wiercenie wolframu ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
wiercenie wolframu ?
Drodzy forumowicze poszukuje informacji odnośnie możliwości wiercenia w wolframie. Mam zlecenie nawiercenia kostek wolframowych , otworek fi 0.8 . Powiedzcie proszę jakich wierteł szukać?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Pierwsze: w czystym wolframie czy stopie wolframu?
Drugie: Jeśli w w stopie wolframu to jaki jest to stop, a może jest to węglik wolframu?
Trzecie: Czysty wolfram nie sprawia problemów obróbczych.
Czwarte: Nawiercenie to nie wiercenie otworów.
Piąte: Jeśli jest to stop wolframu lub węglik wolframu to polecam obróbke EDM, znajomy posiada maszne co drąży w zahatrowanej stali narzędziowej otwory fi 5 na 30mm ok. minuty.
Drugie: Jeśli w w stopie wolframu to jaki jest to stop, a może jest to węglik wolframu?
Trzecie: Czysty wolfram nie sprawia problemów obróbczych.
Czwarte: Nawiercenie to nie wiercenie otworów.
Piąte: Jeśli jest to stop wolframu lub węglik wolframu to polecam obróbke EDM, znajomy posiada maszne co drąży w zahatrowanej stali narzędziowej otwory fi 5 na 30mm ok. minuty.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Posiadam jeszcze szczątkowe informacje .
Z tego co wiem to jest to czysty wolfram otworek głębokości 8mm ślepy .
Kolego emilobohne odnośnie obróbki EDM to już trochę zębów na niej zjadłem i drogi kolego maszyna o której mówisz to przebijarka . Działa na takiej samej zasadzie jak elektrodrążarka wgłębna podaje większe prądy gdyż w przebijaniu nie jest istotna dokładność ani powieżchnia otworu a jedynie czas i " pionowośc " otworu" , zadaniem tej maszynki jest stwożenie otworu startowego dla drutówki. Niestety koszt przebicia nie jest wcale taki tani gdyż zużycie elektrody przeważnie rurki miedzianej lub pochodnej potrafi wielokrotnie przewyższyć głębokość otworu . Poza tym niezwykle trudno zapanować nad dokładną głębokością ( jeśli się nie przebijamy) no i średnica jest tu sprawą drugorzędną . Reasumując drążenie odpada.
Z tego co już wiem VHM'em można spokojnie wolfram przewiercić nie wiem jaką twardość ma wolfram jak dobrać wiertło no i co z chłodzeniem i usuwaniem wiórów . Otworów mam w tysiącach więc kwestie ekonomiczne ( zużycie wierteł) mają znaczenie.
???
Z tego co wiem to jest to czysty wolfram otworek głębokości 8mm ślepy .
Kolego emilobohne odnośnie obróbki EDM to już trochę zębów na niej zjadłem i drogi kolego maszyna o której mówisz to przebijarka . Działa na takiej samej zasadzie jak elektrodrążarka wgłębna podaje większe prądy gdyż w przebijaniu nie jest istotna dokładność ani powieżchnia otworu a jedynie czas i " pionowośc " otworu" , zadaniem tej maszynki jest stwożenie otworu startowego dla drutówki. Niestety koszt przebicia nie jest wcale taki tani gdyż zużycie elektrody przeważnie rurki miedzianej lub pochodnej potrafi wielokrotnie przewyższyć głębokość otworu . Poza tym niezwykle trudno zapanować nad dokładną głębokością ( jeśli się nie przebijamy) no i średnica jest tu sprawą drugorzędną . Reasumując drążenie odpada.
Z tego co już wiem VHM'em można spokojnie wolfram przewiercić nie wiem jaką twardość ma wolfram jak dobrać wiertło no i co z chłodzeniem i usuwaniem wiórów . Otworów mam w tysiącach więc kwestie ekonomiczne ( zużycie wierteł) mają znaczenie.
???
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
masz racje jeśli chodzi o obróbkę EDM i przebijarkę. Nie należy unosić się pochopnie. Jeśli chodzi o wiercenie w wolframie, to moim zdaniem powinieneś zaopatrzyć się w narzędzia czynne dobrej firmy np: sandvik, (przejrzyj katalogi) oraz uchwyt, który pomoże Ci w bazowaniu się i szybkim mocowaniu wyrobu.
Napisz co wymyśliłeś.
Napisz co wymyśliłeś.