Wiercenie w tokarce
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wiercenie w tokarce
Cześć wszystkim!
Robię kartę instrukcji do projektu i mam zabieg obróbki zgrubnej - nawiercanie i wiercenie otworów M10 w tarczy.
Pomóżcie proszę bo nie wiem jak mam dobrać paramtery do obliczeń - Vc, posuw, Vf. Jaką mam przyjąć prędkość wrzeciona?
Robię kartę instrukcji do projektu i mam zabieg obróbki zgrubnej - nawiercanie i wiercenie otworów M10 w tarczy.
Pomóżcie proszę bo nie wiem jak mam dobrać paramtery do obliczeń - Vc, posuw, Vf. Jaką mam przyjąć prędkość wrzeciona?
Tagi:
-
GABE twoja odpowiedź miała mi pomóc? Też mam kilka nocy nieprzespanych przez ten projekt i przez wiele innych. Staram się to wszystko pojąć - czytam, oglądam, pytam, nie idę na łatwiznę i nie chce by ktoś za mnie to zrobił. Jestem studentką 3 roku i niestety jest mi tylko znane pojęcie tokarki, widziałam ją raz na oczy na hali jak sobie stała.
Wydaję mi się że nic w tym złego że próbuję szukać wszędzie pomocy

-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Kiedyś studiowałem 4 lata ale w innej dziedzinie niż obróbka skrawaniem. Zmieniłem zainteresowania i musiałem dużo się dokształcać, wciąż to robię.Zielona Ola pisze:GABE twoja odpowiedź miała mi pomóc? Też mam kilka nocy nieprzespanych przez ten projekt i przez wiele innych. Staram się to wszystko pojąć - czytam, oglądam, pytam, nie idę na łatwiznę i nie chce by ktoś za mnie to zrobił. Jestem studentką 3 roku i niestety jest mi tylko znane pojęcie tokarki, widziałam ją raz na oczy na hali jak sobie stała.
Wiele osób na tym forum nie pokończyło studiów i jest świetnymi fachowcami w swojej dziedzinie. Też musieli dużo się uczyć i dokształcać.
Wyobraź sobie tokarza który spędził godziny nad książkami, potem w praktyce nad tokarką. Usmarowane, pokaleczone ręce, czasami urwane palce........
Potem dostajesz pracę gdzie szefem jest ktoś po studiach i nie ma bladego pojęcia o swojej robocie i wymaga cudów od pracownika.
Dla dobra ludzkości albo zacznij się uczyć albo zmień profil studiów.
Miałem wielu kumpli na studiach którzy w ten sposób robili zaliczenia i zawsze mnie to irytowało.
Pytasz o takie podstawy które możesz wyczytać w "Poradniku tokarza" w ciągu 1-2 godzin.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Obroty z katalogu np. https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... sPFkHtfqPQ
Dla wiertła 8,5 tak ok. 900 w stali
Dla wiertła 8,5 tak ok. 900 w stali
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W przypadku karty technologicznej zwykle trzeba zdecydować się na konkretne narzędzie, najlepiej wybrać wiertło z katalogu porządnej firmy. Warto uzasadnić wybór przedstawiając porównanie z innymi producentami pod kątem wydajności narzędzia, jego dopasowania do obrabianego materiału, ceny i dostępności. Można też podać zamienniki innych form. Potem należy z katalogu odczytać zalecane przez producenta parametry obróbki dla danego materiału i typu obróbki ( np. na sucho lub z chłodzeniem itp.), rozważyć ew. celowość obniżenia parametrów w celu wydłużenia żywotności narzędzia. I już, dobór narzędzia gotowy 

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ