Wał - rysunek techniczny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Wał - rysunek techniczny
Proszę o wskazanie ewentualnych błędów w rysunku. To co na czerwono jest tylko dla mnie (dla orientacji).

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Zamknąłeś łańcuch wymiarowy(jak dla mnie to nie taki straszny błąd do puki nie zaczernia rys. ale według zasad się nie zamyka). Wielkość liter w pasowaniach H h . Brak chropowatości na powierzchniach rowków i czy nie powinny być np.w P9?(przynajmniej u nas w zakładzie zawsze są gdyż wpusty są standardowe i mają swoją tolerancje )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Jeśli to projekt na uczelnie to trochę błędów jest:
-jako oś linia punktowa a nie kreskowa
-kłady źle zrobione (w oznaczonym przez Ciebie kierunku widoku rowki wpustowe na kładach będą po drugiej stronie)
-bez przemyślenia wymiarujesz co nie ułatwiłoby pracy tokarzowi (wymiar 20 po prawej stronie powinien być liczony od początku wałka a nie od końca fazy, po prawej wywal wymiar 9,25 a ten czop zwymiaruj od początku wałka by była jego cała długość)
-zamknąłeś łańcuch wymiarowy
-brak chropowatości na środku (daj zbiorowy symbol albo w tym miejscu zwykły)
co do nakiełków to nie wiem czy trzeba je oznaczać
poza tym czarno widzę wydrukowanie tego by było cokolwiek widać, zrób jakieś wyrwanie to powiększy Ci się rysunek
-jako oś linia punktowa a nie kreskowa
-kłady źle zrobione (w oznaczonym przez Ciebie kierunku widoku rowki wpustowe na kładach będą po drugiej stronie)
-bez przemyślenia wymiarujesz co nie ułatwiłoby pracy tokarzowi (wymiar 20 po prawej stronie powinien być liczony od początku wałka a nie od końca fazy, po prawej wywal wymiar 9,25 a ten czop zwymiaruj od początku wałka by była jego cała długość)
-zamknąłeś łańcuch wymiarowy
-brak chropowatości na środku (daj zbiorowy symbol albo w tym miejscu zwykły)
co do nakiełków to nie wiem czy trzeba je oznaczać

poza tym czarno widzę wydrukowanie tego by było cokolwiek widać, zrób jakieś wyrwanie to powiększy Ci się rysunek
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Dodam jeszcze
-brak prawidłowego oznaczenia nakiełek
-na czopach pod łożyska przydały by się podcięcia
-oś symetrii to powinna być linia cienka z długą kreską i kropką
-brak tabelki z podanymi odchyłkami
A najbardziej rażą w oczy te przekroje odwrotnie narysowane niż tak jak wskazują na to strzałki. Wymiarowanie też leży. Przy wymiarowaniu warto myśleć z perspektywy tokarza, które wymiary będą najbardziej przydatne.
Internet jest pełen przykładów- szukaj pod hasłem "rysunek techniczny wału".
Przydatne również będą książki do PKMów.
-brak prawidłowego oznaczenia nakiełek
-na czopach pod łożyska przydały by się podcięcia
-oś symetrii to powinna być linia cienka z długą kreską i kropką
-brak tabelki z podanymi odchyłkami
A najbardziej rażą w oczy te przekroje odwrotnie narysowane niż tak jak wskazują na to strzałki. Wymiarowanie też leży. Przy wymiarowaniu warto myśleć z perspektywy tokarza, które wymiary będą najbardziej przydatne.
Internet jest pełen przykładów- szukaj pod hasłem "rysunek techniczny wału".
Przydatne również będą książki do PKMów.
-
Jeśli chodzi o zamknięcie łańcucha wymiarowego, to według mnie i tego co widziałem w książkach nie jest on zamknięty. Nie ma wymiaru, który byłby zbędny.
Oś symetrii jest kreską cienką z kropkami pomiędzy kreskami - przynajmniej tak mnie uczono.
Jeśli chodzi o podcięcia w miejscach łożysk - są to niewidoczne na rysunku detale i zobaczyć można je jedynie na wyrwaniu. Czy można je przedstawić bez rysowania wyrwania?

Oś symetrii jest kreską cienką z kropkami pomiędzy kreskami - przynajmniej tak mnie uczono.
Jeśli chodzi o podcięcia w miejscach łożysk - są to niewidoczne na rysunku detale i zobaczyć można je jedynie na wyrwaniu. Czy można je przedstawić bez rysowania wyrwania?

-
W takim razie proszę o wyjaśnienie na czym polega błąd (najlepiej na moim rysunku), ponieważ wzorowałem się na książce i wymiarowanie jest bardzo podobne do tych, przedstawionych w książce. Przykłady wyjaśnienia tego zagadnienia w Internecie są dla mnie niestety niejasne._barti_ pisze:Zamknięcie łańcucha wymiarowego nie polega na podaniu wymiaru który jest zbędny.