WIERCENIE STALI NIERDZEWNEJ 1.4301
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
WIERCENIE STALI NIERDZEWNEJ 1.4301
Witam,
proszę o pomoc,
Mam do wykonania tulejkę z materiału 1.4301. Od rana walczę z doborem parametrów, Mam niestety tylko wiertła bez chłodzenia, kobaltowe niby do kwasiaka... Długość wiercenia 18 mm, wiertło fi 9, Materiał fi 18 mm.. Obrabiałem z parametrami: n=900 obr/min f=0,09 . Wiertła dość często się palą... Czy może mi ktoś coś poradzic? Jutro dostanę wiertła firmy Holex do kwasówki z chłodzeniem... Jakie parametry powinienem zatosować..
proszę o pomoc,
Mam do wykonania tulejkę z materiału 1.4301. Od rana walczę z doborem parametrów, Mam niestety tylko wiertła bez chłodzenia, kobaltowe niby do kwasiaka... Długość wiercenia 18 mm, wiertło fi 9, Materiał fi 18 mm.. Obrabiałem z parametrami: n=900 obr/min f=0,09 . Wiertła dość często się palą... Czy może mi ktoś coś poradzic? Jutro dostanę wiertła firmy Holex do kwasówki z chłodzeniem... Jakie parametry powinienem zatosować..
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: WIERCENIE STALI NIERDZEWNEJ 1.4301
Spróbuj n=520 obr/min. f=0.08artur1986 pisze:... Mam niestety tylko wiertła bez chłodzenia, kobaltowe niby do kwasiaka...
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
igaswaski pisze:I jak poszło to wiercenie ? Samemu mnie czeka dlatego pytam ? Czy wiercenie wiertłem składanym ma w ogóle sens ?
Pozdrawiam
Jestem nowy na forum i tak czytam co ludzie piszą i moim zdaniem to jest tragedia
po co ktoś się wypowiada na temat stali nierdzewnej jak nie ma pojęcia o niej. 70% to głupie
pisanie i wprowadzanie ludzi w błąd zajmuję się stalą nierdzewną parę dobrych lat i po pierwsze i najważniejsze do obróbki potrzebujemy wiedzieć "jaka stal, parametry wiertła i to na tyle!!!,a nie pisanie spróbuj takie obroty taki posuw głupota !!! takie pisanie jak się nie zna rodzaju wiertła znaczenie ma nawet jaka maszyna czy to jest frezarka tokarka cnc czy zwykła wiertarka stołowa itp
Bigda