Wałek z jednym rowkiem do napędu suwliwo-obrotowego
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Wałek z jednym rowkiem do napędu suwliwo-obrotowego
Nie wiem czy dobrze to nazywam. Poszukuję takiego rozwiązania jakie podpatrzyłem w maszynach do szycia. Działa to jak wałek wieloklinowy z tuleją, może się obracać, a jednocześnie przesuwać wzdłuż wału. Rozwiązanie, które widziałem to wałek przypominający prowadnicę liniową z jednym wpustem (w odróżnieniu od wieloklina, ale działa tak samo). Jest to bardzo precyzyjne, przenosi do 2000-3000 obr/min i przesuwy liniowe do 10m/min. Potrzebuje czegoś takiego i zastanawiam się czy to da się gdzieś kupić jak łożyska czy prowadnice, czy może są to jakieś dedykowane pomysły producentów maszyn szwalniczych.
Tagi:
-
Wielokliny z tulejkami na ebmia.pl widziałem, ale obawiam się, że nie spełnią wymagań. Pozycjonowanie z dokładnością do 0.05mm, a tam na tym wieloklinie może być 0.08 luzu. Możnaby kombinować z jego kasowaniem, ale te wielokliny nie są utwardzane i pewnie szybko taki mechanizm będzie się wycierał. To co widziałem wygląda na utwardzane - przypomina prowadnicę liniowa z wpustem na całej długości.
-
Żadne cudo, ale muszę dopasować się do istniejących rozwiązań. Jest to pewnego rodzaju manipulator w układzie kartezjańskim, który porusza się bardzo szybko. Więcej nie mogę napisać. Chodzi tu o odizolowanie poruszającej się głowicy od napędów (ze względu na ich wagę i to że głowica ma różne oprzyrządowanie, które też swoje waży). Koncepcji jest wiele, ale ze względu na brak miejsca, najbardziej pasuje mi jedno rozwiązanie, które podpatrzyłem w przemysłowych maszynach o szycia.
Wygląda to tak: https://youtu.be/-Vh0Ef_noX4?t=45
Ok. 45 sek widać ten wałek (środek górze kadru).
Wolałbym nie kombinować, tylko kupić taki wałek z tuleją jeśli to jest dostępne.
Wygląda to tak: https://youtu.be/-Vh0Ef_noX4?t=45
Ok. 45 sek widać ten wałek (środek górze kadru).
Wolałbym nie kombinować, tylko kupić taki wałek z tuleją jeśli to jest dostępne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Podobne wałki były używane w rzutnikach fotograficznych, metrowy wałek Ø ok. 16 z wyfrezowanym wzdłużnie kanalikiem o przekroju trapezu.
A może zlecić wycięcie takiego w wałku prowadnicy i dorobić rolkę (i) prowadzące ?
Przy takich prędkościach można pokusić się o użycie wałka drążonego (redukcja masy).
A może zlecić wycięcie takiego w wałku prowadnicy i dorobić rolkę (i) prowadzące ?
Przy takich prędkościach można pokusić się o użycie wałka drążonego (redukcja masy).
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
Tylko to dalej kombinacje. Nie bardzo mam czas na zlecanie, a sam tego nie zrobię. Widziałem to na własne oczy u kolegi w szwalni i tam się sprawdza. Te maszyny pracują na 2 zmiany latami i to wytrzymuje. Chętnie bym to zaadoptował u siebie, ale szukam gotowca. Na youtube widziałem to u różnych producentów, więc chyba to nie są jakieś indywidualne patenty.