wiercenie w felgach aluminiowych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
huskX
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

wiercenie w felgach aluminiowych

Post napisał: huskX » 27 lip 2021, 14:15

Witam serdecznie!

Mam do wywiercenia otwory pod śruby w kilkunastu felgach aluminiowych. Problem polega na tym że od czasu do czasu przy którymś otworze złuszcza się i odpada lakier. Felgi są pomalowane proszkowo.

Obrazek

Felgę oklejam taśmą lakierniczą. Najpierw zrywam lakier frezem hss fi24 na 1mm w materiał, następnie wiercę wiertłem składanym vhm fi15 na wylot (cykl G83, odwiórowanie co 0,8 mm) później również składanym vhm fi22 (cykl G83, odwiórowanie co 0,5 mm) i na końcu robię w środku fazkę 60 stopni. Chłodziwo z zewnątrz.

Podejrzewam że problem może być przez za długie wióry. Niestety wiertła które posiadam nie mają holki/łamacza wióra. Jak daję jeszcze krótsze odwiórowanie to nie mogę już dobrać parametrów, wiertło skacze w materiale.

Macie jakieś pomysły albo możecie mnie nakierować na narzędzia które będą robiły jak najmniejszy wiór?

Pozdrawiam

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: wiercenie w felgach aluminiowych

Post napisał: Arias2 » 27 lip 2021, 15:09

Zmień kolejność. Jako pierwsze #22, a później #15. Zawsze będzie szło Ci w pełnym materiale. Wtedy wyeliminujesz problem tzw skakania wiertła.
Na jakich parametrach wiercisz?

Autor tematu
huskX

Post napisał: huskX » 27 lip 2021, 15:32

Pierwotnie wierciłem tak jak mówisz ale wiór z #22 był za duży, dlatego zmieniłem kolejność.

Parametry dla #15 - S4200 F1450 przy odwiórowaniu co 0,8 mm jest ok tylko wiór za długi. Sprawdzałem z tymi samymi parametrami na odwiórowaniu co 0,2 mm i też było ok, ale długość wióra spadła tylko o połowę - dalej jest za długi. Przy odwirowaniu co 0,1 mm już jest niestabilnie, nie mogę dobrać odpowiednich parametrów (mimo że wiertło jest w pełnym materiale).

Parametry dla #22 - S2200 F880 przy odwiórowaniu co 0,5 mm jest ok oprócz za długiego wióra. Tu zmieniałem odwiórowanie na 0,1 ale też za Chiny nie mogłem dobrać parametrów żeby nie skakało, ale wiór wychodził elegancki, króciutki, bez długiego ogonka jak to jest w przypadku odwiórowania co 0,5 mm.

Arias2

Post napisał: Arias2 » 27 lip 2021, 17:25

Zmniejsz F do 0.1>0.2 na obrót, grubość wióra się zmniejszy i będzie go łatwiej odprowadzić. Czas wiercenia się niewiele wydłuży.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”