Waga szalkowa
Zasada działanie wagi szalkowej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Re: Waga szalkowa
Emsc, jakbyś nie załapal to było to napisane jako żart. Jakoś nie chce mi się wnikać w siły tarcia które wprowadzaja błąd pomiaru wagi która porównuje coś mniej wiecej. 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Akurat wagi szalkowe są często niezmiernie dokładne i pozwalają na bezpośrednie porównanie mas wzorcowych 
Waga elektroniczna wymaga skalibrowania i linearyzacji, bez tego jest nic warta. A dobrze wykonana szalkowa jest precyzyjna ze swojej natury.

Waga elektroniczna wymaga skalibrowania i linearyzacji, bez tego jest nic warta. A dobrze wykonana szalkowa jest precyzyjna ze swojej natury.
-
emsc pisze:Akurat wagi szalkowe są często niezmiernie dokładne i pozwalają na bezpośrednie porównanie mas wzorcowych
No wlaśnie mas wzorcowych, więc dla jubilera może być, a dla mnie niekoniecznie bo tak małe masy mnie nie interesują.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Wzorcowanie przyrządów to nie jest akurat jubilerska praca, jak sądzę. Im wystarcza chińskie wagi elektroniczne z Allegro.
-
- Posty w temacie: 11
Jak wcześniej pisałem, jest taka "śrubka" na samej górze wagi szalkowej laboratoryjnej, którą reguluje się czułość.
Jak dla kogoś jest jeszcze zbyt dokładnie, to można przyczepić mały ciężarek do wskazówki.
-
Tuxcnc, mnie ogólnie ten typ wagi nie interesuje bo nie mam też odważników aby tym mierzyć. Wiec zamiast gromadzić wagę i odważniki to wolę kupić elektroniczną łazienkową i ona mi wystarcza do moich pomiarów.
A wybiegając w przyszłość jak upadnie ta cywilizacja i trzeba będzie przejść do prostych urządzeń to ostatkiem sił zrobię kilka odważników używajac piłki ręcznej i pilników i będę ważył metodą porównawczą.
A wybiegając w przyszłość jak upadnie ta cywilizacja i trzeba będzie przejść do prostych urządzeń to ostatkiem sił zrobię kilka odważników używajac piłki ręcznej i pilników i będę ważył metodą porównawczą.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Teraz wagi jubilerskie same się kalibrują za pomocą wewnętrznego wzorca masy:
Źródło: mt.com.
Prosta waga szalkowa jak i laboratoryjna mają jedną belkę i trzy punkty (węzły, "łożyska") z pryzmami:

Zdjęcie: zabytki-techniki.org.pl.
Prosta waga szalkowa jest więc 3 węzłowa, waga Robervala ma węzłów 6, a ta konstrukcja ma ich jeszcze więcej:
O którą wagę w końcu chodzi?
"3 wezłowe" tak, ale te konstrukcyjnie bardziej skomplikowane mają więcej ograniczeń fizycznych (wymagania) zmniejszających ich precyzję.
Źródło: mt.com.
Prosta waga szalkowa jak i laboratoryjna mają jedną belkę i trzy punkty (węzły, "łożyska") z pryzmami:

Zdjęcie: zabytki-techniki.org.pl.
Prosta waga szalkowa jest więc 3 węzłowa, waga Robervala ma węzłów 6, a ta konstrukcja ma ich jeszcze więcej:

O którą wagę w końcu chodzi?
emsc pisze: A dobrze wykonana szalkowa jest precyzyjna ze swojej natury.
"3 wezłowe" tak, ale te konstrukcyjnie bardziej skomplikowane mają więcej ograniczeń fizycznych (wymagania) zmniejszających ich precyzję.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Posty w temacie: 11
Aktualna moneta 1 PLN waży dokładnie 5 gramów, co warto pamiętać.