Planuję zakup lasera CO2 pod grawer gadżetów reklamowych, pracę z laminatem, pieczątki, cięcie plexi.
Na początku szukałem wśród chińszczyzny - Seron, TechSol, GAMA i tym podobne do 18 tys. brutto. Byłem na RemaDays, widziałem część z nich w działaniu, słuchałem wyuczonych regułek handlowców i coraz bardziej docierało do mnie, że nie tędy droga. Niedokładna praca (małe znaki na długopisie czy zapalniczce to porażka, uprzedzam z góry - na YAG/Fiber mnie nie stać), brak powtarzalności, wyjące chłodnice i kompresory - to się u mnie nie sprawdzi. Pozytywne wrażenie zrobiły maszyny Trotec czy Universal, ale w dalszym ciągu uważam, że to przerost formy nad treścią i upłynie wiele czasu zanim wyjdę "na zero".
Została bramka nr 3, czyli markowe, ale używane. Obdzwoniłem chyba wszystkich szanujących się dystrybutorów i zapytałem o ofertę . W efekcie zostały mi do wyboru trzy maszyny:
- GCC Mercury L-12 - 18,5 tys. zł
pole robocze: 635 x 458 mm
tuba: Synrad 12W, brak konkretnych informacji o przebiegu (tuba "nie wykazuje zużycia")
wiek: 7 lat (gwarancja na wszystkie podzespoły i tubę 3 mies.)
sterownik: Windows XP - GCC C180-40 - 24 tys. zł
pole robocze: 458 mm x 309 mm
tuba: Coherent 40W, po regeneracji w zeszłym roku
sterownik: Windows 7 - GravoGraph LS100 - 27 tys. zł
pole robocze: 458 mm x 309 mm
tuba: Coherent 35W, niski przebieg (kilkaset godzin)
wiek: 3 lata (brak gwarancji, tylko przegląd serwisowy przed transakcją)
sterownik: Windows XP (oprogramowanie do Win 7 dostępne u dystrybutora za 300 zł)
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, informacje, może namiary na inny używany sprzęt?
Z góry dziękuję i pozdrawiam