Wiertarka ws-15 jak mocować frezy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wiertarka ws-15 jak mocować frezy
Witam!
posiadam wiertarkę ws15 .. chciałbym dokupić do niej stół krzyżowy ( lub zrobić ) i pofrezować na niej trochę, a bynajmniej spróbować frezować .... problem w tym, że nie wiem jak mocować frezy..... normalnie to ( w tej wiertarce ) we wrzecionie mocuje się trzpień na stożek MK2 i na nim jest uchwyt wiertarski......
Są frezy trzpieniowe, które można mocować w tym uchwycie wiertarskim (jeśli trzpień jest <= 15..), ale nie jetem pewny, czy uchwyt utrzyma frez.
Kolejna sprawa to jak zamocować innego typu frezy?? np większe palcowe, walcowe, tarczowe, piłki itp. ????
Czy przerabiać w jakiś sposób wrzeciono?.. a jak tak to jak?...
czy mocować to jakoś do trzpienia na MK2..... i przejściówka jakaś>> jaka??
dołączam adjęcie wrzeciona wiertarki...( zrobiłem podczas wymiany łożysk );
PS ( niestety nie znam się na frezowaniu i sposobie mocowania frezów; )
czekam na podpowiedzi.. za kilkanaście minut dodam zdjęcie wrzeciona
link do wrzeciona:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e3 ... 04968.html
posiadam wiertarkę ws15 .. chciałbym dokupić do niej stół krzyżowy ( lub zrobić ) i pofrezować na niej trochę, a bynajmniej spróbować frezować .... problem w tym, że nie wiem jak mocować frezy..... normalnie to ( w tej wiertarce ) we wrzecionie mocuje się trzpień na stożek MK2 i na nim jest uchwyt wiertarski......
Są frezy trzpieniowe, które można mocować w tym uchwycie wiertarskim (jeśli trzpień jest <= 15..), ale nie jetem pewny, czy uchwyt utrzyma frez.
Kolejna sprawa to jak zamocować innego typu frezy?? np większe palcowe, walcowe, tarczowe, piłki itp. ????
Czy przerabiać w jakiś sposób wrzeciono?.. a jak tak to jak?...
czy mocować to jakoś do trzpienia na MK2..... i przejściówka jakaś>> jaka??
dołączam adjęcie wrzeciona wiertarki...( zrobiłem podczas wymiany łożysk );
PS ( niestety nie znam się na frezowaniu i sposobie mocowania frezów; )
czekam na podpowiedzi.. za kilkanaście minut dodam zdjęcie wrzeciona
link do wrzeciona:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e3 ... 04968.html
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
W WS15 można oczywiście zamocować frezy ze stożkiem MK2, jest jednak jedno ale...
Pod wpływem sił bocznych przy frezowaniu frez poluzje się i wypadnie. We frezarkach z uchwytem MK stosuje się dwa rozwiązania tego problemu : dodatkowy klin boczny blokujący frez (stare rozwiązanie, chyba już nie jest stosowane) i śruba "dociągająca" stożek od góry. To dlatego frezy z uchwytem MK mają zakończenie gwintowane, a wiertła nie ( mają płetwę do wybijania). W WS15 wrzeciono nie jest przelotowe, konieczna byłaby przeróbka. Pomijam kwestię łożyskowania wrzeciona. Można też zastosować wrzeciono od frezarki, co wymaga rozwiercenia korpusu i przeróbki mechanizmu wysuwania pinoli.
WS15 to już kultowy sprzęt, może lepiej go nie męczyć
Pod wpływem sił bocznych przy frezowaniu frez poluzje się i wypadnie. We frezarkach z uchwytem MK stosuje się dwa rozwiązania tego problemu : dodatkowy klin boczny blokujący frez (stare rozwiązanie, chyba już nie jest stosowane) i śruba "dociągająca" stożek od góry. To dlatego frezy z uchwytem MK mają zakończenie gwintowane, a wiertła nie ( mają płetwę do wybijania). W WS15 wrzeciono nie jest przelotowe, konieczna byłaby przeróbka. Pomijam kwestię łożyskowania wrzeciona. Można też zastosować wrzeciono od frezarki, co wymaga rozwiercenia korpusu i przeróbki mechanizmu wysuwania pinoli.
WS15 to już kultowy sprzęt, może lepiej go nie męczyć

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
jak tak bardzo chcesz pofrezować to możesz ale w pewnych warunkach, w aluminium i to delikatnymi frezami.
Mi z solidnej wiertarki kolumnowej, frezy fi 15 na stożku Morse`a, frezowanie w profilu alu ze ścianką 2mm wyrywa frez średnio co 10-30sekund ...no czasami co 2 min
Mi z solidnej wiertarki kolumnowej, frezy fi 15 na stożku Morse`a, frezowanie w profilu alu ze ścianką 2mm wyrywa frez średnio co 10-30sekund ...no czasami co 2 min
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Witam kol. ARGUSa, tak się nie da. Fi faktycznie ok. 10 ( jeżeli dobrze pamiętam, końcówka frezerska MK2 ma gwint drobnozwojny 10 mm) ale nie ma jak tego przewiercić. Napęd przenoszony jest na wrzeciono poprzez wałek z dwoma wybraniami naprzeciw siebie, tak że ze średnicy ok.16 mm pozostaje ok. 10mm ! I tu kicha.ARGUS pisze:Przewierć otwór we wrzecionie
myślę że fi 10 powinno wystarczyć

-
Można zrobić tak, jak już pisałem ( jeżeli komuś zależy ) :
zbliżone średnicą jest wrzeciono od dużego Nutoola ( kol. ARGUS może podać dokładnie model), wystarczy trochę rozwiercić korpus i lekko przerobić mechanizm opuszczania i blokowania. Sam o tym myślałem, ale uznałem to za świętokradztwo (z szacunku do WS15). To tak, jakby Arnoldowi S. wymienić stawy na chińskie endoprotezy
zbliżone średnicą jest wrzeciono od dużego Nutoola ( kol. ARGUS może podać dokładnie model), wystarczy trochę rozwiercić korpus i lekko przerobić mechanizm opuszczania i blokowania. Sam o tym myślałem, ale uznałem to za świętokradztwo (z szacunku do WS15). To tak, jakby Arnoldowi S. wymienić stawy na chińskie endoprotezy

-
- Posty w temacie: 10
Taka myśl mi przyszła. A gdyby tak pójść na takie świętokradztwo: trzpień typowy dla tej wiertarki czyli Morse'a nr 2 zamocować we wrzecionie poprzez jego wklejenie za pomocą kleju do łożysk. Myślę, że żadna siła już go stamtąd nie wyciągnie a sam nigdy nie wypadnie. Teraz pozostaje sprawa mocowania frezów i wierteł na krótkim stożku i można to zrobić na różne sposoby. Ważne, żeby było to skuteczne.clipper7 pisze:...... uznałem to za świętokradztwo (z szacunku do WS15):
Wiem, że to co napisałem to barbarzyństwo, bo to nieodwracalny zabieg, ale może lepsze to niż nie mieć żadnej możliwości frezowania. Wrzeciono WS 15 ma na szczęście łożysko poprzeczne, oprócz wzdłużnego i to pozwoli na DELIKATNE frezowanie. Znam takie rozwiązania wrzecion gdzie występuje tylko łożysko wzdłużne!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
dziękuję za zainteresowanie tematem... nie mam zamiaru "beszcześcić" tak wspaniałej maszyny
.... a z tym świętokradztwem to też się zgadzam, ale..... jedno co w temacie mi do głowy przychodzi, to.... wyjęcie tego fabrycznego wrzeciona i dorobienie ( tylko ile to będzie kosztowało ??) trochę innego np. takiego z trzpieniem jakimś, lub od razu z jakimś systemem mocowania freza, bo wrzeciono to się wbija do tulei od dołu, więc możliwości jakieś tam są .... co o tym myślicie?