Wiercenie pod kątem w rurze

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Piotrt.gbnhy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Wiercenie pod kątem w rurze

Post napisał: Piotrt.gbnhy » 04 sty 2019, 00:47

Witam, jestem tu nowy i wpadam z pewnym pytaniem.
Czy da się wywiercić w rurze 17x2mm otwór pod kątem 28 stopni, otwór 17 i 8mm, dysponując tylko wiertarką stołową?
Myślałem o koronkach (nie mam musiałbym kupić) ale pytanie czy to się w ogóle da, samym wiertłem się ześlizguje i nie wiem jak to ugryźć, wszystko co znalazłem to wiercenie na wprost.

Tak to powinno wyglądać
Obrazek

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Wiercenie pod kątem w rurze

Post napisał: adam Fx » 04 sty 2019, 05:03

Jest kilka opcji najłatwiejsza to przyrząd do wiercenia Czyli po prostu stalowy klocek z otworem wywiercony pod skosem a od spodu z pryzma wtedy wiertło przechodzą przez otwór ma prowadzenie i nie będzie zjeżdżało
teoretycznie też faktycznie da się użyć wierteł koronowych aczkolwiek otwór może być wtedy rozbity tak samo możesz i wykonać otwór frezem o ile Wiertarka jest wystarczająco sztywna jednak może być problem z wypadaniem stożka morsa ja akurat mam wiertarkę stołową Gdzie jest tylko B16 więc wkleiłem uchwyt na klej dzięki czemu uchwyt nie spada pod wpływem drgań
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Duszczyk_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Duszczyk_K » 04 sty 2019, 07:50

Jeśli miałbyś tego więcej do roboty, to można by zrobić przyrząd w takiej postaci:

a w Minesocie to nawet sprzedają gotowe :)
https://www.northerntool.com/shop/tools ... rch=152392

Niestety żeby to przyzwoicie wierciło to cały wynalazek musi być sztywny, a już samo fabryczne mocowanie koronki (ten trzpień który mocujesz w wiertarce i na którym osadzasz koronki) pozostawia kilka życzeń. Koronka buja się na tym trzpieniu, otwór może wyjść rozbity - więc jeśli zależy Ci na jakiejś super dokładności to też zastanów się nad sposobem wykonania.

*- a jak koronka się buja to może Ci zabraknąć zębów w koronce zanim skończysz wiercić otwór (zęby potrafią się wyłamać)

karol.k
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: karol.k » 04 sty 2019, 08:37

Jaka dokładność gotowych otworów Cię interesuje?
Ja bym chyba spróbował w imadle kątowym. Najpierw bym nawiercił a później wykonał otwór wiertłem.

Autor tematu
Piotrt.gbnhy

Post napisał: Piotrt.gbnhy » 04 sty 2019, 17:51

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,

A może ja się za to źle zabieram? to ma być taki trójnóg, po wywierceniu otworów chciałem rurę ciąć i szlifować po skosie.
Może najpierw wyciąć narożnik i 1/3 otworu zeszlifować? Chodzi jednak o to żeby otwór się spasował a i oba były osiowe. A może jakoś całkiem inaczej?
To jest rura 17 mm i wszystko jest bardzo małe, a dokładność ze względu na to że to ma być klejone albo spawane punktowo od środka.

Może jest jakaś ściernica "palcowa?" żeby zdjąć materia wgłębnie po zmontowaniu?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: TOP67 » 04 sty 2019, 20:28

Ja bym to najpierw skleił, a potem wiercił. Można w klocka drewna zrobić dedykowany uchwyt, który zwiększył by sztywność podczas wiercenia.
Jaki to ma być materiał?

Autor tematu
Piotrt.gbnhy

Post napisał: Piotrt.gbnhy » 07 sty 2019, 01:11

Stal zwykła czarna.
Tylko że wtedy będzie od góry stożek, jak tu zrobić dziurę na wiertło prowadzące?
Właściwie to teraz zauważyłem, na tych maszynach pokazanych wcześniej wiercą bez wiertła prowadzącego?

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2019, 07:12

Przecież stożek możesz zeszlifować. Otrzymasz płaską powierzchnię z zarysowanym punktem środkowym. Problemem będzie tylko wytrzymałość połączenia podczas wiercenia. Ja bym użył wiertła stopniowego (to większe być może spiłowane).

Duszczyk_K

Post napisał: Duszczyk_K » 07 sty 2019, 07:51

Jeszcze doprecyzuj, czy to ma być produkcja seryjna, czy jednostkowa? Czy potrzebujesz zrobić z tego trójnóg do garażu, czy też podstawę lampy do salonu w pałacu (kwestia jakości wykonania). Patrząc na ten problem nasuwają mi się jeszcze takie rozwiązania:
-laser 3d do rur
-"szlifierka taśmowa do rur i profili" z kamieniem 8 i 17mm
np: http://wolsen.pl/produkt/krbs-101-kombi ... wa-do-rur/
- jeśli to jednak ma być produkcja jednostkowa na własne potrzeby to spróbował bym to wyrzeźbić ściernicą trzpieniową montowaną w wiertarce.
Wycięcie to jedno, pytanie co z tym zrobisz dalej. Jeśli chciałbyś to spawać metodą TIG to faktycznie warto było by tak przygotować materiał, by ładnie dolegał i nie było szpar, jeśli jednak chciałbyś to spawać migomatem to całe to precyzyjne przycinanie chyba mija się z celem, bo i tak będziesz musiał obrobić spoinę po spawaniu (no chyba, że to ta wersja do garażu gdzie piękno nie jest tak istotne).
Czy w otwór będzie wchodziła rurka która będzie dospawana, czy też rura ze szpilką 8mm i od spodu przykręcisz to nakrętką? (wtedy ważna była by dokładna średnica by rurka nie miała luzu.
Napisz skąd jesteś, bo może zamiast kombinować jak to zrobić ktoś wrzuci 3 rurki na frezarkę i machnie to w godzinkę...

I jeszcze takie pytanie, w jaki sposób zapewnisz położenie tych rur na swoim miejscu podczas procesu łączenia? Masz do tego jakiś szablon, uchwyt?

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2019, 08:32

Kolega chciał to ugryźć wiertarką stołową. Podejrzewam więc jednostkową produkcję. Była też mowa o ew. spawaniu od środka.

Jeśli znajdzie ściernice o odpowiedniej średnicy, to można próbować całość wyszlifować. Niezbędne będzie poprawne zamocowanie rury, najlepiej w dedykowanym szablonie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”