Wiertarka stołowa WSD 16, potrzebuję DTR
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Witam
Stało się, dołączyłem do posiadaczy wiertarek WSD.
Trafiła się wiertarka WSD-16, posiada ona zmianę kierunku obrotów i silnik o dwóch prędkościach.
Niestety jej stan nie jest idealny i do tego widać, że ktoś grzebał w instalacji.
Na domiar złego większość kabli jest w jednym kolorze a przed podłączeniem jej chciałbym sprawdzić instalację.
Nie udało mi się znaleźć nigdzie DTR-ki poza stronami które są również w tym wątku. I tu wielki ukłon do kolegów szczególnie do kol. Bydgost (o ile jeszcze posiada takie dokumenty) o udostępnienie ich, chociaż schematu instalacji, myślę, że z resztą to jakoś sobie poradzę
Dysponuję za to DTR-ką do wiertarki WS 151 i taką mogę udostępnić osobom zainteresowanym
Stało się, dołączyłem do posiadaczy wiertarek WSD.
Trafiła się wiertarka WSD-16, posiada ona zmianę kierunku obrotów i silnik o dwóch prędkościach.
Niestety jej stan nie jest idealny i do tego widać, że ktoś grzebał w instalacji.
Na domiar złego większość kabli jest w jednym kolorze a przed podłączeniem jej chciałbym sprawdzić instalację.
Nie udało mi się znaleźć nigdzie DTR-ki poza stronami które są również w tym wątku. I tu wielki ukłon do kolegów szczególnie do kol. Bydgost (o ile jeszcze posiada takie dokumenty) o udostępnienie ich, chociaż schematu instalacji, myślę, że z resztą to jakoś sobie poradzę
Dysponuję za to DTR-ką do wiertarki WS 151 i taką mogę udostępnić osobom zainteresowanym
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Witam
A tabliczka na silniku się zachowała ? Byłbym wdzięczny o podanie mocy i prędkości obrotowych silnika. A jeżeli chodzi o instalacje elektryczną to nie zaprzątał bym sobie głowy dokumentacją, elektryk sobie poradzi i bez tego a wersji i wytwórców ta wiertarka miała sporo i często się rozbiega to co jest w dtr i co jest w wiertarce. Jeżeli chodzi o część mechaniczną to dokumentacja się przyda jak najbardziej.
A tabliczka na silniku się zachowała ? Byłbym wdzięczny o podanie mocy i prędkości obrotowych silnika. A jeżeli chodzi o instalacje elektryczną to nie zaprzątał bym sobie głowy dokumentacją, elektryk sobie poradzi i bez tego a wersji i wytwórców ta wiertarka miała sporo i często się rozbiega to co jest w dtr i co jest w wiertarce. Jeżeli chodzi o część mechaniczną to dokumentacja się przyda jak najbardziej.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 33
Re: Wiertarka stołowa WSD 16, potrzebuję DTR
Zostałem posiadaczem WS16. Czy szczęśliwym tego jeszcze nie wiem.
Napotkałem za to problem albo po prostu o czymś nie wiem. Wiertarka nie obraca się na kolumnie po zluzowaniu odpowiedzialnego za to pokrętła. Czy coś.jeszcze należy zrobić by wyjechać wiertarka w lewo lub prawo ?
Napotkałem za to problem albo po prostu o czymś nie wiem. Wiertarka nie obraca się na kolumnie po zluzowaniu odpowiedzialnego za to pokrętła. Czy coś.jeszcze należy zrobić by wyjechać wiertarka w lewo lub prawo ?
WSD16 nie obraca się na kolumnie.Obraca sie WS15.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
michał.kasperek pisze: ↑18 mar 2020, 18:47Napotkałem za to problem albo po prostu o czymś nie wiem. Wiertarka nie obraca się na kolumnie po zluzowaniu odpowiedzialnego za to pokrętła. Czy coś.jeszcze należy zrobić by wyjechać wiertarka w lewo lub prawo ?
WS16 czy WSD16 ? bo to znacząca różnica
Jak WSD 16 to ta wiertarka z natury ma się nie obracać na kolumnie, w korpusie masz klin który ma ją utrzymywać w jednym położeniu.
Ponadto jeśli ten klin usuniesz i będziesz próbował ją obrócić to nie pozwoli Ci na to układ podnoszenia aż do uszkodzenia zębatki na kolumnie lub wałku podnoszenia
Patrz DTR którą udostępniłem.
W odniesieniu do WS15 (nowa wersja WS16) która jest podnoszona śrubą i można ją obrócić tam nawet masz klin z opcją odciągnięcia.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 33
Kurde,dziękuję Panowie. Czytałem DTR ,musiało mi to umknąć. Szkoda,bo to przydatna funkcja,niestety nie było w miarę dobrego WS15 w okolicy. Obejrzałem 3xWS15 i jakieś 4-5xWS16 lub WSD. Każda 15nastka miała luz na wrzecionie wyczuwalny dłonią. Z 16nastek tylko jedna była tak zajechania że luz był bardzo wyczuwalny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 26
Luz na wrzecionie czy na pinola-korpus?
Mogłeś też rozejrzeć się za WS 151. Gabarytowo podobna do WSD16 a ma obracaną kolumnę z odciąganym klinem.
Swoją drogą podrzuć zdjęcie tej sztuki, z ciekawości dużo dałeś?
Mogłeś też rozejrzeć się za WS 151. Gabarytowo podobna do WSD16 a ma obracaną kolumnę z odciąganym klinem.
Swoją drogą podrzuć zdjęcie tej sztuki, z ciekawości dużo dałeś?