W jaki sposób wykonujecie PCB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Metoda fotochemiczna daje świetne efekty, ale jest po prostu droga.
Przy produkcji masowej nie dość że chemikalia kupuje się hurtem, to jeszcze regeneruje się kąpiele.
W domu żeby uzyskać zadowalającą powtarzalność trzeba używać świeżej chemii i to kupowanej w detalu.
Dlatego frezowanie PCB jest ekonomicznie uzasadnione.
Oczywiście jak się frezów nie łamie.
Problemem jest miedź, która się paskudnie obrabia i nie toleruje ani luzów, ani tępych narzędzi.
Płytki przed frezowaniem zawsze prostowałem.
Kleiłem na cieniutką taśmę dwustronną na podkładce ze spienionego PVC splanowanej przedtem.
Freza nie udało mi się złamać.
.
Przy produkcji masowej nie dość że chemikalia kupuje się hurtem, to jeszcze regeneruje się kąpiele.
W domu żeby uzyskać zadowalającą powtarzalność trzeba używać świeżej chemii i to kupowanej w detalu.
Dlatego frezowanie PCB jest ekonomicznie uzasadnione.
Oczywiście jak się frezów nie łamie.
Problemem jest miedź, która się paskudnie obrabia i nie toleruje ani luzów, ani tępych narzędzi.
Płytki przed frezowaniem zawsze prostowałem.
Kleiłem na cieniutką taśmę dwustronną na podkładce ze spienionego PVC splanowanej przedtem.
Freza nie udało mi się złamać.
.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Uwaga będę szokował i obalał mity 
Chemikalia nie są drogie. Jedyne chemikalia jakich używam to wytrawiacz B327 i wywoływacz SENO4007.
B327 to koszt 6,49 PLN netto za 100g co starcza na 0,5L wody a potrzebujemy do 2L dla dużych płytek. 2L starczą na bardzo wiele płytek.
SENO4007 - 3,99 PLN netto wystarczy na wywołanie kilku(nastu) sporych płytek.
Koniec z chemikaliami a koszty jak na razie to m.w. tyle samo co jeden frez.
Korzystam z płytek z naniesioną emulsją, koszt to 9,99 PLN netto za laminat o wymiarach 160x100mm.
Ceny podałem z TME a co za tym idzie nie są niskie
Co do naświetlania to wystarczą zwykłe halogeny
ja używam dwóch na raz bo najczęściej robię płytki dwustronne. Dwa haluny po 500W w zwyczajnych obudowach z wyjętą szybką ochronna. Naświetlanie w 7-8 minut. Maska na folii ze zwykłej atramentówki. Wywołanie ok minuty i trawienie ok 10-12 minut.
Chyba obaliłem mit o wysokich kosztach i strasznych chemikaliach
Żeby nie było tak miło to zanim doszedłem do zajeefektu ze trzy płytki zmarnowałem ale teraz mam super powtarzalne efekty. Ścieżki o szerokości i odstępie 0,15mm to żaden nadzwyczajny wyczyn. Jak się staram to i 0,1 wychodzą. No ale to już raczej jako ciekawostka.

Chemikalia nie są drogie. Jedyne chemikalia jakich używam to wytrawiacz B327 i wywoływacz SENO4007.
B327 to koszt 6,49 PLN netto za 100g co starcza na 0,5L wody a potrzebujemy do 2L dla dużych płytek. 2L starczą na bardzo wiele płytek.
SENO4007 - 3,99 PLN netto wystarczy na wywołanie kilku(nastu) sporych płytek.
Koniec z chemikaliami a koszty jak na razie to m.w. tyle samo co jeden frez.
Korzystam z płytek z naniesioną emulsją, koszt to 9,99 PLN netto za laminat o wymiarach 160x100mm.
Ceny podałem z TME a co za tym idzie nie są niskie

Co do naświetlania to wystarczą zwykłe halogeny

Chyba obaliłem mit o wysokich kosztach i strasznych chemikaliach

Żeby nie było tak miło to zanim doszedłem do zajeefektu ze trzy płytki zmarnowałem ale teraz mam super powtarzalne efekty. Ścieżki o szerokości i odstępie 0,15mm to żaden nadzwyczajny wyczyn. Jak się staram to i 0,1 wychodzą. No ale to już raczej jako ciekawostka.
czilałt...
-
Na Allegro ceny laminatu zaczynają się od 1zł za decymetr kwadratowy.upanie pisze:Korzystam z płytek z naniesioną emulsją, koszt to 9,99 PLN netto za laminat o wymiarach 160x100mm.
Brutto.
Jeśli się nie pomyliłem w obliczeniach, to przy metrze kwadratowym różnica wyniesie około siedemset złotych ...
.
-
No i co z tego?
Jeśli się nie mylę to nikt o zdrowych zmysłach nie robi metra kwadratowego płytek w domu
W domu się robi prototypy potrzebne od zaraz a gotowe płytki daje się do zrobienia płytkarni.
Prototyp wykonany metodą fotochemiczną w domu będzie tańszy od prototypu z płytkarni.
A tak swoją szosą to chciałbym zobaczyć frezowanie metra kwadratowego płytki PCB... chociaż nie, nie mam wolnego miesiąca
Jeśli się nie mylę to nikt o zdrowych zmysłach nie robi metra kwadratowego płytek w domu

W domu się robi prototypy potrzebne od zaraz a gotowe płytki daje się do zrobienia płytkarni.
Prototyp wykonany metodą fotochemiczną w domu będzie tańszy od prototypu z płytkarni.
A tak swoją szosą to chciałbym zobaczyć frezowanie metra kwadratowego płytki PCB... chociaż nie, nie mam wolnego miesiąca

czilałt...
-
- Posty w temacie: 6
Tak z ciekawości zapytam: czy tenże laminat za 1zł/decymetr2 ma fabrycznie naniesioną warstwę emulsji światłoczułej ?tuxcnc pisze:Na Allegro ceny laminatu zaczynają się od 1zł za decymetr kwadratowy.upanie pisze:Korzystam z płytek z naniesioną emulsją, koszt to 9,99 PLN netto za laminat o wymiarach 160x100mm.
Brutto.
Jeśli się nie pomyliłem w obliczeniach, to przy metrze kwadratowym różnica wyniesie około siedemset złotych ...
.
Oj widzę że zadzior z CiebieChyba obaliłem mit o wysokich kosztach i strasznych chemikaliach

-
Laminat z allegro za 1PLN nie ma naniesionej powłoki światłoczułej i jest jednostronny co daje kiepskie porównanie.
Tak prawdę mówiąc to żeby rozsądnie porównać ceny to trzeba dobrać laminaty o takich samych parametrach. Ten o którym pisałem to FR4 1,5mm 2x35um, cena za decymetr wychodzi 6,24 PLM. Zerknąłem na allegro ale jest tego tyle, że szukać mi się nie chce.
Tak prawdę mówiąc to żeby rozsądnie porównać ceny to trzeba dobrać laminaty o takich samych parametrach. Ten o którym pisałem to FR4 1,5mm 2x35um, cena za decymetr wychodzi 6,24 PLM. Zerknąłem na allegro ale jest tego tyle, że szukać mi się nie chce.
czilałt...
-
Te 700zł różnicy faktycznie może budzić przerażenie. Do czasu aż człowiek siądzie sobie spokojnie i policzy ile z tego m2 można zrobić płytek i ile w międzyczasie frezów nałamać.. Chyba nie ma taniutkiej i 100% metody.
Swoją drogą temat łamanych frezów poruszał już chyba Piotrjub i o ile dobrze pamiętam, to wg niego liczba połamanych frezów jest odwrotnie proporcjonalna do sztywności maszynki
Swoją drogą temat łamanych frezów poruszał już chyba Piotrjub i o ile dobrze pamiętam, to wg niego liczba połamanych frezów jest odwrotnie proporcjonalna do sztywności maszynki

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Ciebie VAT nie obowiązuje ?upanie pisze:Tak prawdę mówiąc to żeby rozsądnie porównać ceny to trzeba dobrać laminaty o takich samych parametrach. Ten o którym pisałem to FR4 1,5mm 2x35um, cena za decymetr wychodzi 6,24 PLM.
Czasem ten laminat światłoczuły jest najlepszym rozwiązaniem pomimo ceny.
Gorzej jak się robi ścieżki po kilka milimetrów szerokie, bo wtedy to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Jak potrzebuję dać mikrokontroler w obudowie DIP20, kilka przekaźników i parę triaków, to nikt mnie do chemii nie przekona.
Jednak dać za samą płytkę 3zł czy 30zł to bardzo duża różnica.
.
-
Ponieważ i tak chwilowo siedzę i obijam się, obliczyłem bardzo mocno szacunkowo: z 1m2 można zrobić ok. 200 płytek 100x50mm. Jeśli na jedną płytkę idą np. 2 frezy po 6zł to wyfrezowanie 200 płytek wyniesie o ile nie pomyliłem się w obliczeniach... 2400zł
Tak Panowie, tak kosztują nasze męskie zabawy