Wektoryzacja bitmap w Inkscape
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Wektoryzacja bitmap w Inkscape
Witam,
Jak wektoryzować w Inkscape?
Na bitmapie mam kształty przekrojów łodzi. Po zamianie na wektory, w miejscu linii i krzywizn, zamiast pojedynczego wektora mam podwójny wektor pokazujący krawędzie linii.
Jak można zwektoryzować takie linie i krzywe aby otrzymać pojedynczy ciąg wektorów?
Pozdrawiam.
Jak wektoryzować w Inkscape?
Na bitmapie mam kształty przekrojów łodzi. Po zamianie na wektory, w miejscu linii i krzywizn, zamiast pojedynczego wektora mam podwójny wektor pokazujący krawędzie linii.
Jak można zwektoryzować takie linie i krzywe aby otrzymać pojedynczy ciąg wektorów?
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Nie znam wprawdzie samego inkscape ale wszystkie programy 2D działają tak naprawdę tak samo - po "wektoryzacji" mając dwa kontury linii (bo niby jak inaczej program miałby to zrobić?) usuwasz jeden obrys - nie ważne który - robisz później tylko offset na zewnątrz lub wewnątrz o wartość jaką tam sobie chcesz...i masz docelową pojedynczą ścieżkę cięcia....
-
-
Kol. Bandito napisał: "Nie wiem jak inkscape, ale większość darmowych programów do wektoryzacji to lipa."
Niestety nawet płatne programy (corel, illustrator itp.) to też lipa - oczywiście chodzi mi o funkcje trasowania.
Sprawdziłem tego scan2cad żeby nie było - i też taka sama lipa jak wszystko. Tutaj niestety nie ma jakiegoś magicznego programu - wszystkie działają na podobnych algorytmach.
Generalnie "wektoryzacja" z automatu zawsze będzie słaba. Z praktyki wiem, że najczęściej tracę tyle samo czasu na poprawianie programu niż jak miałbym obrysować detal ręcznie. Pół biedy kiedy plik potrzebuję dalej tylko do wizualizacji itp. ale kiedy chodzi o pliki wykonawcze to nie ma zmiłuj się trzeba przysiąść i z "łapy" narysować - wtedy mamy na tym kontrolę...
Niestety nawet płatne programy (corel, illustrator itp.) to też lipa - oczywiście chodzi mi o funkcje trasowania.
Sprawdziłem tego scan2cad żeby nie było - i też taka sama lipa jak wszystko. Tutaj niestety nie ma jakiegoś magicznego programu - wszystkie działają na podobnych algorytmach.
Generalnie "wektoryzacja" z automatu zawsze będzie słaba. Z praktyki wiem, że najczęściej tracę tyle samo czasu na poprawianie programu niż jak miałbym obrysować detal ręcznie. Pół biedy kiedy plik potrzebuję dalej tylko do wizualizacji itp. ale kiedy chodzi o pliki wykonawcze to nie ma zmiłuj się trzeba przysiąść i z "łapy" narysować - wtedy mamy na tym kontrolę...
-
Kol.Bandito masz całkowitą rację i zgadzam się z Tobą - bo sam często tak robię... wszystko zależy do czego takie pliki później wykorzystamy i jakiej dokładności na końcu po obróbce w wykonanym detalu oczekujemy...
a tak zapytam autora - te wręgi to do prawdziwej łodzi czy do modelu? a i było by fajnie jak pokazałbyś taki przykładowy rysunek z którym masz problem..
a tak zapytam autora - te wręgi to do prawdziwej łodzi czy do modelu? a i było by fajnie jak pokazałbyś taki przykładowy rysunek z którym masz problem..
-
Robię modele i chcę zmienić podejście do trasowania wręg ze starych szkiców. Dotychczas mozolnie przerysowywałem szkice z komputera, ale postanowiłem poczuć XXI wiek i skorzystać z plotera, kreśląc bezpośrednio na sklejce.
Przykład wręgi: http://imgur.com/a/1dLin
Tylko mam problem z wektoryzacją rysunku
Przykład wręgi: http://imgur.com/a/1dLin
Tylko mam problem z wektoryzacją rysunku

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
spróbowałem z załączonym rysunkiem:
- CorelTrace (tryb linie środkowe) - jak zobaczyłem wynik,
to wolę obrysowywać ręcznie, ustawianiem parametrów
można się bawić, bawić a i tak będzie sporo do postobróbki...
(usuwanie zbędnych wektorów, wygładzanie krzywych, prostowanie linii...)
- obrysowanie ręczne zajęło <5 minut
(z dopasowaniem obrazka jako podkładu)
- CorelTrace (tryb linie środkowe) - jak zobaczyłem wynik,
to wolę obrysowywać ręcznie, ustawianiem parametrów
można się bawić, bawić a i tak będzie sporo do postobróbki...
(usuwanie zbędnych wektorów, wygładzanie krzywych, prostowanie linii...)
- obrysowanie ręczne zajęło <5 minut
(z dopasowaniem obrazka jako podkładu)
-