Problem z zdefinowaniem narzędzia. Co to jest?

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
yorri
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Problem z zdefinowaniem narzędzia. Co to jest?

Post napisał: yorri » 05 gru 2012, 12:25

Witam

Od dłuższego czasu przeglądam to forum, gdyż interesuje się obróbką metalu i drewna. Do tej pory udawało mi się uzyskiwać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania czytając różne wątki tematyczne. Przyszedł jednak czas na zadanie pytania, gdyż ani wujek google, ani te forum i kilka zapytanych osób nie potrafiło mi odpowiedzieć na moje pytanie.
W piwnicy dziadka znalazłem stalowy stożek o długości ok. 500 mm (ok. 100 mm przypada na radełkowany uchwyt) i nie wiem do czego on może służyć i jak takie narżedzie się nazywa. Pytałem się ojca i on twierdzi, że to jest przyrząd do wyważania ściernic, ale nic mi więcej nie potrafi powiedzieć. W internecie nie moge nic znaleźć na temat tego urządzenia. Proszę więc mądrzejszych od siebie i zwiększym doświadczeniem o pomoc. Poniżej umieszczam zdjęcie tego przedmiotu.

Obrazek

Z góry bardzo serdecznie dziękuje za pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 05 gru 2012, 14:47

A jakie to ma wymiary bo może to być wzorzec stożka Morse'a, odbiega jednak wyglądem od tego typu wzorców. Także może to być np. przyrząd do rozpęczania końcówek węży z tworzywa podczas wkładania do nich złączek.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 05 gru 2012, 14:56

Przyrząd do wyważania ściernic wygląda tak (ma części walcowe do położenia na pryzmach)
Obrazek
Obrazek

a ten na zdjęciu wyglada na wzorzec (sprawdzian) stożka, czy Morse'a- trzeba by sprawdzić np przelotową tulejką
Ale być może do liniału tokarskiego lub ustawiania przesunięcia konika ?
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
yorri

Post napisał: yorri » 05 gru 2012, 18:44

Zmierzyłem średnicę tego przyrządu. Średnica na początku przyrządu to 22 mm a w najszerszym miejscu (tuże przed odcinkiem radełkowanym) to 41 mm. Długość całkowita to 516 mm, a części gładkiej, stożkowej 416 mm. Odcinek radełkowany jest akurat na szerokość dłoni, więc myślę, że ten przyrząd trzyma się w ręku, a nie mocuje w jakimś urządzeniu. W piwnicy widziałem taki sam przyrząd, o podobnej długości, ale o mniejszej średnicy.

Wpisałem w google wzorzec do stożków morse'a, ale one wyglądają trochę innaczej.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 05 gru 2012, 20:21

Typowe wzorce Morse'a są krótsze.
Ale możliwe, że te Twoje zostały wykonane jednostkowo do jakiegoś konkretnego unikalnego zastosowania, którego niestety nie jest nikt w stanie odgadnąć.
Nie twierdzę , że to akurat są Morse'a, być może mają inną podobną zbieżność, np 1;50 itd, którą można spróbować obliczyć na podstawie wzoru i pomiarów (muszą być dokładne)
1:X, gdzie X=l/(d-d1), gdzie l - długość, d - większa średnica, d1 - mniejsza średnica.

w linku poniżej masz podane też metody obliczenia kąta stożka, oraz tabelę z kątami stożków Morse'a (bo są różne dla poszczególnych numerów Mk) do porównania
http://metrologia.pwr.wroc.pl/pliki/metr_4_instr.pdf
http://technika.jakzałatwić.com.pl/cwiczenia/9/stozki.html
pozdrawiam,
Roman

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pabloid » 12 gru 2012, 20:37

dawniej złotnicy na takich klepali obrączki. Polecam obejrzeć końcówke filmu "Lista Shindlera" :mrgreen: albo np: http://zlotyinteres.blogspot.com/

Autor tematu
yorri

Post napisał: yorri » 14 gru 2012, 12:37

Dzięki Pabloid dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem i takie urządzenia nazywa się rygiel. Kształetem przypomina to co ja mam. Jest rygiel do obrączek i branzolet, jednak te które są w ofercie na rynku są krótsze o ok. 100 mm i mają inne średnice. Wydaje mi się, że to co ja mam, to chyba faktycznie rygiel i mógł służyć do formowania kółek o innych średnicach niż w obrączkach lub branzoletach. Jak na razie jest to dla mnie najbardziej trafna odpowiedź.

Wszystkim serdecznie dziękuje za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”