Wentylator bocznokanałowy (promieniowy) do zasysania?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Wentylator bocznokanałowy (promieniowy) do zasysania?

Post napisał: mc2kwacz » 22 maja 2015, 22:56

Padł mi odciąg urobku (pyłu) z frezarki. Rolę tę pełnił odkurzacz o wyjątkowo dużej sile ssącej, mimo że nie "przemysłowy". Miał silnik 1,4kW. To się musiało wreszcie stać, bo nagrzewał się nieźle.
Jeszcze zanim to się stało planowałem zamontowanie czegoś co najmniej tak samo skutecznego ale cichszego. Wiadomo - odkurzacz z silnikiem komutatorowym cichy nie był. Tymczaczasowo zamontowałem w miejsce spalonego odkurzacz przemysłowy przyzwoitej jakości, ale ssie wyraźnie słabiej niż ten stary "domowy" brzdąc.
Myślałem o wentylatorze bocznokanałowym z silnikiem indukcyjnym. Są do kupienia od 400zł nowe chinole albo używane markowe.
Jakiej mocy musi być taki wentylator aby siła ssania była porównywalna z bardzo dobrym odkurzaczem? Chodzi nie tyle o podciśnienie co wydajność. Czy również powinienem celować w 1,5kW? Czy skoro taki wentylator ma znacznie większe łopaty i przemysłową konstrukcję, nie wystarczy mniejszy, np 700W? Chodzi nie tyle o kasę co ciężar i wymiary, bo miejsce jest konkretne i więcej go nie będzie.
Pytam bo będę musiał się raczej kierować tabliczką znamionową silnika; parametry samego wentylatora zwykle są albo nieznane albo mało wiarygodne.
A może coś innego? Chodzi mi o samo urządzenie ssące, nie potrzebuję i nie chcę czegoś na kształt odsysacza stolarskiego z wielkimi worami.

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Wentylator bocznokanałowy (promieniowy) do zasysania?

Post napisał: pitsa » 22 maja 2015, 23:36

Odkurzacz miał dużą siłą ssącą i tego się trzymaj. Nic ci moc silnika nie pomoże jak spręż wentylatora będzie marny.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: triera » 23 maja 2015, 00:18

Jeden z moich klientów w swoim inżynierskim zapale
długo studiował dane techniczne i wykresy,
skończył również na odkurzaczu (takim "lepsiejszym" ;) )

Gdy nadejdzie mój czas na wymianę zasilania podsysu
(obecnie jakby inaczej - odkurzacz) kupię pewnie Lavor Swimmy.

Jest to odkurzacz 3w1 do basenów: 70l/s i 270mbar, 1600W
(nie znalazłem innego z większą wartością podciśnienia)

cena ~499zł

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 23 maja 2015, 00:25

Wentylator bocznokanałowy też cichy nie jest. Te z którymi miałem doczynienia (0.9-3.2kW) hałasowały jak małe samoloty odrzutowe.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: 251mz » 23 maja 2015, 11:58

ezbig,

Wentylatory bocznokanałowe mają podciśnienie zwykle ok 300mbar.
310mbar miał 3kW rietschle którego miałem.

Kolega mc2kwacz, nie potrzebuje mocnego ciągu co raczej wydajności ssącej.
Taki z silnikiem 1kW spokojnie ci starczy do odciągu pyłu w zamian za odkurzacz...

Co do hałasu to samą obudowę wentylatora można obkleić np matą głuszącą do samochodów i będzie dużo cichszy....
Sam w sobie jest cichszy od odkurzacza...

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 23 maja 2015, 12:41

Ano właśnie nie wiem jakie parametry to powinno mieć, żeby było dobrze. Niestety już mleko się rozlało i nie zmierzyłem ani podciśnienia z tego odkurzacza (który był dobry) ani jego wydajności. To była taka mała "pchła" firmy Optimum. Chyba tej samej która robi półprofesjonalne odkurzacze Vax. Oczywiście wyjąłem z niego worek i wszystkie filtry. Po drodze był filtr kominkowy do łapania pyłu i wiórów. Cała rura ssąca ma ze 5mb dużego przekroju + 1,5m przewodu do pralki (część elastyczna) + sama rura odkurzacza.
Zadaniem instalacji jest odsysanie urobku i sprawdzało się świetnie, teraz jest gorzej (cięższe wióry uciekają na boki). Gdyby to miało być do stolika podciśnieniowego to inne parametry by były potrzebne. U mnie potrzebny jest i duży strumień ssący i sensowne podciśnienie jednocześnie, bo trzeba pokonać zabrudzony zwykle filtr kominkowy. Oczywiście liczy się charakterystyka pod obciążeniem. I tu mi się wydaje, że jednak kluczowe będzie podciśnienie. Odkurzacze są opracowane tak aby działały należycie pod obciążeniem (zapełniony worek).
Teraz mam odkurzacz przemysłowy 1,6kW i jak już pisałem jest gorzej. Jest to dobrej jakości chinol z Obi z metalowym zbiornikiem, cichy i znacznie lepiej ssący niż 1,5x droższy Kress - sprawdzone doświadczalnie. Jest b. cichy jak na odkurzacz, jakies 700zł kosztował. Ale... jeszcze więcej prądu żre i silnik szczotkowy tez prędzej czy później padnie.
Faktycznie, użyłem go z workiem, bynajmniej nie pustym. Opróżnię i zdam raport.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: 251mz » 23 maja 2015, 13:33

mc2kwacz,

Pomyśl nad wentylatorem bocznokanałowym z dołączonym przed nim cyklonem:)

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 23 maja 2015, 21:04

251mz pisze:ezbig,

Wentylatory bocznokanałowe mają podciśnienie zwykle ok 300mbar.
310mbar miał 3kW rietschle którego miałem.
(...)
Co do hałasu to samą obudowę wentylatora można obkleić np matą głuszącą do samochodów i będzie dużo cichszy....
Sam w sobie jest cichszy od odkurzacza...
Mój 3kW musiał być zamknięty w skrzyni na zewnątrz pomieszczenia, bo 3m od niego nie dało się rozmawiać. Hałas pochodził od świstu powietrza. Kolega kupił teraz 0.9kW do stołu i też bez nauszników nie idzie przy tym wysiedzieć, a umieścił go pod stołem maszyny i osłonił blachami z pianką tłumiącą. Obok na zewnątrz, ma stolarski odciąg wiórów 3kW i tego praktycznie nie słychać jak pracuje wentylator b.k. od stołu.

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 24 maja 2015, 02:26

No proszę. A ja sobie myślałem, że to powinna być dopracowana technika, hałas niewielki, w znacznym stopniu od silnika. Bo nie mam wątpliwości, że przy dobrej konstrukcji, opracowanej teoretycznie a nie odwalonej "na pałę", tak właśnie powinno być. Widziałem kiedyś pokojowy wentylator bocznokanałowy prod NRD, tak cichy że praktycznie bezgłośny.

Rezygnuję z wentylatora, nie będę eksperymentował, bo co ja z tym potem zrobię kiedy się nie sprawdzi? Dobrze ssący odkurzacz można kupić dobrze poniżej 200zł bez problemu.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 24 maja 2015, 09:51

trzeba zrobić samemu i hałasu nie będzie:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”