Wkrętarka - Niebieski Bosch, czy Skil Masters

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
jw23
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Wkrętarka - Niebieski Bosch, czy Skil Masters

Post napisał: jw23 » 18 gru 2011, 22:51

Panowie, proszę o poradę.
Może ktoś mi podpowie przy wyborze wkrętarki.
Co się bardziej opłaca wybrać, żeby było bardziej wytrzymałe i lepiej sprawdzało się w pracy?
BOSCH GSR 14-2
http://allegro.pl/wkretarka-wiertarka-b ... 59361.html
czy....
SKIL MASTERS 2422
http://allegro.pl/wkretarka-2422-skil-m ... 60447.html
Może ktoś z was używa tych sprzętów i jest w stanie je porównać?
Powiedzieć kilka słów o nich....
Ewentualnie pomóżcie mi coś wybrać innego do 400zł - ma wytrzymać remont domu...
Z góry dziękuję.

Tagi:

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: spawacz21 » 19 gru 2011, 07:28

Cześć,
Odradzam boscha. Ja 2 lata temu kupiłem hitachi. Jest rewelacyjna. Swietnie leży w dłoni i jest całkiem mocna. Ma 2 biegi. Jeden ma 350 orotów/min drugi 1050 chyba. Uzywam często do wiercenia w stali wiertłami różnych średnic(wierce nią czasem 10mm otwory w blachach 3mm). Można naprawdę dużo nią zrobić. W zestawie masz latarkee i drugi akumulator. Ja przez te 2 lata cały czas używam jednego i jest super. ładuje się je w 1h.Akumulatory bardzo dużej pojemności(jak dla mnie rewelka). Dlaczego nie bosch? ano dla tego, bym go nie kupił bo za dużo złych opini słyszałem o nim.
http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-1 ... 99016.html
Remont w domu wytrzyma na pewno. Jeszcze wiele lat posłuży. Skil to też w miare dobra firma ale hitachi wymiata.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 19 gru 2011, 07:42

ja mam skil-a wkrętarkę ale zasilaną 230V bez możliwości podłączenia aku.
Bosch ( tyle że zielony ) do dnia dzisiejszego pracuje ale juz na nowej batce. Po 5 latach padła co myślę że było chyba przewidziane.
Skil-a mam rok , w dłoni lezy dość dobrze ale ma spory minus. Cały czas mam problem z drobnymi opiłkami i jak podejdą pod przełącznik szybkości to się zaciera. Oczywiście wówczas pistolet z powietrzem , dmuchanie i znów na kilka miesięcy spokój. Kurz nie stanowi tu żadnego problemu. Tylko opiłki magnetyzujące się. Reszta bez zarzutu.
Hitachi ma tylko szlifierkę i wszystko niby ok. ale włącznik w niej zastosowany , to jakiś poroniony pomysł. Ciężko się włącza a prawie nie możliwe jest włączenie go w rękawicach spawalniczych. Mały kurdupel i ciężko ma przeskoczyć.
Zobacz sobie metabo … miałem kilka urządzeń ale rozkradli mi przy wypadku na A4 goście z pod Opola , zabezpieczający auto i bagaże gdzie były też i dość spore ilości narzędzi.
Nawet zbiornik z paliwem ukradli. A był duży. 80l i pełen.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
jw23
Posty w temacie: 5

Post napisał: jw23 » 19 gru 2011, 08:18

spawacz21 pisze:Cześć,
Remont w domu wytrzyma na pewno. Jeszcze wiele lat posłuży. Skil to też w miare dobra firma ale hitachi wymiata.
Fajna ta Hitachi.
Hmm właśnie tylko zastanawiam się, czy wkrętarka 12V da rade?
Nie wiem co będzie lepsze Skil 14,4V/1,5Ah, czy Hitachi 12V/2Ah?

MxM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Wkrętarka - Niebieski Bosch, czy Skil Masters

Post napisał: MxM » 19 gru 2011, 08:33

jw23 pisze:Panowie, proszę o poradę.
Może ktoś mi podpowie przy wyborze wkrętarki.
Co się bardziej opłaca wybrać, żeby było bardziej wytrzymałe i lepiej sprawdzało się w pracy?
BOSCH GSR 14-2
http://allegro.pl/wkretarka-wiertarka-b ... 59361.html
czy....
SKIL MASTERS 2422
http://allegro.pl/wkretarka-2422-skil-m ... 60447.html
Może ktoś z was używa tych sprzętów i jest w stanie je porównać?
Powiedzieć kilka słów o nich....
Ewentualnie pomóżcie mi coś wybrać innego do 400zł - ma wytrzymać remont domu...
Z góry dziękuję.
Skil to marka Boscha, robia nieco tansze narzedzia.

Ja bym polecal wersje sieciowa, chyba 6223, w najnowszym wydaniu masz 10m kabla!
a poza tym tansze:
http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-s ... 62078.html

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 19 gru 2011, 08:48

cnccad pisze:ja mam skil-a wkrętarkę ale zasilaną 230V bez możliwości podłączenia aku.
Miałem tego SKILLa - po dwóch latach (miesiąc po upływie gwarancji ;) ) trafił go szlag - zwarcie w silniku. Poza tym irytowały mała prędkość max (szczególnie wkurzające podczas wiercenia małych otworów w drewnie) i "spust" działający na zasadzie "nic, nic, nic, odrobina, pełny gaz" - poza tym była to super wkrętarka.
Teraz ma niebieskiego Boscha GSR10,8-2-LI - mechanicznie jest ok (jedyny problem - jeśli zapomnę przełączyć na prawe obroty przed przełączeniem z biegu 2 na 1 sprzęgło nie łapie i zaczyna wyć jak potępieniec) tylko mam wrażenie że akumulatory mają trochę mało pojemności - wprawdzie jak do tej pory nie udało mi się opróżnić akumulatora zanim ładowarka napełniła drugi ale też nie pracuję nim zbyt intensywnie.
I jeszcze jedno - z tego co wiem zakup nowych, oryginalnych akumulatorów jest mocno utrudniony, ze wszystkich sił starają się wcisnąć nowe urządzenie.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 19 gru 2011, 09:24

Hm ... to czyli w najbliższym czasie mogę liczyć na nowe usterki w Skil-u :wink:
ja go obecnie używam raczej do gwintowania. Ale te pełne obroty to ...

Co do aku. To święta racja. Ja kupiłem w Niemczech , przez w sumie przypadek będąc w sklepie Boscha. Były , kupiłem dwie sztuki nie zastanawiając się z problemem w Polsce.
Za dwa aku dałem ok 50% ceny wkrętarki w Polsce.
Bosch , powinien rozwiązać temat cen w UE
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

spawacz21
Posty w temacie: 4

Post napisał: spawacz21 » 19 gru 2011, 11:00

Hitachi da rade. Ja moja wkrecalem wkrety 15cm. Bez problemu. Gwintowanie gwintu M10 to nie problem.Raz wyrwalo mi ja z reki przy wkrecaniu blachowkretow w blache 4mm jak sie przyblokowal. Akze mocy jej nie brakuje. Na pewno Ci sie sprawdzi. A jak latarke w nocy wlacze to caly pokoj widze.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

robert557
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: robert557 » 19 gru 2011, 11:45

Cześć
Używam Boscha ponad 2 l i to praktycznie codziennie jestem stolarzem akumulatory trzymają świetnie w porównaniu z poprzedniczkami jest bardzo dobra jedynie co mnie wkurza luz całego zespołu napędowego w korpusie miałem to reklamować ale dałem spokój

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 19 gru 2011, 12:15

Mam boscha 14,4 ponad rok i wszystko wydaje się ok bo to wkrętarko wiertarka, ale przy wierceniu jakbym chciał wiertłem na boki poszerzyć ( lub frezem ) to nie da rady bo przekładnia często przeskakuje . . Poza tym siły na mniejszym biegu ma tyle że już miałem kilka kontuzji nadgarstka i śrubki np M6 ukręca swobodnie. Gwintuję też często i rzeczywiście M10 to pikuś.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”