Właściwa gęsta pianka do frezowania form
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Właściwa gęsta pianka do frezowania form
Szukam możliwej do precyzyjnej obróbki pianki. W zasadzie im gęstsza tym lepsza. Pierwszym kandydatem jest Styrodur, nadaje się nieźle, ale chciałbym uzyskać trochę gładsze powierzchnie formy. Ponieważ w nim pęcherzyki są jeszcze widoczne gołym okiem, to nie jest to możliwe. Zastanawia mnie jak nazywają się takie materiały jak ten widoczny na filmie:
Twardość też nie jest bez znaczenia, chodzi o możliwość względnie dobrego unikania przypadkowych wgnieceń. Tu wspomniany materiał ma się bardzo dobrze, gdyż normalnie układa się go pod posadzką, jako izolację akustyczną i potrafi przenosić znaczne obciążenia na ściskanie.
Twardość też nie jest bez znaczenia, chodzi o możliwość względnie dobrego unikania przypadkowych wgnieceń. Tu wspomniany materiał ma się bardzo dobrze, gdyż normalnie układa się go pod posadzką, jako izolację akustyczną i potrafi przenosić znaczne obciążenia na ściskanie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Może to XPS tylko o dużo większej gęstości? Poszukaj w składach budowlanych XPS 300 albo i więcej.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
-
- Kontakt:
Podejrzewam że tak. Widziałem też płyty XPS 350. Ważą zdecydowanie więcej niż zwykłe (popularne 100).
W sieci znalazłem informacje że XPS 350 ma gęstość ok 35 kg / m3 więc być może w tym rzecz.
W sieci znalazłem informacje że XPS 350 ma gęstość ok 35 kg / m3 więc być może w tym rzecz.
Pozdrawiam Paweł Z.
-
- Posty w temacie: 5
To na filmie to jest płyta modelowa. Są różne twardości, bardzo ładnie się obrabia i daję polerować (pracowałem głównie na bodajże prolab 45 inne sporadycznie miałem w rękach)
Tutaj jest ich spory wybór:
http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/in ... =1&katid=7
(powinni mi coś odpalić zawsze reklamuję ich stronę jeśli chodzi o płyty modelowe
)
Tutaj jest ich spory wybór:
http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/in ... =1&katid=7
(powinni mi coś odpalić zawsze reklamuję ich stronę jeśli chodzi o płyty modelowe

-
Bardzo dziękuję za pomoc, dwa punkty przyznane. Szczególnie oferta tej drugiej firmy wygląda kusząco. Prowadzą sprzedaż detaliczną? Nie ukrywam, że potrzebne mi to do małych projektów i ilości ponad 1 paczkę, a idealnie 1 arkusz są dla mnie bez sensu. Szczerze mówiąc, mógłbym nawet odkupić skrawki, bo dla mnie fragmenty 10x10 cm to już dość by coś zrobić na obecnym etapie.
-
- Posty w temacie: 5
-
Dla zainteresowanych płytami modelowymi:
Do tego projektu zostaje mi więc poszukać gęstego XPS-u.
Oto odpowiedź odnośnie ceny i wysyłki płyt. Jak widać w porównaniu ze styrodurem są bardzo bardzo drogie, niemniej da się dostać mniejszą ilość.Szanowny Panie,
Proponuję PROLAB 65 ( jest tańszy niż PROLAB 60 ),
Możemy przeciąć blok na sugerowane kawałki ( ale dotyczy to tylko grubości 50 mm ).
Koszt jednej płyty wynosi 496 zł + VAT zaś koszt transportu ( Raben ) to 54 zł + VAT
Nie wysyłamy towarów pocztą - nie ma możliwości zaniesienia, stania w kolejce itd.
W przypadku zamówienia dwóch płyt cena transportu wzrośnie do 74 zł + VAT
Pozdrawiam
XXX (konsultant firmy do spraw sprzedaży)
Do tego projektu zostaje mi więc poszukać gęstego XPS-u.
-
- Kontakt:
Pojedyncze płyty styroduru/XPS można dostać w sklepach typu Castorama, Praktiker itd. Ostatnio brałem 2 szt 

Pozdrawiam Paweł Z.