Wentylator, odciag wiórów Cormak,
Pytanie o opinię.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Wentylator, odciag wiórów Cormak,
Witam.
Chciałbym zapytać szanowne grono warsztatowców o opinię.
Zastanawiam się nad kupnem tego wentylatora:
https://www.cormak.pl/pl/wentylator-dmu ... 50n.html
Pytanie, czy koś z Państwa używa podobną konstrukcję, jeśli tak to jak radzi sobie z wiórami aluminiowymi ? Jaka jest głośność pracy tego urządzenia? (dB)
Znalazłem też dedykowany odciąg wiórów metalu tego typu:
https://www.cormak.pl/pl/odciagi-wiorow ... -230v.html
Jednakże szukam gabarytu z docelową wysokością tego urządzenia max 72 cm, czy ktoś zna/urzywa podobrze urządzenie ale niższe ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałbym zapytać szanowne grono warsztatowców o opinię.
Zastanawiam się nad kupnem tego wentylatora:
https://www.cormak.pl/pl/wentylator-dmu ... 50n.html
Pytanie, czy koś z Państwa używa podobną konstrukcję, jeśli tak to jak radzi sobie z wiórami aluminiowymi ? Jaka jest głośność pracy tego urządzenia? (dB)
Znalazłem też dedykowany odciąg wiórów metalu tego typu:
https://www.cormak.pl/pl/odciagi-wiorow ... -230v.html
Jednakże szukam gabarytu z docelową wysokością tego urządzenia max 72 cm, czy ktoś zna/urzywa podobrze urządzenie ale niższe ?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wentylator, odciag wiórów Cormak,
Jak nie wpadnie prosto do rury z maszyny to nie pociągnie.
Mam 4 workowego do szlifierki 5,5kW
Jakby nie było dyszy dmuchającej na materiał powietrzem to by nie pociągnął.
Mam 4 workowego do szlifierki 5,5kW

Jakby nie było dyszy dmuchającej na materiał powietrzem to by nie pociągnął.
-
Witam, proszę o opinię tylko typu urządzenia jakie zamieściłem w poście.
Urządzenie będzie wykorzystywane do odciągu wiórów aluminiowych suchych po skończonej pracy (sprzątanie stołu oraz "okolic stołu"), nie w trakcie frezowania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Pierwszy się w ogóle nie nadaje, drugi może...
Zakładam, że wióry będą mokre. Długi czas używałem odkurzacza przemysłowego "posadzonego" na beczce. Sprawdzało się nieźle. Nie napisałeś jakie wióry, długie? krótkie? Wszystko ma znaczenie. Jak podajesz tak mało informacji to zostanie Ci przetestować samemu.
Zakładam, że wióry będą mokre. Długi czas używałem odkurzacza przemysłowego "posadzonego" na beczce. Sprawdzało się nieźle. Nie napisałeś jakie wióry, długie? krótkie? Wszystko ma znaczenie. Jak podajesz tak mało informacji to zostanie Ci przetestować samemu.
-
Witam:
Wióry z frezowania aluminium PA6 lub PA11 (takie głównie będę obrabiał) mają konsystencję piasku (małe i krótkie). W poprzednim poście napisałem że to będą wióry suche. Większość prac to będzie obróbka frezami max do 5mm średnicy 1P z obrotami do 14k obr/min lub graverka frezami kulistymi 2P ( średnica max 3 mm).
To nie toczenie aby wióry były duże i długie (zawijały się i ciągnęły na centymetry).
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Więc kup odkurzacz i po problemie. Raz w roku wymieniałem wąż bo się przecierał. Jak nie wiercisz dużo i nie gwintujesz to nic pond odkurzacz nie jest potrzebne. Wióry lądują od razu w beczce, gotowe do wywozu.
-
Etap szajsowatych odkurzaczy, które dodatkowo są głośne mam już za sobą, ale dziękuję za "złotą" radę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
U mnie za odciąg to :
beczka 220 litrów plastikowa 60zł
, w górnej części cyklotron średnicy 300mm z wiadra plastikowego 9zł (leroymerlin) + płyta wiórowa z starej szafki <lol>
wentylator osiowy 250mm średnicy moc ok 120W (159zł alle...gro)
zaciąga wiór alu , drewno , plexę właściwie wszystko w niego leci co się frezuje na CNC , z filtru pyłowego zrezygnowałem po 2 dniach , hepo się zatykał od pyłu MDF więc zrobiłem wylot przez wąż elastyczny do klimatyzacji przez dziurę w ścianie na zewnątrz + filtr zwrotny (wąż 15zł + 12zł filtr zwrotny do klimatyzacji) , średnio x2 w tyg opróżniam beczkę ,
tani koszt wykonania , niski pobór mocy ,poziom hałasu znikomy
beczka 220 litrów plastikowa 60zł
, w górnej części cyklotron średnicy 300mm z wiadra plastikowego 9zł (leroymerlin) + płyta wiórowa z starej szafki <lol>
wentylator osiowy 250mm średnicy moc ok 120W (159zł alle...gro)
zaciąga wiór alu , drewno , plexę właściwie wszystko w niego leci co się frezuje na CNC , z filtru pyłowego zrezygnowałem po 2 dniach , hepo się zatykał od pyłu MDF więc zrobiłem wylot przez wąż elastyczny do klimatyzacji przez dziurę w ścianie na zewnątrz + filtr zwrotny (wąż 15zł + 12zł filtr zwrotny do klimatyzacji) , średnio x2 w tyg opróżniam beczkę ,
tani koszt wykonania , niski pobór mocy ,poziom hałasu znikomy

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Miałem poprawić mu wygląd ale nigdy nie ma czasu , po za tym " do Paryża nie jedzie na salony