da. Czasem rozmawiam z przedstawicielami handlowymi i są firmy gdzie słyszę, że podpisali kontrakty na dostarczanie narzędzi na cały rok i maja produkcję na cały rok
W maju minie 3 lata jak otworzyłem swoją działalność gospodarczą i jakbym wiedział jak jest w PL bym otworzył za granicą albo wcale. Działająca wspólnie z firmą taty. Taty firma działa w branży wtryskarek i wtrysków. Nie masz swojego wyrobu to jak odbiorcy pół produktu nie dobierają to wtryskarka i formy to złom nic z tym nie zrobisz. Musisz mieć własną produkcje najlepiej.
Co do obróbki cnc/metali itd. to konkurencja jest olbrzymia. Małe cnc to ma prawie każdy w garażu.
A co do kredytów i dotacji. To żeby dotacje dostać trzeba najpierw swoje wyłożyć a przy leasingu maszyna musi pracować 24/7 :]
No ale nie mówię, że się nie da. Czasem rozmawiam z przedstawicielami handlowymi i są firmy gdzie słyszę, że podpisali kontrakty na dostarczanie narzędzi na cały rok i maja produkcję na cały rok

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7