Wiercenie w NZ3
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Wiercenie w NZ3
Witam
Mam problem z wierceniem w płytce stali z NZ3, otworów na jednym detalu jest kilka tysięcy i co jakiś czas (zależy kilka lub kilkanaście otworów) łamię wiertło moje parametry:
obroty 12 tys
wycofanie 0,6mm
głębokość wiercenie 0,5
degresja 0,5
prędkość pracy właściwie próbowałem wszystkiego od bardzo małych w góre nic nie pomaga.
Głębokość wiercenia 5 mm
wiercę wiertłem VHM, ploterem frezującym
Byłbym wdzięczny za pomoc .
Pozdrawiam
Mam problem z wierceniem w płytce stali z NZ3, otworów na jednym detalu jest kilka tysięcy i co jakiś czas (zależy kilka lub kilkanaście otworów) łamię wiertło moje parametry:
obroty 12 tys
wycofanie 0,6mm
głębokość wiercenie 0,5
degresja 0,5
prędkość pracy właściwie próbowałem wszystkiego od bardzo małych w góre nic nie pomaga.
Głębokość wiercenia 5 mm
wiercę wiertłem VHM, ploterem frezującym
Byłbym wdzięczny za pomoc .
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Można jeszcze się czepiać że nie ma podanego posuwu
Wydaje mi się że po pierwsze obroty za małe jak na takie wiertło a po drugie za duża głębokość wejścia wiertła. dałbym od 0,1-0,2 max
Pytanie czy oprawkę masz przystosowaną do takich obrotów no i czy aby na pewno wiertło nie bije. Przy takich małych wiertłach ma to bardzo duże znaczenie.
Do tego nie dodałeś jeszcze informacji czy materiał jest przed obróbką cieplną czy już po obróbce cieplnej.
Ten materiał ma w stanie zmiękczonym minimum 229 HB czyli ok 20,5HRC można go hartować nawet do 56-60 HRC. Podejrzewam że to już wiesz ale to też istotna rzecz.
Jakiego wiertła używasz ? Renomowanej firmy czy po taniości z allegro ?
Jeśli z allegro to się nie dziwie czemu wiertło pada.
Zakup wiertło renomowanej firmy która ma dostęp do doradcy technicznego.
Osobiście korzystam z WNT za każdym razem gdy mam problem z parametrami lub używam nowego narzędzia doradca zawsze poda mi odpowiednie parametry. Jeśli się nie sprawdzą to na pewno cię z tematem nie zostawią
Pozdrawiam

Wydaje mi się że po pierwsze obroty za małe jak na takie wiertło a po drugie za duża głębokość wejścia wiertła. dałbym od 0,1-0,2 max
Pytanie czy oprawkę masz przystosowaną do takich obrotów no i czy aby na pewno wiertło nie bije. Przy takich małych wiertłach ma to bardzo duże znaczenie.
Do tego nie dodałeś jeszcze informacji czy materiał jest przed obróbką cieplną czy już po obróbce cieplnej.
Ten materiał ma w stanie zmiękczonym minimum 229 HB czyli ok 20,5HRC można go hartować nawet do 56-60 HRC. Podejrzewam że to już wiesz ale to też istotna rzecz.
Jakiego wiertła używasz ? Renomowanej firmy czy po taniości z allegro ?
Jeśli z allegro to się nie dziwie czemu wiertło pada.
Zakup wiertło renomowanej firmy która ma dostęp do doradcy technicznego.
Osobiście korzystam z WNT za każdym razem gdy mam problem z parametrami lub używam nowego narzędzia doradca zawsze poda mi odpowiednie parametry. Jeśli się nie sprawdzą to na pewno cię z tematem nie zostawią
Pozdrawiam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wiercenie w NZ3
Przy wierceniu wiertłami VHM zaleca się sztywność układu.Grzedorius pisze:... wiercę wiertłem VHM, ploterem frezującym ....
Podejrzewam , że na ploterze szału nie ma.
Spróbuj innym wiertłem .... , może kobaltowe (?)
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Dzięki za podpowiedź z obrotami i głębokością wejścia materiał jest przed obróbką termiczną. Wcześniej stosowałem wiertła WNT teraz Nechreiner
Na sztywność nic nie poradzę, a co byście doradzili z prędkościami?
[ Dodano: 2017-06-29, 14:39 ]
Na sztywność nic nie poradzę, a co byście doradzili z prędkościami?
[ Dodano: 2017-06-29, 14:39 ]
hmm nie myślałem o tym.WZÓR pisze:Przy wierceniu wiertłami VHM zaleca się sztywność układu.Grzedorius pisze:... wiercę wiertłem VHM, ploterem frezującym ....
Podejrzewam , że na ploterze szału nie ma.
Spróbuj innym wiertłem .... , może kobaltowe (?)
Mariusz.
-
Witam
Ponownie siadłem nad tematem i mam pytanie:
dane z katalogu wierteł:
Vc m/min = 35
f mm/U = 0,008
Czyli
n(obroty)=(35m/min*1000)/(3.14*0,5mm)=22293 obr
Vf mm/min=0,008x22293x2=356,7 mm/min
Strasznie duże wydają mi się obroty, mam ER32 wiertło ma uchwyt Fi1, na fi1 ER32 w wysokiej tolerancji brak, macie jakiś pomysł?
Ponownie siadłem nad tematem i mam pytanie:
dane z katalogu wierteł:
Vc m/min = 35
f mm/U = 0,008
Czyli
n(obroty)=(35m/min*1000)/(3.14*0,5mm)=22293 obr
Vf mm/min=0,008x22293x2=356,7 mm/min
Strasznie duże wydają mi się obroty, mam ER32 wiertło ma uchwyt Fi1, na fi1 ER32 w wysokiej tolerancji brak, macie jakiś pomysł?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
obroty dla VHM typoweGrzedorius pisze: Strasznie duże wydają mi się obroty, mam ER32 wiertło ma uchwyt Fi1, na fi1 ER32 w wysokiej tolerancji brak, macie jakiś pomysł?
Najprostszym rozwiązaniem jest poszukać wiertło do stali na grubszym trzonku np. 3.175
PS. microwiertła z VHM zabija najmniejsza wibracja i bicie uchwytu, na mało którym sprzęcie da sie tym robić.
HSS wybacza o wiele wiecej nie wymaga też tak kosmicznych obrotów
-