w jakim programi wykonac napis z mostkami trzymającymi liter
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
w jakim programi wykonac napis z mostkami trzymającymi liter
witam
obecnie uczę się uruchamiając moją plazmę cnc i chciałem wyciąć napis KAROL 1983. w taki sposób aby napis trzymał się w ramce metalowej połączony z nią mostkami. coś jak litera A w załączonym g-codzie
Problemem jest to że są to moje początki z programami typu CAD i idzie mi jakoś powoli. szukałem gotowych literek ale poza tą z załącznika nie znalazłem(mostki sam dorysowałem trochę nierówne ale na próby wystarczy) czy można gdzieś ściągnąć gotowe literki?? próbowałem w nowym EDUCad takie sobie wygenerować ale po zapisie do dxf. robiło mi je bardzo małe i nie potrafiłem ich już dalej wykorzystać, a jak chciałem cały napis napisać to potem mogłem jedynie odtworzyć w Autocadzie max. 7- 8 liter i pojedyncze litery miały rozmiar kilku milimetrów. ( narazie korzystam tylko z wersji demonstracyjnych i może to one mają jakieś ograniczenia). czy jest jakiś program w którym można by w miarę szybko zrobić taki napis bo z tą literką zeszło mi chyba ze 4 godziny ;-\ a z całym napisem to pewnie ze dwa dni bym przesiedział )?? ewentualnie czy ktoś by mi mógł taki napis w dxf podesłać i opisać jak go wygenerować albo jakiegoś linka podesłac gdzie bym juz doczytał co i jak?? był bym bardzo wdzięczny. g-cod potrafię już sam wygenerować.
dziękuje i pozdrawiam
obecnie uczę się uruchamiając moją plazmę cnc i chciałem wyciąć napis KAROL 1983. w taki sposób aby napis trzymał się w ramce metalowej połączony z nią mostkami. coś jak litera A w załączonym g-codzie
Problemem jest to że są to moje początki z programami typu CAD i idzie mi jakoś powoli. szukałem gotowych literek ale poza tą z załącznika nie znalazłem(mostki sam dorysowałem trochę nierówne ale na próby wystarczy) czy można gdzieś ściągnąć gotowe literki?? próbowałem w nowym EDUCad takie sobie wygenerować ale po zapisie do dxf. robiło mi je bardzo małe i nie potrafiłem ich już dalej wykorzystać, a jak chciałem cały napis napisać to potem mogłem jedynie odtworzyć w Autocadzie max. 7- 8 liter i pojedyncze litery miały rozmiar kilku milimetrów. ( narazie korzystam tylko z wersji demonstracyjnych i może to one mają jakieś ograniczenia). czy jest jakiś program w którym można by w miarę szybko zrobić taki napis bo z tą literką zeszło mi chyba ze 4 godziny ;-\ a z całym napisem to pewnie ze dwa dni bym przesiedział )?? ewentualnie czy ktoś by mi mógł taki napis w dxf podesłać i opisać jak go wygenerować albo jakiegoś linka podesłac gdzie bym juz doczytał co i jak?? był bym bardzo wdzięczny. g-cod potrafię już sam wygenerować.
dziękuje i pozdrawiam
- Załączniki
-
- FINAŁ.txt
- gcod z literką w ramce
- (2.33 KiB) Pobrany 811 razy
hmm
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
logotag ... free
http://www.taglio.it/en/prodotti/logotag_free.htm
tu zrobisz sobie napis a potem mostki dorzucasz sam w dowolne miejsca.
następnie zapis w DWG lub DXF .... i generacja w CAM .
A potem tylko palenie
Oczywiście korzystasz ze swojego już CAM-a, bo ten logotag nie posiada tego modułu.
On korzysta z czcionki windows lub dowolnie innej, nie trzymanej w systemie.
Ma naprawdę spore możliwości.
http://www.taglio.it/en/prodotti/logotag_free.htm
tu zrobisz sobie napis a potem mostki dorzucasz sam w dowolne miejsca.
następnie zapis w DWG lub DXF .... i generacja w CAM .
A potem tylko palenie
Oczywiście korzystasz ze swojego już CAM-a, bo ten logotag nie posiada tego modułu.
On korzysta z czcionki windows lub dowolnie innej, nie trzymanej w systemie.
Ma naprawdę spore możliwości.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź i pomoc jak pomyśle że wczoraj cały wieczór kombinowałem :-\ i nic z tego nie w wyszło a koledzy mi w parę minut pomogli to uświadamia mi ile muszę jeszcze się nauczyć( no ale nie od razu plazmę zbudowano ;D). podoba mi się ta czcionka z rysunku karol2.dxf ale i a z pierwszego też zajefajna. czy mógłby kolega zdradzić w jak taką czcionkę wygenerować
Jak coś wytnę to zrobię fotki i pokaże.
p.s. gdzie w machu 3 ustawia się czas rozruchu wrzeciona czyli u mnie czas na przebicie na początku palenia
Jak coś wytnę to zrobię fotki i pokaże.
p.s. gdzie w machu 3 ustawia się czas rozruchu wrzeciona czyli u mnie czas na przebicie na początku palenia
hmm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Pierwsza czcionka to Aristocrat a druga Gunplay (obie możesz ściągnąć z neta)rokare pisze:podoba mi się ta czcionka z rysunku karol2.dxf ale i a z pierwszego też zajefajna.
rokare pisze:czy mógłby kolega zdradzić w jak taką czcionkę wygenerować
Ten program jest załączony w oprogramowaniu do maszyny firmy Zakmet. Także nie ma co nawet zdradzać, bo (ja) nie znam innego programu, może ten co kolega cnccad, zaproponował?RomanB pisze:wygenerowane w AVE Litery
ja się ucze cały czas poprzez to forum, bo na szkoleniach to gadają oklepane regółki i nic z tego nie wychodzi.rokare pisze:to uświadamia mi ile muszę jeszcze się nauczyć
Tu neich się wypowie ktoś kto na tym pracuje, bo ja nie mam o tym bladego pojęcia. W wypalarce zakmet jest coś takiego w ustawieniach cięcia jak "czas opóxnienia przecinania)rokare pisze: gdzie w machu 3 ustawia się czas rozruchu wrzeciona czyli u mnie czas na przebicie na początku palenia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
program logotag to uproszczona wersja acad przeznaczona do szybkiego rysowania w 2D
jest tam opcja jak "tekst" lub "specjały" i program sam się przenosi do fontów systemowych gdzie je importujesz i są rozbijane na linie, łuki itd.
W wersji płatnej dodatkowo jest moduł CAM gdzie się generuje kod do maszyny i można też samemu go stworzyć.
Plus jest taki że jednym programem możesz wygenerować nieskończenie dużą ilość postprocesorów.
pewnie są inne , ciekawsze ale od pewnego czasu bazuję na nim i jestem zadowolony.
jest tam opcja jak "tekst" lub "specjały" i program sam się przenosi do fontów systemowych gdzie je importujesz i są rozbijane na linie, łuki itd.
W wersji płatnej dodatkowo jest moduł CAM gdzie się generuje kod do maszyny i można też samemu go stworzyć.
Plus jest taki że jednym programem możesz wygenerować nieskończenie dużą ilość postprocesorów.
pewnie są inne , ciekawsze ale od pewnego czasu bazuję na nim i jestem zadowolony.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
dzięki wszystkim za pomoc. widzę że zabawa się właśnie zaczyna
muszę tylko blach na złomowisku poszukać bo nowe to za drogo by zabawa kosztowała. załączam fotki z pierwszych cięć. zmniejszyłem napis tak że litery maja po ok. 35mm wys. a mostki miały mieć po ok. 1,5mm i mi je wszystkie po upalało
chyba coś nie tak z kompensacja na szerokość cięcia ustawiłem. prędkość cięcia ustawiona w machu 1500mm na minutę. prąd chyba coś ok 40A (ale niewiem czy regulacja nie przekłamuje bo to używane źródło prądu jest) blacha na oko 2mm. (parametry dobierałem na losowo , tego też muszę się nauczyć) pozostało sporo żużla pod spodem ale tak jak na pierwsze cięcie wyszło chyba przyzwoicie.
jakie prąd i szybkość ustawić dla blachy 2mm. bo jutro znowu bym popróbował
ciąć
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

jakie prąd i szybkość ustawić dla blachy 2mm. bo jutro znowu bym popróbował

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
- Załączniki
-
- foty cięcia.rar
- skompresowane fotki
- (2.58 MiB) Pobrany 958 razy
hmm