uzupełnianie chłodziwa
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
uzupełnianie chłodziwa
Zalewając nowe chłodziwo do maszyny sporządzam 5% roztwór preparatu (oleju) w wodzie, przy czym wlewam olej do wody a nie odwrotnie wg zaleceń producenta. Co się dzieje przy uzupełnianiu chłodziwa? Czy w czasie pracy odparowuje tylko woda czy czynnik też? Nie wiem czy można uzupełniać chłodziwo tylko wodą (skoro trzeba wlewać olej do wody).
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
rc666, na pewno chodziło koledze o emulsję.
Z tego co się orientuje odparowuje tylko woda, lecz część emulsji ubywa z wiórami czy na detalu. Tak czy inaczej po pewnym czasie stężenie w maszynie wzrasta i to dość znacznie. Jak pracowałem na maszynie to dolewałem emulsji o niższym stężeniu niż zalecane, wszystko się mieszało i sumaryczne wychodziło OK. Podobno dolewanie samej wody jest niemile widziane, czemu, nie wiem.
Odchodząc od tematu, kiedyś rozmawiałem z przedstawicielem i opowiadał o firmie w której coś dziwnego działo się z chłodziwem, wzięli je do badania i okazało się że operator miał za daleko do toalety i "lał" do maszyny
Z tego co się orientuje odparowuje tylko woda, lecz część emulsji ubywa z wiórami czy na detalu. Tak czy inaczej po pewnym czasie stężenie w maszynie wzrasta i to dość znacznie. Jak pracowałem na maszynie to dolewałem emulsji o niższym stężeniu niż zalecane, wszystko się mieszało i sumaryczne wychodziło OK. Podobno dolewanie samej wody jest niemile widziane, czemu, nie wiem.
Odchodząc od tematu, kiedyś rozmawiałem z przedstawicielem i opowiadał o firmie w której coś dziwnego działo się z chłodziwem, wzięli je do badania i okazało się że operator miał za daleko do toalety i "lał" do maszyny

-
- Posty w temacie: 3
ja tez miałem problem z korozją na narzędziach .... zmieniłem emulsje na casrtol hysol .... I jest lepiej ale od wilgotność powietrza tez duzo zalezy . Ja staram sie utrzymać 7% stężenia . Przedstawiciele którzy handlują tymi specyfikami maja przyrządy do sprawdzania sterzenia pamietam nawet ze kiedys facet z orlena raz na dwa miesiące sam przyjeżdżal sprawdzać stezenie .
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE
-
- Posty w temacie: 1
W firmie chłodziwami zajmuje się Statoil. Oni uzupełniają chłodziwo, po pomiarze stężenia roztworem 0,5% . Pytałem czemu ? Ponoć uzupełnianie samą wodą może powodować rozdzielenie frakcji na olejową i wodną.
Istotne jest nie tylko stęzenie. W emulsji dobrze rozwijaja się bakterie i zmieniaja odczyn chłodziwa. Oprócz pomiaru steżenia interferometrem, robią też próbki na obecnść bakterii. Jak wyjdzie negatywnie, wymieniają całe chłodziwo.
Istotne jest nie tylko stęzenie. W emulsji dobrze rozwijaja się bakterie i zmieniaja odczyn chłodziwa. Oprócz pomiaru steżenia interferometrem, robią też próbki na obecnść bakterii. Jak wyjdzie negatywnie, wymieniają całe chłodziwo.
Dobrze pisze,to jest olej- specjalny ,bo zawierajacy emulgator,ale olej. Emulsja powstaje w wyniku wymieszania wody, z tymże olejem.rc666 pisze:Wlewasz olej do wody???
Czy moze cos innego? Np. emulsja
Jezeli uzywasz oleju jako chlodziwa to nie wlewasz wody.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Kontakt:
Witam serdecznie. Pozwolę się podpiąć do tematu sprawą dość pokrewną.
Im starsza maszyna tym bardziej cieknie , przeważnie olej maszynowy wycieka na podłogę i do wanny a potem do chłodziwa. Z pierwszym wyciekiem można sobie poradzić zwykłą szmatą ale co z olejem w chłodziwie. Czy spotkaliście się z prostym ( czyt. tanim) sposobem odfiltrowania chłodziwa od olejów itp czyli czyszczenie chłodziwa?
Im starsza maszyna tym bardziej cieknie , przeważnie olej maszynowy wycieka na podłogę i do wanny a potem do chłodziwa. Z pierwszym wyciekiem można sobie poradzić zwykłą szmatą ale co z olejem w chłodziwie. Czy spotkaliście się z prostym ( czyt. tanim) sposobem odfiltrowania chłodziwa od olejów itp czyli czyszczenie chłodziwa?
-
Pewnie chodzi Ci o separator oleju ....pracowałem na maszynie w której był podobny zamontowany ale można samemu taki zrobić u mnie się sprawdzał
http://panoramafirm.pl/podkarpackie,,rz ... ml#galeria
http://panoramafirm.pl/podkarpackie,,rz ... ml#galeria
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE