Używana frezarka/centrum obróbcze cnc.
Jaką wybrać? Haas, Cincinnati itp itd.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Używana frezarka/centrum obróbcze cnc.
Witam wszystkich.
Do tej pory pracowałem i nadal pracuję na waterjecie ale planuję zakupić używaną frezarkę cnc.
Używaną z racji ograniczonego budżetu i na chwilę obecną małej produkcji.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to 100kpln z niewielkim plusem.
Maszynę będę używał to jednostkowej produkcji elementów głównie ze stali, aluminium (takich jak wszelkiego rodzaju adaptery, uchwyty, kryzy, przejściówki itp) ale również chciałbym móc grawerować niewielkie tablice z metali kolorowych (akurat mam zapytanie o kilkanaście takich tablic o wymiarach około 300x200mm jako wizytówki firm urzędujących w jednym budynku).
Ale też nie chcę się zamykać z możliwościami tylko na małe produkty tak żeby maszyna była bardziej uniwersalna)
A teraz do rzeczy. Co wybrać? W ofercie dostępnej na rynku przewijają się marki takie jak Haas, Cincinnati czy czasem Hurco i Doosan.
Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z programowaniem w gcodach bo na WJ mam moduł cam. Ale chętnie się uczę i znam zasady obróbki skrawaniem.
Czy oferty tego typu są godnymi zainteresowania? Taka maszyna wpadła mi w oko:
https://www.olx.pl/oferta/frezarka-cnc- ... HMGAD.html
Czy jednak taka maszyna, która już swoje przepracowała będzie przysparzać problemy? Czym się kierować przy zakupie?
Czy programowanie takiej maszyny i wykonywanie brył 3d będzie bardzo skomplikowane i wymaga bardzo dużego doświadczenia?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i za udział w dyskusji.
Do tej pory pracowałem i nadal pracuję na waterjecie ale planuję zakupić używaną frezarkę cnc.
Używaną z racji ograniczonego budżetu i na chwilę obecną małej produkcji.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to 100kpln z niewielkim plusem.
Maszynę będę używał to jednostkowej produkcji elementów głównie ze stali, aluminium (takich jak wszelkiego rodzaju adaptery, uchwyty, kryzy, przejściówki itp) ale również chciałbym móc grawerować niewielkie tablice z metali kolorowych (akurat mam zapytanie o kilkanaście takich tablic o wymiarach około 300x200mm jako wizytówki firm urzędujących w jednym budynku).
Ale też nie chcę się zamykać z możliwościami tylko na małe produkty tak żeby maszyna była bardziej uniwersalna)
A teraz do rzeczy. Co wybrać? W ofercie dostępnej na rynku przewijają się marki takie jak Haas, Cincinnati czy czasem Hurco i Doosan.
Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z programowaniem w gcodach bo na WJ mam moduł cam. Ale chętnie się uczę i znam zasady obróbki skrawaniem.
Czy oferty tego typu są godnymi zainteresowania? Taka maszyna wpadła mi w oko:
Czy jednak taka maszyna, która już swoje przepracowała będzie przysparzać problemy? Czym się kierować przy zakupie?
Czy programowanie takiej maszyny i wykonywanie brył 3d będzie bardzo skomplikowane i wymaga bardzo dużego doświadczenia?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i za udział w dyskusji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Re: Używana frezarka/centrum obróbcze cnc.
Z tych co wymieniłeś zdecydowanie polecę HAASa... Nad pozostałymi, które podałeś ma same przewagi... Ale do rzeczy...
- Zależnie od rozmiaru masz maszyny do wyboru od VF0 do VF8 (z czego najwięcej na rynku jest w rozmiarach 0-4)...
- Jest mnóstwo maszyn na rynku, a nie kilka więc masz pole do wyboru...
- Jest mnóstwo ludzi, którzy rozbierają HAASy na części więc i dostęp do nich jest dobry...
- Jest kilka osób, które serwisują HAASy więc w razie nie poradzenia sobie samemu masz jakiś ratunek...
- Są gotowe postprocesory do HAASa w chyba każdym CAMie, a jeśli nie ma to na 99% pójdzie na standardowym postprocesorze standardowym FANUCa
- Programowanie z palca prostych kształtów jest banalne
- W 90% maszyny te mają skrzynię biegów więc praca głowicami im nie straszna ale bez przesady oczywiście
- Jest dużo maszyn na rynku, które są "4 axis ready", a jeśli nie to też nie jest trudne dołożyć
I wbrew pozorom i ogólnie przyjętej opinii HAASy wcale nie są takie miękkie jak się mówi
Swego czasu orałem dość grubo na VF4 i nie było większych problemów
Jeśli chcesz grawerować na HAASie to niezbyt dobry pomysł na maszynach większych niż VF2... Po pierwsze przeważnie mają max 7.5k rpm na wrzecionie plus szybkie ruchy i zwroty ciężkim stołem dają ostro w dupę śrubom
Dobrą praktyką jest zwolnienie posuwów oraz użycie multiplikatora obrotów do grawerowania...
- Zależnie od rozmiaru masz maszyny do wyboru od VF0 do VF8 (z czego najwięcej na rynku jest w rozmiarach 0-4)...
- Jest mnóstwo maszyn na rynku, a nie kilka więc masz pole do wyboru...
- Jest mnóstwo ludzi, którzy rozbierają HAASy na części więc i dostęp do nich jest dobry...
- Jest kilka osób, które serwisują HAASy więc w razie nie poradzenia sobie samemu masz jakiś ratunek...
- Są gotowe postprocesory do HAASa w chyba każdym CAMie, a jeśli nie ma to na 99% pójdzie na standardowym postprocesorze standardowym FANUCa

- Programowanie z palca prostych kształtów jest banalne

- W 90% maszyny te mają skrzynię biegów więc praca głowicami im nie straszna ale bez przesady oczywiście

- Jest dużo maszyn na rynku, które są "4 axis ready", a jeśli nie to też nie jest trudne dołożyć

I wbrew pozorom i ogólnie przyjętej opinii HAASy wcale nie są takie miękkie jak się mówi

-
Dzięki za rzeczową odpowiedź.
Zacznę od grawerowania - miło byłoby jakby się dało ale to nie priorytet.
Bardzo dużą zaletą będzie możliwość dołożenia 4-osi, choćby nawet w formie sterowanego, przykręcanego uchwytu tokarskiego - co by można było okrągłe przedmioty frezować.
Głównie zależy mi na tym aby maszyna była możliwie sztywna i pole robocze jak najdłuższe - tak żeby ruchy w osi X były koło 1000-1200mm. Oraz żeby można było gwintować otwory - ale to pewnie na większości maszyn jest możliwe?
Zapytałem o Cincinnati ponieważ z tych większych są dwie sztuki na olx (Arrow 1250), obydwie w podobnej cenie i obydwie z bardzo dużą ilością dodatkowego wyposażenia, a to wydaje mi się, że na starcie bardzo duży plus bo nie trzeba wszystkiego dokupywać.
Reasumując - mówisz, że jednak z oferty dostępnych na rynku używek najlepiej wypada Haas w relacji cena/stan techniczny/używalność/ koszty eksploatacji?
Z góry przepraszam, jeśli moje pytania są banalne lub może nawet przygłupawe
ale nie miałem nigdy do czynienia z takimi maszynami.
Zacznę od grawerowania - miło byłoby jakby się dało ale to nie priorytet.
Bardzo dużą zaletą będzie możliwość dołożenia 4-osi, choćby nawet w formie sterowanego, przykręcanego uchwytu tokarskiego - co by można było okrągłe przedmioty frezować.
Głównie zależy mi na tym aby maszyna była możliwie sztywna i pole robocze jak najdłuższe - tak żeby ruchy w osi X były koło 1000-1200mm. Oraz żeby można było gwintować otwory - ale to pewnie na większości maszyn jest możliwe?
Zapytałem o Cincinnati ponieważ z tych większych są dwie sztuki na olx (Arrow 1250), obydwie w podobnej cenie i obydwie z bardzo dużą ilością dodatkowego wyposażenia, a to wydaje mi się, że na starcie bardzo duży plus bo nie trzeba wszystkiego dokupywać.
Reasumując - mówisz, że jednak z oferty dostępnych na rynku używek najlepiej wypada Haas w relacji cena/stan techniczny/używalność/ koszty eksploatacji?
Z góry przepraszam, jeśli moje pytania są banalne lub może nawet przygłupawe

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A tą widziałeś?Brezniew pisze: ↑26 gru 2020, 12:36..... Taka maszyna wpadła mi w oko:
(....)
Czym się kierować przy zakupie?
.....
https://m.ol x.pl/oferta/frezarka-cnc-firmy-haas-model-vf-4-CID619-IDwg1R5.html?reason=
p.s.
Przy zakupie maszyny zacznij od testu ballbar
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Tak widziałem. Niestety ta już wykracza poza mój budżet.
Po drugie jeśli firma, która handluje zawodowo maszynami, wrzuca jedno zdjęcie na ogłoszenie to jakoś na starcie nie mam do nich zaufania. Wiadomo, że nie jest to samochód, ale jakoś tak z łaski wystawione i podejście pewnie Kup i Spadaj. Ale mogę się mylić.
Test ballbar jak najbardziej.
Bardziej myślałem o tej VF4 z paletyzacją z allegro za 98netto jeśli chodzi o Haasa. (nie mogę wrzucić linku ? )
Po drugie jeśli firma, która handluje zawodowo maszynami, wrzuca jedno zdjęcie na ogłoszenie to jakoś na starcie nie mam do nich zaufania. Wiadomo, że nie jest to samochód, ale jakoś tak z łaski wystawione i podejście pewnie Kup i Spadaj. Ale mogę się mylić.
Bardziej myślałem o tej VF4 z paletyzacją z allegro za 98netto jeśli chodzi o Haasa. (nie mogę wrzucić linku ? )
-
- Kontakt:
https://alle gro.pl/oferta/frezarka-cnc-haas-vf4-z-paletyzacja-98000-netto-10019661803
Należy usunąć spację w słowie "all egro" po wklejeniu w pasek
Należy usunąć spację w słowie "all egro" po wklejeniu w pasek

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ok ..... , faktycznie lepsza oferta.Brezniew pisze: ↑06 sty 2021, 10:20Tak widziałem. Niestety ta już wykracza poza mój budżet.
Podejrzewam , że paletyzacja może Tobie się nie przydać , ale nigdy nic nie wiadomo - jako bonus niech już sobie stoi.
p.s.
a propos wcześniejszych Twoich wypowiedzi.
Nie kupuj maszyny z narzędziami .
Skonfiguruj je sobie w/w własnych potrzeb , niekiedy i portfela.
..... dostaniesz w spadku (np.) głowice Sandvik i będziesz bulił za płytki jak przy innym modelu / marce może być taniej , lepiej obróbkę zrobić.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
W tym przypadku paletyzację traktuje jako właśnie dodatek, nie jako priorytet.
Czy zamiana stołów jest na tyle precyzyjna, że można sobie na jednym stole zamontować np. 4-oś i zamieniać stoły wtedy kiedy będzie potrzebna? Taki przykład mi przyszedł do głowy.
Z tymi narzędziami może i racja tak jak mówisz. Tyle, że na początku nie będzie czym robić ani jak się pouczyć.
-
- Kontakt:
Podpowiadałem ci to już wcześniejBrezniew pisze:Czy zamiana stołów jest na tyle precyzyjna, że można sobie na jednym stole zamontować np. 4-oś i zamieniać stoły wtedy kiedy będzie potrzebna? Taki przykład mi przyszedł do głowy.

Minus palety jest taki, że nie ma rowków teowych ale żaden problem zrobić nakładkę