wentylacja stanowiska pracy tworzyw sztucznych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
wentylacja stanowiska pracy tworzyw sztucznych
witam
Chciałbym się poradzić co do wentylacji stanowiska pracy gdzie topione są takie elementy jak ABS, PC, PMMA.
Obecnie maska pełnotwarzowa i otwarte okno już nie wystarcza.
Czy możecie poradzić jakieś rozwiązanie w miarę dobre cenowo ?
Pozdrawiam
Chciałbym się poradzić co do wentylacji stanowiska pracy gdzie topione są takie elementy jak ABS, PC, PMMA.
Obecnie maska pełnotwarzowa i otwarte okno już nie wystarcza.
Czy możecie poradzić jakieś rozwiązanie w miarę dobre cenowo ?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W spawalnictwie zrobili krok do przodu ... , zawsze można podpatrzeć.
http://solutions.3mpoland.pl/3MContentR ... =ImageFile
Ewentualnie zestaw OP1
Mariusz.
http://solutions.3mpoland.pl/3MContentR ... =ImageFile
Ewentualnie zestaw OP1

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Smród jest pochodną mglistości!NexusPrime pisze:mi bardziej chodzi o to że jest ogromny smród w pomieszczeniu, czasem aż mglisto.
Zastosuj dobre odciągi miejscowe, ruchome okapy itp... z wylotem przez filtry chemiczne na zewnątrz, aby nie truć środowiska i narazić się na wysokie kary!
Zapytaj w lokalnej Inspekcji Pracy w Poznaniu....pomogą, doradzą z uwzględnieniem specyfiki produkcji i wytwarzanych toksyn!
https://www.klimatyzacja.pl/wentylacja/ ... -miejscowa
https://poznan.pip.gov.pl/pl/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Witam
A ja odpowiem z punktu widzenia osoby która zajmowała się spawaniem tworzyw sztucznych i pleksi. Bezpośrednio na stanowiska musi być kierowany strumień powietrza o określonej prędkości który zdmuchiwał zapach topionego tworzywa oraz opary a dopiero jakieś 3 metry dalej była dusza odciągająca to co zostało zdmuchnięte. Do spawania pleksi to samo plus odpowiednia maska na twarz spawacza. A zdarzało się tak, że nawet ta maska musiała być wyposażona w okulary. Przy spawania zwykłych tworzyw takich jak PP. ABS, PC można założyć taką maseczka kupioną w sklepie.
robert
A ja odpowiem z punktu widzenia osoby która zajmowała się spawaniem tworzyw sztucznych i pleksi. Bezpośrednio na stanowiska musi być kierowany strumień powietrza o określonej prędkości który zdmuchiwał zapach topionego tworzywa oraz opary a dopiero jakieś 3 metry dalej była dusza odciągająca to co zostało zdmuchnięte. Do spawania pleksi to samo plus odpowiednia maska na twarz spawacza. A zdarzało się tak, że nawet ta maska musiała być wyposażona w okulary. Przy spawania zwykłych tworzyw takich jak PP. ABS, PC można założyć taką maseczka kupioną w sklepie.
robert
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Witam. Rozumiem,że nie polecasz pracy wymagającej założenia maski czy półmaski.To jest oczywiste.
Ale czasem coś trzeba założyć. Ja od niedawna obrabiam tworzywa typu pertinax,hartpapier
i niestety powstaje drobny pył. Jednorazowe maski doprowadzają mnie do rozpaczy-noszę
okulary ,które przy wydechu parują.Zaciskanie ,,noska" nic nie daje.
I tu pytanie -co kupić by się lekko oddychało.Proszę o podpowiedzi praktyków bez rozważań
teoretycznych.
Ale czasem coś trzeba założyć. Ja od niedawna obrabiam tworzywa typu pertinax,hartpapier
i niestety powstaje drobny pył. Jednorazowe maski doprowadzają mnie do rozpaczy-noszę
okulary ,które przy wydechu parują.Zaciskanie ,,noska" nic nie daje.
I tu pytanie -co kupić by się lekko oddychało.Proszę o podpowiedzi praktyków bez rozważań
teoretycznych.
-
Kolego Dbuli, proponuje zakupić sobie paste do szkieł. Nasączasz nią szmatke i wycierasz szkła. Później już nie parują. Ale ja na Twoim miejscu proponowałbym abyś coś znalazł na pył - bo w przypadku pyłu nawet kontakty Ci nie pomogą.
Są takie maski przeciw gazowe tzw. buldogi. Ja swoją zakładałem nawet na okulary. Pochłaniacze miały takie małe po obu stronach twarzy. Same maski były podzielone na dwie sekcje oddzielone od siebie: górna z miejscem na okulary a dolna tylko do oddychania. Takie maski są/były produkowane tylko dla armii.
robert
Są takie maski przeciw gazowe tzw. buldogi. Ja swoją zakładałem nawet na okulary. Pochłaniacze miały takie małe po obu stronach twarzy. Same maski były podzielone na dwie sekcje oddzielone od siebie: górna z miejscem na okulary a dolna tylko do oddychania. Takie maski są/były produkowane tylko dla armii.
robert
-
Prawie jak z drugiego linku. Z tym, że miały opaski wokół głowy na wysokości uszu co umożliwiało włożenie na okulary oraz "podłączenie" systemu porozumiewania się i większe pochłaniacze (podobne do tej z pierwszego linku). Te o których pisałem były na potrzeby kadry wojsk chemicznych. Te z pierwszego linku to jest maska gazowa które chyba obecnie wypiera lub już wyparła tzw. słonia.
robert
robert