okino pisze: ↑12 sty 2018, 15:09
pepperoni pisze: ↑12 sty 2018, 14:09
Cześć Wszystkim,
Poszukuję wiertarki stołowej w granicach 1000-1500 zł. ..........
Trochę znajdziesz w tym wątku
wybor-wiertarki-stolowej-t78115.html?hilit=dedra%207708
Osobiście do celów chyba podobnych jak Twoje (garażowo-piwnicznych) przez wiele lat używałem wiertarki elektryczne ręcznej na statywie - wystarczało.
Od około roku mam dedre ded 7708 i jest aż nadto. Nie wykorzystuje wszystkich jej możliwości.
Dokładności pinoli nigdy nie mierzyłem bo nie było mi to potrzebna a ręką nie wyczuwałem luzu po wysunięciu.
Ma 12 biegów ale denerwujące jest przekładanie pasów - zmieniam rzadko, może w przyszłości dołożę silnik 3-fazowy 0,55kW + falownik.
Niepotrzebnie wysoka kolumna - traci sie na sztywności, mnie to nie przeszkadza.
Pasy mają tę zaletę że działają jak sprzęgło przeciążeniowe.
Życzę udanego wyboru.

.
Mam odmienne zdanie na temat Dedry, Twoja 7708 ma mocniejszy silnik chyba, ale czytałem opinie ze z bieciem uchwytu i szywniością jest podobnie.
Wszedłem w posiadanie Dedra 7710. Uzywana, sprawna. Niestety jakość wykonania słąba.
1. Uchwyt 3-16mm ma bicie
2. Silnik indukcyjny 500w, ale napęd przez dwa paski powoduje takie straty ze reką jestem w stanie ją zatrzumać, znajomy na innej ma podobnie i mówi ze ten sprzet tak ma. Ale dla mnie to za mała moc ledwo 10mm w blasze 3mm wierci.
3. Kolumna wykonana z rury za mało sztywna
Plan mam taki aby załozyć tam silnik od pralki frani przewiniety na 3fazy 1kw- koszt przewiniecia 100zł. Zrobię to na jedym pasku i dwóch kołach wiec myśle ze wystarczy kilka przełożeń bo jak widać nie uzywasz wszytkich.
Zamiast tej rury jako kolumna trzeba by wykonać wąłek fi 45mm i zastapić.
Zmiana uchwytu wiertarskiego. Ogólnie gra nie warta swieczki ale ze dostałem to za darmo to wolę tak przerobić niż kupować za 299zł z Lidla...