wiertarka WS 15 - Problem z podnoszeniem ? :(
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
wiertarka WS 15 - Problem z podnoszeniem ? :(
witam.niemoge podkrecic wiertarki do gory , nie wiem co sie stalo o opuscilem sobie troszke
nizej a puzniej chcialem sobie podkrecic do gory i du** ,tak cos jakby zblokowalo ze nie da ruszyc wogole korbka .
moze ktos wie o co kaman ? ://
nizej a puzniej chcialem sobie podkrecic do gory i du** ,tak cos jakby zblokowalo ze nie da ruszyc wogole korbka .
moze ktos wie o co kaman ? ://
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
W mojej ws też tak mam, pomagam sobie wtedy wrzecionem żeby poszła w górę .
Trzeba pamiętać, że te wiertarki wykonywały głównie szkoły zawodowe i ZDZ-ty a co za tym idzie z jakością wykonania bywało różnie, choć sama konstrukcja jest niczego sobie. Miałem egzemplarz w którym podstawa obsady górnych łożysk wałka wrzeciona (tutaj na rys. chyba nr 78 ) nie była prostopadła do osi wrzeciona. Odchylenie było niewielkie ale skutkowało tym, że wałek napędowy wrzeciona nie obracał się płynnie. W tej samej wiertarce koła zębate były zrobione z jakiejś bardzo miękkiej stali i były w stanie opłakanym.
Inna ws 15, którą rozbierałem była robiona w innej szkole i wszystko było o niebo lepiej zrobione, a koła zębate miały o wiele większą twardość. Także zależy na co się trafi.
Trzeba pamiętać, że te wiertarki wykonywały głównie szkoły zawodowe i ZDZ-ty a co za tym idzie z jakością wykonania bywało różnie, choć sama konstrukcja jest niczego sobie. Miałem egzemplarz w którym podstawa obsady górnych łożysk wałka wrzeciona (tutaj na rys. chyba nr 78 ) nie była prostopadła do osi wrzeciona. Odchylenie było niewielkie ale skutkowało tym, że wałek napędowy wrzeciona nie obracał się płynnie. W tej samej wiertarce koła zębate były zrobione z jakiejś bardzo miękkiej stali i były w stanie opłakanym.
Inna ws 15, którą rozbierałem była robiona w innej szkole i wszystko było o niebo lepiej zrobione, a koła zębate miały o wiele większą twardość. Także zależy na co się trafi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: wiertarka WS 15 - Problem z podnoszeniem ? :(
Mam pytanie do właścicieli WS-15. Jak ściągnąć górę z kolumny?
Chciałem przymierzyć dół do stolika, który robię... podkręciłem korbką na maksa do góry, chce ściągnąć i nic... :/
Dodane 1 godzina 16 minuty 50 sekundy:
EDIT: ok, udało mi się. Jest cięższa niż mi się wydawało
Nie wiem jak wtargam górę jak będzie na stoliku... Oby wytrzymał jej ciężar.
Chciałem przymierzyć dół do stolika, który robię... podkręciłem korbką na maksa do góry, chce ściągnąć i nic... :/
Dodane 1 godzina 16 minuty 50 sekundy:
EDIT: ok, udało mi się. Jest cięższa niż mi się wydawało

Nie wiem jak wtargam górę jak będzie na stoliku... Oby wytrzymał jej ciężar.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: wiertarka WS 15 - Problem z podnoszeniem ? :(
Hehe.
Jak widzę , jakość okazuje się, bywa też podobna do tej chińszczyzny
Chociaż dla samej masywności, raczej są jednak lepszą alternatywą.
Jak widzę , jakość okazuje się, bywa też podobna do tej chińszczyzny

Chociaż dla samej masywności, raczej są jednak lepszą alternatywą.