Witam
Mam do wykonania w lakierowanej obudowie z blachy stalowej #1,5mm kilka większych otworów.
Znalazłem otwornicę bimetalową HSS , która by mi pasowała średnicą 121mm
I teraz pytanie do kolegów.
Czy ktoś z was wiercił otwory takiej średnicy w blasze wiertarko wkrętarką?
Jeśli tak to , da radę , jest męczarnia , czy odpada ?
Pozdrawiam
Remigiusz
Wiercenie otwornicą w blasze
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Niestety takie miałem przeczucie... ,że to zbyt cienka blacha przy zbyt dużej średnicy...RomanJ4 pisze:Raczej zapomnij, poharatasz albo blachę, albo ręce...
W takim razie chyba pozostaje wyrzynarka + brzeszczot z drobnym zębem do stali...
Chyba ,że ktoś ma inny w miarę niedrogi sposób na takowe otwory
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
miałem potrzebę zrobić kilkadziesiąt otworów, otwornicą 150mm, blacha 1mm, najbardziej musisz zadbać o przyleganie blachy do podkładu, tak żeby blacha się nie odkształcała, falowała, zaginała, ja podkleiłem w kilku miejscach taśmą 2 stroną i robiłem za obciążenie.
Jak już kolega napisał niskie obroty, prowadzenie, chłodzenie czy też smarowanie i będzie dobrze.
Oczywiście otwornica z wiertłem prowadzącym.

Oczywiście otwornica z wiertłem prowadzącym.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 20:43 przez dance1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 2
Ewentualnie można spróbować tak: bierzesz równą deskę grubości powiedzmy 10-15mm, i długości takiej by można ja było przytwierdzić do wierconej blachy(lub jakiejś bryły z tej blachy jak mniemam) ściskami czy czym tam. Wiercisz w niej pośrodku otwór tą koronką, smarujesz go wewnątrz smarem by się nie zakleszczała, krępujesz w miejscu gdzie masz wykonać otwór w blasze, i masz prowadzenie koronki. Potem przesuwasz, jeśli ma być ich więcej.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 1
Wycinałem na wiertarce stołowej (WS15) i szło OK. Blacha była oklejona dwustronnie folią samoprzylepną celem zminimalizowania odprysków lakieru. Z ręki może być kłopot. Poza tym, wiertarko-wkrętarki są różne. Są takie za 100 zł i za 2000. Różnica w pracy jest ogromna.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ