Witam,
Co lepiej kupić na oś "Y L1500" wałek z podporą Ø 25 mm czy prowadnicę liniową HGR15.
Chodzi mi o różnice w parametrach bo cena to wiadomo, pytanie czy warto dołożyć różnicę.
Pozdrawiam
Wałek podparty vs prowadnica liniowa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kulki po walku maja bardzo mala powierzchnie styku mozna to porownac graficznie do ( )o gdzie nawias to walek,a 'o' to kulki z lozyska liniowego.
W przypadku prowadnicy jest ona tak wyprofilowana, ze kulki przylegaja do niej o wiele wieksza powiechnia )_(o. . Gdzie )_( to prowadnica.
Ergo kulki w prowadnicach przy podobnym obciazeniu dostaja mniej po du..ie w porownaniu do tych pracujacych z walkami.
W przypadku prowadnicy jest ona tak wyprofilowana, ze kulki przylegaja do niej o wiele wieksza powiechnia )_(o. . Gdzie )_( to prowadnica.
Ergo kulki w prowadnicach przy podobnym obciazeniu dostaja mniej po du..ie w porownaniu do tych pracujacych z walkami.
-
- Posty w temacie: 2
Re: Wałek podparty vs prowadnica liniowa
Czym sie rozni golab od zwlaszcza?tszatan pisze:Witam,
Co lepiej kupić na oś "Y L1500" wałek z podporą Ø 25...

Z Twojego pytania nie wynika kompletnie NIC -
ani jaka to maszyna, ani do czego ma sluzyc, ani jaki naped etc...
W wielu wypadkach podparty walek 25mm to total overkill.
W wielu innych znacznie za malo...
q
-
warto ale wtedy gdy będziesz miał możliwość wykorzystania większej sztywności takiego prowadzenia.tszatan pisze:czy warto dołożyć różnicę.
Łożyskowanie na wałku powoduje że w większości przypadków błędy montażu można łatwo usunąć a nośność jest wystarczająca.
Dla prowadnicy prostokątnej brak dokładnej obróbki zamocowania szyny i wózka spowoduje niską trwałość zespołu albo będziesz musiał to tak poluzować, (jakieś blaszki, papierki, podkładki) że nie wykorzystasz własności za które zapłaciłeś.
[ Dodano: 2012-04-21, 16:43 ]
kulce trudno prrzylegać powierzchnią do prostoliniowego profiluZienek pisze:kulki przylegaja do niej o wiele wieksza powiechnia

Ale zgrubsza o to chodzi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dziękuję za odpowiedzi.
Moja maszyna ma być do drewna i ewentualnie jakiegoś grawerowania w metalach miękkich. Konstrukcja bramowa ma być metalowo drewniana - w późniejszym terminie zamiana na metal. Dlatego chcę kupić podzespoły, które będę mógł potem wykorzystać.
Pole robocze coś koło 1200x900x150.
Generalnie po poście "qqaz" bardziej skłaniam się do wałków, a to dlatego, że raczej trudno będzie mi ustrzec się błędów montażowych i dokładność raczej nie będzie w setkach.
Pozdrawiam
Moja maszyna ma być do drewna i ewentualnie jakiegoś grawerowania w metalach miękkich. Konstrukcja bramowa ma być metalowo drewniana - w późniejszym terminie zamiana na metal. Dlatego chcę kupić podzespoły, które będę mógł potem wykorzystać.
Pole robocze coś koło 1200x900x150.
Generalnie po poście "qqaz" bardziej skłaniam się do wałków, a to dlatego, że raczej trudno będzie mi ustrzec się błędów montażowych i dokładność raczej nie będzie w setkach.
Pozdrawiam
-
Jesli o to chodzi to prowadnice tez mozna kupic w wersji "do krzywych maszyn"tszatan pisze:...
Pozdrawiam

Lepiej nie zakladaj odrazu bledow, tylko pomysl jak zbudwac maszyne
zeby ich uniknac...
q
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jeżeli chcę wykonać frezarkę do obrabiania aluminium o konstrukcji z żeliwa ze stołem krzyżowym i wrzecionem Kress 1050.
Jakiej różnicy tolerancji wykonania w aluminium mogę spodziewać się przy zastosowaniu wałków podpartych , a jakiej dla prowadnic liniowych?
np. wałek fi25 - versus - odpowiednia gabarytowo prowadnica liniowa.
Może ktoś wymieniał wałki na prowadnice we własnej konstrukcji ?
Jakiej różnicy tolerancji wykonania w aluminium mogę spodziewać się przy zastosowaniu wałków podpartych , a jakiej dla prowadnic liniowych?
np. wałek fi25 - versus - odpowiednia gabarytowo prowadnica liniowa.
Może ktoś wymieniał wałki na prowadnice we własnej konstrukcji ?
Równowaga to podstawa