Wiercenie głębokich otworów aluminium.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Wiercenie głębokich otworów aluminium.
Cześć. Mam małe pytanie. Na cnc Wierce otwory fi5 głębokie na 80 mm. Robię je metodą głębokich otworów czyli z otworem pilotażowym. Czyli wiertlo wchodzi do otworu pilotazowego z obrotami ok 500 nastepnie przechodzi na 3000 i z chłodzeniem wewnętrznym wierci na raz do konca. Przy wyjściu obroty znow 500. Jednak to wyłączanie i ciągle włączanie wrzeciona przez maszynę przy zmianie obrotów jest denerwujące szczególnie gdy mam z 200 otworow. Próbował ktoś takim długim wiertlem wiercic bez otworu pilotażowego? Np ewentualnie nawiercic krotszym na 0.5 mm i potem bezpośrednio na raz otwor z chłodzeniem wewnętrznym? Jest to możliwe?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Wiercenie głębokich otworów aluminium.
Masz przekładnie na wrzecionie, dla tego maszyna zatrzymuje wrzeciono przy zmianie obrotów. Jest na to ponoć funkcja M jakąś ale sam muszę popróbować też.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jak włączysz 3 000 obrotów takiemu dlugiemu wiertłu weglikowemu i odpalisz chlodzenie w powietrzu, to będziesz miał dwa wiertła 

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
E przy ok 5k obrotów wytrzymywalo co prawda 10mm krótsze, Mam ten sam problem, ale nie chciałem zatrzymywać wrzeciona w materiale, więc zwiększyłem obroty wejściowe na docelowe i zm postów wejscia. Jakoś robota przeszła, narzędzie dostalo bardziej po 'tylku"