wiertło-jak obliczyć posuw na ostrze?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
wiertło-jak obliczyć posuw na ostrze?
Witam
Jeśli piszę w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie. Starałem się wybrać najbardziej odpowiedni.
Mam dane:
D=30mm -średnica wiertła
s=180mm -długość otworu
t=2min -czas
f=0,2mm/obr. -posuw na obrót
szukane:
fz-posuw na ostrze?
Z tego policzę prędkość posuwu v=s/t.
Później obroty n=v/f.
Muszę skorzystać z tych wzorów.
v posuwu = fz*z*n = f*n
v skrawania=PI*D*n/1000
Teraz nie wiem jak wyliczyć posuw na ostrze. Brakuje mi liczby ostrzy. fz * z policzę bez problemu, ale potrzebuję same fz.
Jestem studentem, nie praktykiem, więc mogę nie wiedzieć oczywistej rzeczy.
Jeśli piszę w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie. Starałem się wybrać najbardziej odpowiedni.
Mam dane:
D=30mm -średnica wiertła
s=180mm -długość otworu
t=2min -czas
f=0,2mm/obr. -posuw na obrót
szukane:
fz-posuw na ostrze?
Z tego policzę prędkość posuwu v=s/t.
Później obroty n=v/f.
Muszę skorzystać z tych wzorów.
v posuwu = fz*z*n = f*n
v skrawania=PI*D*n/1000
Teraz nie wiem jak wyliczyć posuw na ostrze. Brakuje mi liczby ostrzy. fz * z policzę bez problemu, ale potrzebuję same fz.
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Oczywiście, że jednoostrzowe. Po niemiecku to się pięknie nazywa Einlippenbohrer, służy do wiercenia bardzo długich otworów i dla ułatwienia obliczeń ma tylko jedną krawędź tnącą, a więc posuw na ostrze jest równy posuwowi takiego wiertła.
Czasem też mamy takie wiertła: http://www.ebay.de/itm/Guehring-Spiralb ... 1876296019
Tu zmierzły producent, żeby skomplikować twoje liczenie wprowadził trzy krawędzie tnące. Zmierzły, bo jeśli posuw masz na obrót 0.2 mm, to na każdą krawędź przypada trzecia część tej wartości, a przecież 0.2 nie dzieli się przez 3 bez reszty!
Czasem też mamy takie wiertła: http://www.ebay.de/itm/Guehring-Spiralb ... 1876296019
Tu zmierzły producent, żeby skomplikować twoje liczenie wprowadził trzy krawędzie tnące. Zmierzły, bo jeśli posuw masz na obrót 0.2 mm, to na każdą krawędź przypada trzecia część tej wartości, a przecież 0.2 nie dzieli się przez 3 bez reszty!

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: wiertło-jak obliczyć posuw na ostrze?
I to kiepskim studentem , jak nie umiesz wzoru przekształcić.Pep4Guardiola pisze:...
fz=Vf/z*n [mm]
A do dwóch umiesz liczyć ?Pep4Guardiola pisze:Rozumiem, że wiertło jest jednoostrzowe?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 2
a po polsku wiertło lufowe (z jednym ostrzem)jasiu... pisze: Po niemiecku to się pięknie nazywa Einlippenbohrer
Jednego nie mogę zrozumieć: jakim cudem ta dzisiejsza młodzież, tak oblatana w różnych grach, face czy innych bookach, tabletach, i-podach, i-phonach, smartphonach, i cholera wie jakich jeszcze fonach, nie potrafi w necie znaleźć prostych podstawowych informacji ?
Czyżby zwykłe lenistwo?
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8183,d.bGg
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Re: wiertło-jak obliczyć posuw na ostrze?
Za to pan nie umie czytać ze zrozumieniem. Z przekształcaniem wzorów to ja nie mam żadnych problemów.WZÓR pisze:I to kiepskim studentem , jak nie umiesz wzoru przekształcić.Pep4Guardiola pisze:...
fz=Vf/z*n [mm]
A do dwóch umiesz liczyć ?Pep4Guardiola pisze:Rozumiem, że wiertło jest jednoostrzowe?
Mariusz.
-
zdzicho, ale urpol takie robi: http://www.4metal.pl/artykuly/program-w ... met-urpol/
Trzyostrzowe WK 330
Zastosowanie: Przeznaczone do dokładnego wiercenia w ciągliwych stopach aluminium oraz żeliwach.
Wykonanie: W standardzie producent oferuje wiertła w zakresach średnic D=3,00 ~ 20<00 mm i głębokości wiercenia 5xD; z chłodzeniem zewnętrznym (z chłodzeniem wewnętrznym w wykonaniu specjalnym); z chwytem wg DIN 6535 HA lub HE.
Powłoka: Balanit Futura Nano (TiAIN)
Zalety: Umożliwiają wiercenie otworów o bardzo dokładnym rozstawie, małym błędzie kołowości oraz z bardzo małą chropowatością, a także obróbkę z dużymi parametrami skrawania.
Trzyostrzowe WK 330
Zastosowanie: Przeznaczone do dokładnego wiercenia w ciągliwych stopach aluminium oraz żeliwach.
Wykonanie: W standardzie producent oferuje wiertła w zakresach średnic D=3,00 ~ 20<00 mm i głębokości wiercenia 5xD; z chłodzeniem zewnętrznym (z chłodzeniem wewnętrznym w wykonaniu specjalnym); z chwytem wg DIN 6535 HA lub HE.
Powłoka: Balanit Futura Nano (TiAIN)
Zalety: Umożliwiają wiercenie otworów o bardzo dokładnym rozstawie, małym błędzie kołowości oraz z bardzo małą chropowatością, a także obróbkę z dużymi parametrami skrawania.